What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

03.02.2014 | 20:12
Τελευταία ενημέρωση: 03.02.2014 | 23:09

Με την Νούλαντ στην Αθήνα οι ΗΠΑ βλέπουν «φως» στο Κυπριακό - Πλέκουν το εγκώμιο του Προέδρου Αναστασιάδη

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Με την ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ στην Αθήνα, οι ΗΠΑ βλέπουν "φως" στο Κυπριακό
- Εγκωμιάζουν τον ρόλο και τις κινήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για επίτευξη λύσης
- Οι ΗΠΑ καλούν την Αθήνα να στηρίξει τον Νίκο Αναστασιάδη (!)
- Αύριο η Βικτόρια Νούλαντ στην Κύπρο από την Αθήνα
- Οι ΗΠΑ "υποκαθιστούν" μέρα με την μέρα τον ΟΗΕ στην διαδικασία επίλυσης

Σήμερα η Βικτόρια Νούλαντ βρέθηκε στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία για το Κοινό Ανακοινωθέν και να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ δεσμεύονται στο ανώτατο επίπεδο να προσφέρουν τις καλές του υπηρεσίες για επίτευξη λύσης.

Η Βικτόρια Νούλαντ φέρεται να ασκεί πιέσεις και προς την ελληνική πλευρά, ώστε να υπάρξει καθολική υποστηρίξη προς τις διπλωματικές κινήσεις του Νίκου Αναστασιάδη για επίτευξη λύσης στο χρονίζον πρόβλημα. Οι επαφές Νούλαντ στην Ελλάδα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ήταν μια ανασκόπηση σε βάθος, ενώ στην συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό των Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, το Κυπριακό ουσιαστικά μονοπώλησε την συζήτηση.

Στην συζήτηση θίχτηκε και ο ρόλος του κ. Ντάουνερ, αλλά και οι υπηρεσίες του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων στην Αθήνα αναφορικά με την στάση της Αμερικανικής πλευράς είναι ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί επανέναρξη των συνομιλιών,με την ελληνική πλευρά να οφείλει να υποστηρίξει τις προσπάθειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ εξάρουν τον ρόλο που διαδραματίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για διευκόλυνση στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Οι ΗΠΑ επίσης στην Αθήνα εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι Τ/κ και οι Τούρκοι την δεδομένη στιγμή επιθυμούν να προχωρήσουν τις συνομιλίες.

Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε για την επικείμενη επίσκεψη Νούλαντ στην Κύπρο ότι σκοπός του ταξιδιού είναι ενίσχυση των Κυπρο-αμερικανικών σχέσεων.

Αύριο λοιπόν, αναμένεται εξ' Αθηνών στην Κύπρο η Βικτόρια Νούλαντ, η οποία και θα συναντηθεί κατ' αρχήν με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο οποίος έχει άτυπα αναλάβει καθήκοντα διαμεσολαβητή, σε μια απόπειρα ενίσχυσης των προσπαθειών του, ενώ θα έχει και ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Παράλληλα, αναμένεται να συναντηθεί και με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίον εκτός του Κυπριακού θα συνομιλήσει και για τα φλέγοντα ζητήματα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, αλλά και στα σοβαρά ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας που ταλανίζουν τις γειτονικές με την Κύπρο χώρες, όπως η Συρία και η Αίγυπτος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη από τις 13 Ιανουαρίου υπήρξε επίσκεψη του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Amos Hochstein, του οποίου η επίσκεψη δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα, αλλά θεωρείται ως προκαταρκτική για να τεθούν οι βάσεις για περαιτέρω συνομιλίες επί του Κυπριακού.

Το γεγονός και μόνο ότι η κα. Νούλαντ, η οποία συνοδεύει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ στο Βερολίνο και στην Συνδιάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, κατήλθε σε Αθήνα και Λευκωσία, προτού μεταβεί στο φλεγόμενο και επαναστατημένο Κίεβο, καταδεικνύει και την σημασία που αποδίδει η Ουάσινγκτον στον τερματισμό του αδιεξόδου για επίτευξη Κοινού Ανακοινωθέντος και επανέναρξη των συνομιλιών.

Άλλωστε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι δήλωσε προχθές, «Εργαζόμαστε σιωπηρά στο Κυπριακό. Δεν ακούτε όμως τίποτε γι’ αυτό», θέλοντας να δείξει ότι η αμερικανική διπλωματία κινείται σε πολλά μέτωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έντονο διάβημα της Λευκωσίας στον ΟΗΕ - Η Ρωσία έκανε «ντά» τον Ντάουνερ

Φρεγάτα αυτοί; Ισραήλ εμείς! Τρoμάζει την Τουρκία η κοινή Κυπρο-ισραηλινή άσκηση

   Διαδώστε αυτό το άρθρο