What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

04.02.2014 | 12:05
Τελευταία ενημέρωση: 04.02.2014 | 12:15

Στα «μαλακά» και το τρίτο τεστ – Τα δύσκολα έρχονται με αποκρατικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Στα βαθιά από την τέταρτη αξιολόγηση
-Η επόμενη ημέρα απαιτεί εφαρμογή των νομοθεσιών για αποκρατικοποιήσεις και κόκκινα δάνεια
-Συνεχίζονται οι ξεχωριστές επαφές Χάρη Γεωργιάδη, Πανίκου Δημητριάδη

Αλλεπάλληλες επαφές, θα έχουν και σήμερα, σε τρία επίπεδα, οι τεχνοκράτες της Τρόικα, συνεχίζοντας το ξεσκόνισμα των δημοσιονομικών, διαρθρωτικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων για το τρίτο στη σειρά τεστ αξιολόγησης, με απώτερο στόχο την άντληση της τρίτης δόσης από τον ΕΜΣ.

Οι πρώτες δηλώσεις από μέρους της κυβέρνησης χθες έστειλαν αισιόδοξο μήνυμα ότι η Κύπρος θα περάσει και το τρίτο στάδιο των εξετάσεων που την υποβάλλουν οι διεθνείς δανειστές της, εντούτοις οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα δύσκολα ξεκινούν αμέσως μετά που θα φύγει η Τρόικα από την Κύπρο και τους μήνες που μεσολαβούν πριν την τέταρτη αξιολόγηση διότι θα πρέπει να αρχίσουν να προωθούνται οι νομοθεσίες που θα εγκρίνει η Βουλή για τις αποκρατικοποιήσεις και εκποιήσεις περιουσιών για διαχείριση των «των κόκκινων δανείων».

Πριν και κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης στο επίκεντρο βρίσκονταν οι νομοθεσίες και η στρατηγική που θα διέπουν αυτά τα δύο θέματα. Πριν την τέταρτη όμως αξιολόγηση η Κύπρος θα πρέπει να δείξει δείγματα γραφής, για την προώθηση πλέον των καυτών αυτών ζητημάτων.

Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο η νομοθεσία για τις αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται σε δύο χρόνια, όπως και η νομοθεσία για εκποιήσεις περιουσιών με στόχο την εξασφάλιση των «κόκκινων δανείων» από τις τράπεζες.

Στο πλαίσιο τώρα της τρίτης αξιολόγησης οι Τροικανοί, θα συνεχίσουν και σήμερα τις διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών ενώ οι τρεις επικεφαλής θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος αύριο αναχωρεί για την καθιερωμένη συνεδρία της ΕΚΤ.

Την Πέμπτη ωστόσο αναμένεται πως η Τρόικα θα παραδώσει στην Κεντρική Τράπεζα, το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου, προκειμένου να υπάρξει καταληκτικός διάλογος.

Κόκκινα δάνεια

Στις συναντήσεις με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η συζήτηση επικεντρώνεται κατά κύριο λόγω στη διαχείριση των προβληματικών δανείων των τραπεζών και στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να προχωρήσουν σε δανειοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης και να δώσουν ρευστότητα στην αγορά.

Η κυβέρνηση αν και επιθυμεί όπως οι μικροεπιχειρήσεις έχουν πιο ήπια αντιμετώπιση έναντι των μεγάλο επιχειρηματιών, (όπως και τα νοικοκυριά για τα οποία συμφωνεί και η Τρόικα), εντούτοις σύμφωνα με πληροφορίες οι Τροικανοί σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, επιχειρούν να συντάξουν ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα επιταχύνεται η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναρριχήθηκαν κοντά στο 50% το 2013 χωρίς οι τράπεζες να έχουν τη δυνατότητα άμεσης είσπραξης λόγω νομικών και διοικητικών στρεβλώσεων που υπάρχουν στο σύστημα και θα ρυθμιστούν νομοθετικά.

Κλείδωσε η συμφωνία

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει κλειδώσει επίσημα τον Απρίλη του 2013, αν και συνομολογήθηκε επί διακυβέρνησης Χριστόφια, η πρώτη δόση καταβλήθηκε το Μάιο, και εν συνεχεία καταβάλλεται κάθε τρείς μήνες μέχρι το 2016 που ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Η συμφωνία προνοεί όπως κάθε τρεις μήνες η Κύπρος υποβάλλεται σε έλεγχο αποκλίσεων εσόδων και εξόδων από τους διεθνείς δανειστές, πριν την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του ποσού των €10δις που προνοεί η συμφωνία του Eurogroup της 15ης Μαρτίου 2013, με την παράλληλη επιβολή του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα βαθιά οι επαφές με Τρόικα – Ξεχωριστές επαφές με Χάρη Γεωργιάδη και Πανίκο Δημητριάδη…

Αισιοδοξία Κυβέρνησης και για τρίτο τεστ


ΕΚΤ: Σε εξέλιξη η προετοιμασία για τεστ αντοχής τραπεζών 
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
  2. Μειώνεται το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ΕΕ και Κύπρο
  3. Πανικός από κατάρρευση πολυκατοικίας στην Αμβέρσα - Πολλοί τραυματίες ο ένας σοβαρά [pics, vids]
  4. «Κόντρα» γνωστού δημοσιογράφου με ΠΑΣΥΚΙ
  5. Προεδρικές Εκλογές: Η πρόταση Μαλά για μη εξυπηρετούμενα δάνεια
  6. Βundesbank: Η Γερμανία εξοικονόμησε 290 δισ. ευρώ από την κρίση