What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

01.02.2014 | 09:39
Τελευταία ενημέρωση: 02.02.2014 | 08:20

Η Τρόικα «χώνει την μύτη της» και στις Κυπριακές Αερογραμμές

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Οι Κυπριακές Αερογραμμές λειτουργούν και μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν εν αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς να λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ από την Κυβέρνηση, ήταν το μήνυμα της ηγεσίας των Κυπριακών Αερογραμμών προς τους τεχνοκράτες της Τρόικας κατά τη διάρκεια συνάντησής τους το Σάββατο το πρωί.

Στη συνάντηση συζητήθηκε κατα πόσο η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή κατά πόσο θα κλείσει και θα ανοίξει υπό άλλο καθεστώς.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών Τώνης Αντωνίου ανέφερε μετά την συνάντηση ότι εξήγησαν στην Τρόικα ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης υλοποιείται σχεδόν καθημερινώς σε μεγάλο βαθμό.

Επανέλαβαν στην Τρόικα ότι οι ΚΑ δεν έχουν δεχθεί ούτε ένα ευρώ δημόσιας ενίσχυσης από την Κυβέρνηση τους τελευταίους οχτώ μήνες.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι όπως ξέρετε και την τελευταία φορά που ήρθαν έχουν δηλώσει ότι η Κυβέρνηση δεν δικαιούται και δεν πρέπει. Τους καταστήσαμε σαφές ότι το αντιλαμβανόμαστε πλήρως, αλλά το εφαρμόζομε πλήρως και είναι ένα θετικό στοιχείο για το οποίο η Τρόικα νομίζω έμεινε αρκετά ικανοποιημένη», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι ΚΑ συνεχίζουν να ολοκληρώνουν τους 490 πλεονασμούς, έχουν αλλάξει σωρεία συμβάσεων οι οποίες ήταν ετεροβαρείς για την εταιρεία, έχουν ολοκληρώσει σχεδόν την αναδιάρθρωση της εταιρείας με αποτέλεσμα να έχουν εξοικονομήσεις στην παραγωγικότητα και υπήρξε συμφωνία με τις συντεχνίες για να μειωθεί το ταμείο προνοίας από 8% σε 1%.

Ερωτηθείς για το θέμα της χρονοθυρίδας, ο κ. Αντωνίου είπε ότι δεν θα προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις για το θέμα αφού - όπως είπε – «το πάθημα έχει γίνει μάθημα». Ανέφερε ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και τουλάχιστον η εταιρεία είναι δεσμευμένη βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης, να υλοποιήσει τις πρόνοιές του μία εκ των οποίων απαιτεί και είναι και συμφέρουσα προς την εταιρεία, όπως είπε, να πωληθεί τουλάχιστον η μια χρονοθυρίδα.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε με την Τρόικα το ενδιαφέρον που φαίνεται να υπάρχει από πιθανούς επενδυτές, χωρίς ωστόσο να δοθούν οποιεσδήποτε προσωπικές ή εμπιστευτικές πληροφορίες.


Σε 6 μήνες οι αποφάσεις της ΕΕ για το μέλλον των ΚΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την ηγεσία των Κυπριακών Αερογραμμών ότι εντός Φεβρουαρίου ανοίγει ο φάκελος της εταιρείας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπου θα κριθεί αν η τελευταία ενίσχυση των 100,000 ευρώ που έλαβε η εταιρεία από την Κυβέρνηση ήταν δικαιολογημένη.

Η ΚΑ επικαλέστηκαν τις ειδικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Κύπρος, ως απομονωμένο νησί, υπό κατοχή, για να δικαιολογήσει τη δεύτερη ενίσχυση που έλαβε από το κράτος σε διάστημα μικρότερο από 10 χρόνια, κάτι που απαγορεύεται από τους κανονισμούς της ΕΕ.

Σε περίπτωση που η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφασίσει αρνητικά, τότε η Κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει πίσω τα χρήματα της ενίσχυσης προς τις ΚΑ και η εταιρεία θα κλείσει, για να ξανανοίξει στη συνέχεια ως άλλη εταιρεία. Το συγκεκριμένο πρότυπο έχει επαναληφθεί πολλές φορές σε αρκετές εταιρείες στον ευρωπαϊκό χώρο όπως η Ολυμπιακή και η Alitalia.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι η απάντηση από την ΕΕ αναμένεται σε περίπου έξι μήνες, αφού τόσο διαρκεί συνήθως η διαδικασία. Ωστόσο σημείωσε ότι κάτι τέτοιο αναμενόταν στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη, αλλά λόγω των θετικών εξελίξεων στην εταιρεία η Επιτροπή έδωσε πίστωση χρόνου στην εταιρεία.

