What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

04.02.2014 | 12:25
Τελευταία ενημέρωση: 04.02.2014 | 12:36

ΕΔΕΚ: Νομοθεσία για προστασία πρώτης κατοικίας στη Βουλη

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Αύριο Τετάρτη θα συνεχιστεί, και ενδεχομένως να ολοκληρωθεί, η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών της πρότασης νόμου για προστασία των δανειοληπτών.

Στην πρόταση γίνεται ρητή αναφορά για δυνατότητα δικαστικής αναστολής της εκποίησης πρώτης κατοικίας η οποία δεσμεύτηκε ως υποθήκη για δάνειο που αδυνατεί ο δανειζόμενος να εξυπηρετήσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για μια ενοποιημένη πρόταση νόμου, στη βάση της αρχικής πρότασης που κατέθεσε η ΕΔΕΚ τον Οκτώβριο του 2012 και των προτάσεων από άλλα κόμματα που ακολούθησαν στη συνέχεια.

Η συνέχιση της συζήτησης στη Βουλή του νομοθετήματος αυτού γίνεται παρά την απαγόρευση που υπάρχει στο Μνημόνιο. Όπως είναι γνωστό, η Κυβέρνηση συμφώνησε στο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο της 6ης Νοεμβρίου 2013 να μην υιοθετήσει οποιαδήποτε μέτρα για παρεμπόδιση της εκποίησης περιουσίας που χρησιμοποιήθηκε ως υποθήκη για δάνειο (Παράγραφος 1.5).

Θέλουμε να χαιρετήσουμε την απόφαση των μελών της Επιτροπής Νομικών να μην αναστείλουν τη συζήτηση της πρότασης αυτής, επιτελώντας έτσι αυτό που τους επιβάλλει το συνταγματικό, το πολιτικό και το ηθικό τους καθήκον: να προστατεύσουν τους πολίτες τους οποίους εκπροσωπούν ως Βουλευτές. Ευχόμαστε και η ολομέλεια της Βουλής να αρθεί στο ύψος της αποστολής της και να ψηφίσει την πρόταση νόμου σε νόμο.

Την ίδια στιγμή, αυτή η εξέλιξη φέρνει την Κυβέρνηση προ των τεράστιων ευθυνών της απέναντι στους πολίτες. Η Κυβέρνηση καλείται να απαντήσει ένα απλό ερώτημα: Θα επιτρέψει να οδηγηθούν χιλιάδες οικογένειες στους δρόμους επειδή αδυνατούν να ανταποκριθούν σε δάνεια στα οποία έβαλαν υποθήκη την πρώτη κατοικία τους; Θα επιτρέψει να γίνουν χιλιάδες άνεργοι και δυσπραγούντες ταυτόχρονα και άστεγοι;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει σθεναρά από την Τρόικα την απάλειψη της πρόνοιας για απαγόρευση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από εκποίηση από την τρίτη επικαιροποίηση του Μνημονίου που συζητείται τώρα. Σε ενάντια περίπτωση, η Κυβέρνηση θα αποδειχθεί ότι δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τους πολίτες της. Αλλά απλά και μόνο εξυπηρετεί την Τρόικα εις βάρος του λαού. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στην απώλεια κάθε λαϊκής νομιμοποίησης της οποιασδήποτε κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα «μαλακά» και το τρίτο τεστ – Τα δύσκολα έρχονται με αποκρατικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια

Στα βαθιά οι επαφές με Τρόικα – Ξεχωριστές επαφές με Χάρη Γεωργιάδη και Πανίκο Δημητριάδη…

Αισιοδοξία Κυβέρνησης και για τρίτο τεστ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κατεχόμενα: Προς τετρακομματική «κυβέρνηση» - Τα σενάρια για «πρωθυπουργό» και «υπουργεία»
  2. Κατόπιν εορτής κινητοποίηση και... τροχοκάθισμα για την ΑμεΑ μαθήτρια - Τι καταγγέλλει η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών
  3. Παμπορίδης για την Έκθεση-«κόλαφο» από Μιχαηλίδη για το ΓΝΛ: «Καταδεικνύεται η ανεπάρκεια του συστήματος» [vid]
  4. «Πέρασε» από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο
  5. Ντάισελμπλουμ: Θα αδειάσω ένα μπουκάλι ούζο όταν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο
  6. Τρία μνημόνια συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος και Ελλάδα στο περιθώριο της τριμερούς την άλλη εβδομάδα