What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

03.02.2014 | 21:15
Τελευταία ενημέρωση: 04.02.2014 | 08:01

«Κατανόηση» από Τρόικα για τους Ημικρατικούς - Τι συζητήθηκε με ΟΕΒ - ΚΕΒΕ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Κατανόηση φέρεται ότι εξέφρασε η διεθνής τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) στο αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης να της δοθεί μια μικρή παράταση στην εφαρμογή του νομικού και θεσμικού πλαισίου για τις αποκρατικοποιήσεις στους ημικρατικούς οργανισμούς. Συζήτηση περί ρευστότητας με ΟΕΒ - ΚΕΒΕ

Το θέμα τέθηκε κατά την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας.

Με βάση το αναθεωρημένο μνημόνιο το πλαίσιο για τους ημικρατικούς οργανισμούς θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί τον Ιανουάριο. Το κλιμάκιο των ξένων δανειστών ζήτησε, μεταξύ άλλων, ενημέρωση για την πορεία της προετοιμασίας του νομικού πλαισίου για τον Χρηματοοικονομικό Διαμεσολαβητή, ενώ συζητήθηκε και η πρόσφατη αποδέσμευση των εξαμηνιαίων γραμματίων στην Τράπεζα Κύπρου.

Ενημερώθηκε επίσης για την πορεία υλοποίησης του νέου θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς και για την αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποτιμά ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας από την τρόικα και ευελπιστεί ότι «και αυτή τη φορά θα περάσουμε την αξιολόγηση με επιτυχία».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΟΪΚΑ ΜΕ ΟΕΒ - ΚΕΒΕ

Την ανάγκη σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος για να διοχετευθεί περισσότερη ρευστότητα στην αγορά ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, τόνισε στους επικεφαλής της Τρόικας η ηγεσία της ΟΕΒ σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Γραφείο Προγραμματισμού.

Εξάλλου από πλευράς ΚΕΒΕ τονίστηκε και η ανάγκη αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα με έμφαση στην εναλλαξιμότητα και την σωστή αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης ανέφερε ότι στην συνάντηση τονίστηκε ακόμη η ανάγκη να περιοριστεί η γραφειοκρατία, ώστε οι διαδικασίες να συμπληρώνονται πιο γρήγορα.

«Εισηγηθήκαμε και την δημιουργία ‘one stop shop’ για επιχειρήσεις ώστε να διεκπεραιώνονται γρήγορα οι διαδικασίες», είπε ο κ. Ζαχαριάδης.

Εξάλλου ο ΓΔ της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλεικος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και γενικά όλοι μας να λειτουργούμε.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε και την παραμικρή δουλειά, είτε για λόγους γραφειοκρατίας, είτε για οποιουσδήποτε άλλους λόγους για τους οποίους μέχρι τώρα δεν μπορέσαμε να λειτουργήσουμε», ανέφερε.

Ο κ. Πήλεικος ανέφερε ότι οι επικεφαλής της Τρόικας άκουσαν τι είχε να πει η ΟΕΒ και έκαναν και κάποιες ερωτήσεις , προσθέτοντας ότι ούτε και από αυτές τις ερωτήσεις δεν μπορεί κάποιος να τοποθετηθεί ή να συμπεράνει «προς τα πού σκέφτονται».

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι αξιολογήθηκε η κατάσταση, πώς προχωράμε και εκφράστηκαν οι απόψεις του επιμελητηρίου για το τι πρέπει να γίνει μελλοντικά.

Για τον δημόσιο τομέα τονίστηκε , είπε ο κ. Πηλείδης ότι αντιλαμβανόμαστε πως έγιναν αρκετές μειώσεις και εξοικονομήσεις, «αλλά εμείς εκείνο που θέλουμε να δούμε είναι αναδιάρθρωση του συστήματος, δηλαδή κάτι που θα μείνει μόνιμα και όχι απλώς προσωρινές εξοικονομήσεις, όπως είναι εναλλαξιμότητα, η σωστή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων κτλ.

Για τον τραπεζικό τομέα είπε ότι τονίστηκε στην συνάντηση πως υπάρχει παντελής έλλειψη ρευστότητας «και πρέπει να βοηθήσουν να βρεθεί τρόπος εάν θέλουν να πετύχει το πείραμα με την Κύπρο, να μπει καινούργιο χρήμα στην αγορά για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επεκταθούν, να επιβιώσουν, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

«Εμείς στηρίζουμε την απόφαση της Τράπεζας Κύπρου για απελευθέρωση των καταθέσεων ύψους 950 εκ και υποστηρίζουμε ότι όλοι οι εσωτερικοί περιορισμοί για μετακίνηση κεφαλαίων θα πρέπει να αρθούν, συμφωνούμε ότι όσον αφορά την εξαγωγή κεφαλαίων υπάρχει ακόμη η ανάγκη να διατηρηθούν οι περιορισμοί για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε ο κ. Πηλείδης.

Είπε ότι οι Τροικανοί ήταν πολύ φιλικοί και εξέφρασαν τις απόψεις τους και ότι με ειλικρίνεια συζήτησαν μαζί τους.

«Και νομίζω ότι έχουν πεισθεί ότι γίνονται όλες οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν και η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί αρκετά», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα βαθιά οι επαφές με Τρόικα – Ξεχωριστές επαφές με Χάρη Γεωργιάδη και Πανίκο Δημητριάδη…

Τριγμοί στην Τρόικα για το €1,5δις Συνεργατισμού

ΕΚΤ: Σε εξέλιξη η προετοιμασία για τεστ αντοχής τραπεζών   Διαδώστε αυτό το άρθρο