What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

02.02.2014 | 15:34
Τελευταία ενημέρωση: 02.02.2014 | 16:47

Σφοδρή επίθεση Νικόλα Παπαδόπουλου στον Μπαν Κι Μουν

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφορικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό και οι οποίες έχουν από χθες το βράδυ ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με το ΥΠΕΞ δια του υπουργού Ιωάννη Κασουλίδη να προβαίνει σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας

«Εκφράζουμε την πικρία και την απογοήτευσή μας για τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τόσο επί της ουσίας – δηλαδή για το ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί εξαιτίας των προεδρικών εκλογών του 2013 – όσο και επί του απαράδεκτου λεκτικού με το οποίο υποβάθμισε την Κυπριακή Δημοκρατία σε κοινότητα.

Ορθώς η Κυβέρνηση προχώρησε σε έντονο διάβημα προς το Γενικό Γραμματέα και οφείλουμε όλα τα πολιτικά κόμματα να καταδικάσουμε αυτή την αναφορά.

Είναι ξεκάθαρο πως οι γνωστοί διεθνείς κύκλοι στήνουν ένα σκηνικό άσκησης πιέσεων πάνω στη δική μας πλευρά, για να αποδεχθούμε τις νέες υποχωρήσεις που απαιτεί η τουρκική πλευρά απλά και μόνο για να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αντί να κατηγορεί την πλευρά μας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καλύτερα θα ήταν να μας εξηγήσει γιατί τα προσχέδια των ανακοινωθέντων που είδαν το φως της δημοσιότητας, παραβιάζουν τα ίδια τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και δεν περιλαμβάνουν τίποτα που να αφορά τις πτυχές που ενδιαφέρουν τους Ελληνοκύπριους, όπως η ασφάλεια, το εδαφικό, η επιστροφή των προσφύγων, η αποχώρηση των εποίκων και του κατοχικού στρατού.

Αυτά, ας τα δουν όλοι εκείνοι που διαμορφώνουν την πολιτική τους στο Κυπριακό με μοναδική παράμετρο το να είμαστε εμείς πάντα τα «καλά παιδιά». Η νέα αυτή άδικη και απαράδεκτη τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι οι αποφάσεις μας να πρέπει να έχουν ως μοναδική παράμετρο τη διασφάλιση και περιφρούρηση των εθνικών συμφερόντων μας».

Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σχολίασε:

«Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων σε σχέση με το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κυπριακό και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν δεν είναι θετική. Δυστυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνήθιζαν μέχρι σήμερα να χρησιμοποιούν τη στάση τους στο Κυπριακό ως το αντάλλαγμα που θα ικανοποιούσε την Τουρκία, στο πλαίσιο διμερών ζητημάτων ανάμεσα στην Αμερικανική εξωτερική πολιτική και τις τουρκικές επιδιώξεις.

Είναι γι αυτό το λόγο που το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί πως δεν θα πρέπει «μονοπωλούνται» οι πρωτοβουλίες από τους Αγγλο-αμερικανούς αλλά θα πρέπει να επιδιώκουμε διαρκώς και εμπράκτως την εμπλοκή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή και της Κίνας και της Ρωσίας και της Γαλλίας, όπως έγινε με επιτυχία μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν.

Σε κάθε περίπτωση, θα αναμένουμε με ενδιαφέρον και χωρίς προκατάληψη την επίσκεψη της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών και επαναλαμβάνουμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει και ούτε πρόκειται να αποδεχτεί υποχωρήσεις σε βασικές πτυχές του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, ζητούμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να ασκήσουν πιέσεις στην τουρκική πλευρά η οποία συνεχίζει απροκάλυπτα να επιδιώκει κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιβολή μιας διχοτομικής λύσης που θα μετατρέπει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της, καταπατώντας τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και κάθε αρχή διεθνούς ή φυσικού δικαίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυπριακό: Εντονο διάβημα Κασουλίδη στα Ηνωμένα Έθνη για δηλώσεις Γενικού Γραμματέα

Κυπριακό: Κοντά σε κοινό ανακοινωθέν, αλλά με... υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η ομιλία του Νικόλα Παπαδόπουλου για τον Μακάριο στο Παραλίμνι

   Διαδώστε αυτό το άρθρο