What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

04.02.2014 | 11:00
Τελευταία ενημέρωση: 04.02.2014 | 11:04

«Το αρχαίο θέατρο και η Κύπρος» από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Κυκλοφόρησαν σε ειδικό τόμο, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, με τίτλο «Το αρχαίο Θέατρο και η Κύπρος» τα πρακτικά του ομότιτλου συνεδρίου, που είχε οργανώσει το Ίδρυμα, με συνδιοργανωτές την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Τον τόμο επιμελήθηκαν η Άντρη. Χ. Κωνσταντίνου και η Ιωάννα Χατζηκωστή.

Ο τόμος αποτελεί μια από τις πλέον συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν έως σήμερα για να μελετηθούν πτυχές της θεατρικής δραστηριότητας στην αρχαία Κύπρο, αλλά και η πρόσληψη του αρχαίου δράματος στη σύγχρονη θεατρική δημιουργία.

Ανάμεσα στους συγγραφείς, συγκαταλέγονται διακεκριμένοι ειδικοί από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, πανεπιστημιακοί καθηγητές, αλλά και άνθρωποι του θεάτρου, οι οποίοι αναλύουν ζητήματα θεατρικής αρχαιολογίας, φιλολογίας και θεατρολογίας. Ειδικότερα, οι συγγραφείς εξετάζουν θέματα σχετικά με τους Κύπριους δραματικούς συγγραφείς της αρχαιότητας και άλλους διονυσιακούς τεχνίτες, τη χρήση και κατασκευή των αρχαίων θεάτρων στην Κύπρο καθώς και ζητήματα που αφορούν στη σύγχρονη πρόσληψη του αρχαίου θεάτρου στο νησί, όπως η παρουσίαση έργων για ένα σύγχρονο κοινό, η συμβολή της Κύπρου στην παρουσίαση των έργων και η ανάδειξη των λιγότερο γνωστών, αναγνώσεις και παραστάσεις επηρεασμένες από τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία και άλλα. Περιλαμβάνονται ανακοινώσεις των Ρίτσαρντ Γκριν Green (στην αγγλική), Αντώνη Τσακμάκη, Σοφίας Ανεζίρη, Καίτης Διαμαντάκου-Αγάθου, Σταυρούλας Κυρίτση (στην αγγλική), Άντρης Χ. Κωνσταντίνου, Αντώνη Κ. Πετρίδη, Κατερίνας Γκότση, Ιωάννας Χατζηκωστή και Αιμίλιου Χαραλαμπίδη. Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένη συζήτηση με τίτλο «Η συμβολή των κυπριακών παραστάσεων στην ερμηνεία του αρχαίου δράματος» με ομιλητές τους Χριστάκη Γεωργίου, Βαρνάβα Κυριαζή, Νίκο Χαραλάμπους, Άντη Παρτζίλη. Το βιβλίο συμπληρώνουν περιλήψεις των άρθρων στην αγγλική.

Τη γλωσσική επιμέλεια έχει η Μαρία Μηνά και την καλλιτεχνική και τυπογραφική επιμέλεια ο Άκης Ιωαννίδης. H μετάφραση των περιλήψεων στην αγγλική και η γλωσσική επιμέλεια των αγγλικών κειμένων έγινε από τη Δέσποινα Πυρκεττή. Η εκτύπωση έγινε στα τυπογραφεία Καΐλας και η βιβλιοδεσία από τον Κωστάκη Αδάμου. Ο τόμος αποτελείται από 252 σελίδες διαστάσεων 17X24 cm, χαρτόδετος και περιλαμβάνει έγχρωμες και μαυρόασπρες φωτογραφίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν οι κάμερες… δεν γράφουν! (#3)

Το θέατρο του τρόμου! – Εικόνες καταστροφής από την κατάρρευση της στέγης του Apollo στο Λονδίνο

Κατέρρευσε το ταβάνι γνωστού βρετανικού θεάτρου εν μέσω παράστασης – Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των θυμάτων!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πρώτη Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας με υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών [pics, vid]
  2. Προσοχή! Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και περιοδικές αποκοπές κυκλοφορίας σε Λάρνακα - Λευκωσία ένεκα της Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδος-Ιορδανίας
  3. ΟΠΑΠ Κύπρου: «Πράσινο» φως για ακύρωση έρευνας στα γραφεία
  4. Μάνος Παπαγιάννης: Στο θέατρο με την σύζυγο του Αγγελική Δαλιάνη που αντικατέστησε τη Σοφία Παυλίδου! [vid]
  5. Τόνια Σωτηροπούλου: Γέμισε το instagram της με στιγμές από τη Λεμεσό μαζί με τον Κωστή Μαραβέγια! [pics, vid]
  6. Κωστής Μαραβέγιας - Τόνια Σωτηροπούλου: Τα τρυφερά βλέμματα που αντάλλαξαν σε συναυλία του στην Κύπρο! [pic, vids]