Ο Πρόεδρος των ΚΑ είπε ακόμα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν 1-2 σοβαρά προβλήματα τα οποία, αν υπερπηδηθούν, τότε αναμένεται μια θετική απάντηση.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αντωνίου εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι ΚΑ θα συνεχίσουν να πετούν το ερχόμενο καλοκαίρι, αναφέροντας ότι η ίδια ερώτηση του έγινε και πέρυσι και απέδειξαν ότι συνεχίζουν χωρίς λεφτά από το κράτος, με πολλές προσφορές σε χαμηλά ναύλα και πολλές στρατηγικές συμφωνίες που υπογράφηκαν για το καλοκαίρι και προχωρούμε και πηγαίνουν.

Ζήτησε να υπάρχει αισιοδοξία και υποστήριξη προς τις ΚΑ, αφού όπως είπε είναι εθνική ανάγκη να υπάρχουν οι ΚΑ. Ο Κύπριος ταξιδιώτης, ανέφερε, υποστηρίζει τις ΚΑ, αφού οι κρατήσεις για το Φεβρουάριο είναι κατά 20% περισσότερες από πέρυσι.


Τη Δευτέρα η πρώτη συνεδρία της Επιτροπής για το σχέδιο Β’

Εξάλλου ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η ειδική επιτροπή που όρισε η Κυβέρνηση, η οποία θα καταρτίσει σχέδιο Β’ για το μέλλον τον Κυπριακών Αερογραμμών, και θα εξετάσει τους πιθανούς επενδυτές για πώληση περιουσιακών της στοιχείων.

Η Επιτροπή αποτελείται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου, τον Πρόεδρο του ΔΣ των ΚΑ και την Γενική Ελέγκτρια.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι τη Δευτέρα το μεσημέρι θα τεθούν ενώπιον της Επιτροπής η πληροφόρηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών, προσθέτοντας ότι θα απασχολήσει την Επιτροπή και η δημιουργία υπαλλακτικού σχεδίου που είναι απαραίτητο στην περίπτωση που θα απαντήσει η ΕΕ αρνητικά και η εταιρεία θα αναγκαστεί να κλείσει και να ξανανοίξει.

«Ο στόχος όσον αφορά τις Κυπριακές Αερογραμμές είναι να βρεθεί επενδυτής είτε μείνουμε με το σχέδιο Α’ είτε προχωρήσουμε στο σχέδιο Β’. Χωρίς τον επενδυτή δεν θα έχει κερδοφορία η εταιρεία, διότι άλλο είναι η εταιρεία να επιβιώνει είτε με μικρές ζημιές, είτε με μικρά κέρδη και άλλο είναι να αναπτύσσεται και ο απώτερος σκοπός μας είναι η ανάπτυξη της εταιρείας», τόνισε.

Ο κ. Αντωνίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές διότι οι ΚΑ έχουν μια τεράστια αξία για πολλές αερογραμμές αλλά και για επενδυτές, ωστόσο εξήγησε ότι το πραγματικό ενδιαφέρον θα φανεί μόνο με το κλείσιμο της συμφωνίας.

Όπως είπε μέχρι σήμερα ο οίκος KPMG διαχειρίζεται τα ενδιαφέροντα των επενδυτών, δεν έχουν όμως προχωρήσει σε τελικές διαπραγματεύσεις.


Βελτιωμένα τα οικονομικά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα για το τελευταίο επτάμηνο του 2013 είναι πολύ πιο θετικά από το αντίστοιχο επτάμηνο του προηγούμενου χρόνου και μπορεί να μην υπάρξει μεγάλη ζημιά για το 7μηνο, ανέφερε ο κ. Αντωνίου. Ωστόσο, είπε, οι πληροφορίες αυτές θα ανακοινωθούν πρώτα στους επενδυτές στο Χρηματιστήριο σε 1-2 εβδομάδες όταν θα υπάρχουν τα τελικά αποτελέσματα, ωστόσο αναμένεται να είναι αρκετά θετικά.

Είπε επίσης ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς για το 2014 τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ισορροπημένα ή να υπάρχει κερδοφορία υπό κάποιες συνθήκες

Στέλνοντας το μήνυμα ότι οι ΚΑ έχουν τη δύναμη να σταθούν στα πόδια τους, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «έχουμε ξεπεράσει πολλά προβλήματα αλλά ακόμα ο ασθενής χρειάζεται φυσιοθεραπεία. Σώσαμε τον ασθενή, βγήκε από την εντατική και προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημά μας».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα βρήκαν για το Ταμείο Προνοίας στις Κυπριακές Αερογραμμές

Επιβεβαίωση ναυαγίου συμφωνίας Κυπριακών Αερογραμμών - Qatar Airways   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αναστάτωση στις ελεύθερες περιοχές της Λευκωσίας με πτήση της Turkish Airlines
  2. Εμπορικό έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ στις κυπριακές εξαγωγές
  3. 20ή αγωνιστική: Ντέρμπι στη Λεμεσό [πρόγραμμα]
  4. Ξεχωρίζει η αναμέτρηση Απόλλωνα - Ανόρθωσης στην 20η αγωνιστική [Πρόγραμμα - βαθμολογία]
  5. Κυπριακές Αερογραμμές: Στο δικαστήριο μετά το «λουκέτο»
  6. Εθνική Φρουρά: Υπολοχαγός δημιούργησε λογισμικό βλητικού προγράμματος