What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

02.02.2014 | 12:40
Τελευταία ενημέρωση: 02.02.2014 | 20:53

Εντονο διάβημα Κασουλίδη στα Ηνωμένα Έθνη για δηλώσεις Γενικού Γραμματέα - Γενική κατακραυγή των κομμάτων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Κασουλίδης: "Διερωτώμαι πόσα χρόνια θητείας χρειάζεται ένας ΓΓ για να γνωρίζει ποιά είναι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ"
- "Ανιστόρητος" πιάστηκε ο Μπαν Κι Μουν, με την αναφορά σε «κυβέρνηση ελληνοκυπριακής κοινότητας»
- Το κείμενο - απάντηση του ΥΠΕΞ για την δήλωση του Γ.Γ. ότι η Ε/κ πλευρά τερμάτισε τις συνομιλίες
- Καθολική η αποδοκιμασία των κομμάτων


Σε έντονο διάβημα προς το Γραφείο του ΓΓ των ΗΕ προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή χθεσινές αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στο Μόναχο, στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης για την Ασφάλεια.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, το διάβημα γίνεται για τον ισχυρισμό του ΓΓ ότι οι συνομιλίες για τη λύση Κυπριακού διακόπηκαν λόγω των προεδρικών εκλογών πράγμα - όπως τόνισε - που δεν ισχύει καθότι οι συνομιλίες διακόπηκαν από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου λόγω της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι το διάβημα γίνεται επίσης για την αναφορά του κ. Μπαν σε εκλογές "στην ελληνοκυπριακή κοινότητα."

"Διερωτώμαι πόσα χρόνια θητείας χρειάζεται ένας ΓΓ για να γνωρίζει ποιά είναι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ," ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

Εμείς να θυμίσουμε ότι σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια και ερωτηθείς για το Κυπριακό, ο Μπαν Κι Μουν τόνισε πως ελπίζει σε σύντομη έναρξη των διαπραγματεύσεων του Kυπριακού.

«Ο ειδικός μου σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ συναντάται με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για να τους βοηθήσει να συμφωνήσουν σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο μπορεί να παράσχει τη βάση και τις παραμέτρους για τις διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε, για να αφήσει κατόπιν αιχμές κατά της ε/κ πλευράς, προβαίνοντας μάλιστα σε λεκτική... ή και πολιτική(;) υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθότι αναφέρθηκε σε κυβέρνηση της ελληνοκυπριακής κοινότητας της Κύπρου, γεγονός που πυροδότησε και την σημερινή αντίδραση εκ μέρους του Κυπριακού ΥΠΕΞ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΥΠΕΞ

Οι συνομιλίες διεκόπησαν από τον κ. Ερογλου, οκτώ μήνες πριν τις εκλογές, και με δικαιολογία και διαμαρτυρία του ιδίου για την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κύπρο είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του εορτασμού του Αγίου Μάρωνα στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας των Χαρίτων, ο Υπουργός Εξωτερικών κληθείς να σχολιάσει αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και στο θέμα της διακοπής των συνομιλιών για το Κυπριακό, είπε ότι «έχω από χθες βράδυ συνεννοηθεί με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο μας στον ΟΗΕ να προβεί σε έντονο διάβημα στο Γραφείου του Γενικού Γραμματέα, για τους εξής λόγους:

Πρώτο, διότι είναι αβάσιμο να ισχυρίζεται (ο ΓΓ του ΟΗΕ) ότι οι συνομιλίες διεκόπησαν λόγω των εκλογών (στην Κύπρο). Οι συνομιλίες διεκόπησαν από τον κ. Ερογλου, οκτώ μήνες πριν τις εκλογές, και με δικαιολογία και διαμαρτυρία του ιδίου για την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κύπρο. Οι δηλώσεις του κ. Χριστόφια, ως Προέδρου της Δημοκρατίας τότε, και δημοσίως ήταν ότι ο ίδιος ήταν πρόθυμος να συνεχίσει τις συνομιλίες κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας (Στου Συμβουλίου της ΕΕ).

Δεύτερο, θα γίνει διάβημα για την αναφορά του (ΓΓ) σε εκλογές στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Διερωτώμαι πόσα χρόνια θητείας χρειάζεται ένας Γενικός Γραμματέας για να γνωρίζει ποια είναι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ».

Κληθείς να πει πού αποδίδει αυτή τη στάση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα θέματα πιθανόν να μην είναι ξεκαθαρισμένα στον ίδιο όσο ξεκαθαρισμένα είναι σε όσους ασχολούνται άμεσα με τα της Κύπρου. Οφείλουμε να δεχθούμε ότι ο ΓΓ ασχολείται με πολύ σοβαρά θέματα αυτής της στιγμής, επομένως, αν έδινε λίγη παραπάνω προσοχή θα απέφευγε τα λάθη. Δεν πιστεύω ότι έγινε εξ επί τούτου».


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα, συμπληρώνοντας ότι ο Γ.Γ. όφειλε να γνωρίζει ότι οι συνομιλίες τερματίστηκαν εξ' υπατιότητας της Τ/κ πλευράς, δηλώνοντας έτσι την ενόχλησή της για την ανάληψη της Ευρωπαϊκής προεδρίας από την Κύπρο.

Την πικρία του και την απογοήτευσή του εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, θεωρώντας ότι στήνεται ένα γενικότερο σκηνικό πιέσεων εις βάρος της Ε/κ πλευράς, προκειμένου να προσέλθει με κάποιο τρόπο η Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου. Συμπλήρωσε μάλιστα, λέγοντας ότι η "στρατηγική του καλού παιδιού" δεν αποδίδει.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ δια στόματος Γιαννάκη Ομήρου κάλεσε τον Γ.Γ. να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να απαιτήσει από τα ΗΕ την απομάκρυνση του ειδικού διαμεσολαβητή για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. "Εάν υπάρξει ανοχή αυτή την φορά, και το λέω και το τονίζω, θα ισοδυναμεί με συνενοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Κυβέρνησης σε αυτή την παραπληροφόρηση, την στρέβλωση και κακοποίηση της αλήθειας.

ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών εξίσου αντέδρασαν με εντονότατα τρόπο στις προκλητικές δηλώσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σε ρόλο «αντικαταστάτη» του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ στο Κυπριακό

Κυπριακό: Κοντά σε κοινό ανακοινωθέν, αλλά με... υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αυτή είναι η επιστολή Έρογλου σε ΓΓ ΟΗΕ – Έμμεσο «take it or leave it» προς Αναστασιάδη για την πρόταση Δεκεμβρίου

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. ΓΓ ΑΚΕΛ: Ταυτίζονται Αναστασιάδης-Παπαδόπουλος σε οικονομία, έχουν κοινό σημείο στο Κυπριακό
  2. Προεδρικές Εκλογές - Κυπριανού: Διακυβεύονται Κυπριακό και κοινωνική ευαισθησία
  3. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  4. ΥΠΕΞ μετά την «θύελλα» για την δήλωση Αναστασιάδη: Θα καταθέσουμε συντεταγμένες και για την υπόλοιπη ΑΟΖ
  5. Απάντηση Κασουλίδη για τις οφειλές Βασιλείου
  6. Ο Γ.Δ. του ΥΠΕΞ για συντονισμό στην Αθήνα για Τριμερείς και ενόψει της έλευσης Έρντογαν