What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

03.02.2014 | 19:08
Τελευταία ενημέρωση: 03.02.2014 | 20:20

Τοποθέτηση του ΑΚΕΛ για την τουρκική φρεγάτα και τις δηλώσεις του Μπαν Κι Μουν

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Τον έντονο προβληματισμό του εκφράζει το ΑΚΕΛ για τις γενικότερες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και στην όλο και περισσότερο κλιμακούμενη

Απαράδεκτες και απορριπτέες είναι ενέργειες όπως η παρενόχληση του νορβηγικού σεισμολογικού εντός της κυπριακής ΑΟΖ από τουρκικό πλοίο σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι τέτοιες ενέργειες κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος που θα επιτρέψει να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συγκλίσεις.

Όσον αφορά στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν για διακοπή των συνομιλιών λόγω αλλαγής κυβέρνησης στην «ε/κ κοινότητα», ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι είναι απαράδεκτες και εξέφρασε την ανησυχία του, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θεωρεί ότι θα πρέπει να ανοίξει μέτωπο με τον ΓΓ του ΟΗΕ που θα οδηγήσει σε πλήρη αντιπαράθεσή μαζί του. Υπενθύμισε παράλληλα ότι «εμείς είμαστε εκείνοι που επειγόμαστε για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό γιατί θέλουμε να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τον τόπο μας».

Ο κ. Κυπριανού είχε κληθεί να σχολιάσει τα δύο θέματα κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο ΑΚΕΛ.

«Έχω συνομιλήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος με έχει ενημερώσει για το τι έχει συμβεί, για την παρενόχληση η οποία έχει υπάρξει από την τουρκική πλευρά σε ό,τι αφορά το νορβηγικό πλοίο που διεξαγάγει έρευνας για σκοπούς της Total», είπε.

Να πω, σημείωσε, «ότι συμμερίζομαι τις αντιδράσεις της Κυβέρνησης, ότι θα πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως την ώρα που καταβάλλονται προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, την ώρα που θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις – εύχομαι και ελπίζω – με στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία, αυτές οι ενέργειες όχι μόνο είναι απαράδεκτες και απορριπτέες, αλλά κάθε άλλο παρά συμβάλλουν για να δημιουργηθεί το απαραίτητο κλίμα που θα επιτρέψει να καταλήξουμε σε συγκλίσεις».

Γι αυτό, πρόσθεσε, «θα πρέπει να κατανοήσει και η Τουρκία αλλά και εκείνοι που ενδιαφέρονται να υπάρξει αυτός ο διάλογος με στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία, ότι θα πρέπει να είναι διπλά και τριπλά προσεχτικοί σε τέτοιου είδους ενέργειες. Είναι απορριπτέες και πρέπει ν’ αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες».Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπαν Γκι μουν ανέφερε ότι «έχω σχολιάσει και χθες τις δηλώσεις του ΓΓ λέγοντας ότι είναι απαράδεκτες για δύο λόγους: Πρώτα και κύρια γιατί διακόπηκαν οι συνομιλίες με ευθύνη της τουρκικής πλευράς, η οποία δεν μπορούσε ν’ αποδεχθεί το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάμβανε την Προεδρία της ΕΕ, ασκούσε δηλαδή ένα δικαίωμά της και την ίδια στιγμή οι εκλογές αφορούσαν την εκλογή Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι «λέγοντας τα αυτά θεωρώ ότι δεν θα πρέπει ν’ ανοίξουμε τώρα ένα μέτωπο με τον Γενικό Γραμματέα που θα οδηγήσει σε μία πλήρη αντιπαράθεση μαζί του».

Πρέπει, είπε, «να υποδείξουμε στον Γενικό Γραμματέα αυτά τα ολισθήματα στα οποία έχει υποπέσει, να του επισημάνουμε ότι είναι ο θεματοφύλακας των αποφάσεων του ΟΗΕ και την ίδια στιγμή να συνεργαστούμε μαζί του για το πώς προχωρούμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη λύση στο Κυπριακό».

Συνέχισε λέγοντας ότι «εκείνοι οι οποίοι λένε ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να επαναρχίσει διάλογος πρέπει να μας πουν τι προτείνουν».

Προτείνουν, διερωτήθηκε, «να παραμείνει η κατάσταση ως έχει; Προτείνουν να διαιωνίζεται το στάτους κβο; Συνειδητοποιούν τι κίνδυνοι ελλοχεύουν για τον τόπο και το λαό μας με την διαιώνιση της υφιστάμενης κατάστασης»;

Γι αυτό, πρόσθεσε, «επαναλαμβάνω την έκκλησή μου σε όλους όταν τοποθετούμαστε σ’ αυτά τα ζητήματα να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι εμείς είμαστε εκείνοι που επειγόμαστε για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό γιατί θέλουμε να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τον τόπο μας».

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η αναφορά σε «ε/κ κοινότητα» ο κ. Κυπριανού απάντησε καταφατικά.

«Ακόμα και στο ενδεχόμενο ο κ. Μπαν Γκι μουν ν’ αγνοούσε τις λεπτομέρειες του κυπριακού προβλήματος και πάλι μας ανησυχεί», είπε. Και αυτά, πρόσθεσε, «είναι καλά να τα λαμβάνει υπόψη η σημερινή Κυβέρνηση διότι παρέδιδε μαθήματα προηγουμένως για το πώς θα πρέπει να χειριζόμαστε το Κυπριακό, πως πρέπει να το εξηγούμε στους διάφορους φορείς της διεθνούς κοινότητας έτσι ώστε να το γνωρίζουν πολύ καλά».

«Μας ανησυχεί λοιπόν το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είτε ηθελημένα, είτε αθέλητα τοποθετήθηκε με τον συγκεκριμένο τρόπο», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι περιέχει η επιστολή του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Τουρκική φρεγάτα κατεδίωξε το σεισμογραφικό «Princess» στην κυπριακή ΑΟΖ - Επιβεβαιώνει την «παρενόχληση» ο Υπουργός Άμυνας

   Διαδώστε αυτό το άρθρο