What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

04.02.2014 | 15:52
Τελευταία ενημέρωση: 04.02.2014 | 15:56

Συνάντηση Λακκοτρύπη-Συλλούρη για το Φυσικό Αέριο και τις τουρκικές παραβιάσεις της ΑΟΖ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Μέχρι το Μάρτιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ενδιάμεση λύση προμήθειας φυσικού αερίου στην Κύπρο, όταν θα κατατεθούν οι προτάσεις από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.


Ο Υπουργός είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος, υπό τον Πρόεδρο Δημήτρη Συλλούρη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων πάνω στις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα υδρογονανθράκων.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως αντηλλάγησαν απόψεις πάνω σε ουσιώδη θέματα και ενημερώθηκε το ΕΥΡΩΚΟ για τις περαιτέρω ενέργειες, ενώ ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσουν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος.


Από την πλευρά του ο κ. Συλλούρης χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη την ενημέρωση που είχε η αντιπροσωπεία του ΕΥΡΩΚΟ από τον Υπουργό, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να μελετά το θέμα της αξιοποίησης του εθνικού μας πλούτου προβαίνοντας σε εισηγήσεις στον Υπουργό και προσπαθώντας με απόψεις να συμβάλλει στην επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε πως το μείζον πρόβλημα είναι οι παραβιάσεις της ΑΟΖ από την τουρκική βουλιμία, και πρόσθεσε πως με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Βικτώριας Νούλαντ, θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρμόδιοι Υπουργοί να προβούν στις ανάλογες παραστάσεις. «Δεν μπορούμε να συζητούμε προσπάθεια λύσης του Κυπριακού με μια Τουρκία με επεκτατικές βλέψεις, που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και που για σαράντα χρόνια καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων», είπε.


Σε ερώτηση προς τον κ. Λακκοτρύπη για το θέμα της ενδιάμεσης λύσης, είπε ότι η διαδικασία έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ από τις 25 Ιανουαρίου. «Αναμένουμε να πάρουν τα έγγραφα οι ενδιαφερόμενοι και η διαδικασία θα είναι ανοικτή μέχρι το Μάρτιο, όταν θα αναμένουμε να έχουμε τις προσφορές όσων ενδιαφερθούν», είπε.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις επαφές της Κυβέρνησης με το Ισραήλ για προμήθεια φυσικού αερίου κατά τις νυκτερινές ώρες, όταν μειώνεται η παραγωγή στο Ισραήλ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η συζήτηση σε επίπεδο Κυβερνήσεων έγινε ούτως ώστε να μας επιτρέψει το Ισραήλ να λαμβάνουμε φυσικό αέριο όταν αυτό είναι διαθέσιμο. «Αφού εκείνο το πλαίσιο έχει καθοριστεί εναπόκειται στις εταιρείες τις ίδιες να βρουν τις πηγές φυσικού αερίου για να διαγωνιστούν στη διαδικασία της ΔΕΦΑ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πού θα βρει η Κυπριακή Δημοκρατία το δίκαιό της στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο Υπουργός σημείωσε ότι γίνονται όλα τα διαβήματα από τη στιγμή που έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. «Σε σχέση με το 2011, όταν άρχισαν οι δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ, το 2013 προχωρήσαμε σχετικά απρόσκοπτα στην επιβεβαιωτική γεώτρηση που ήταν ακόμη πιο σημαντική από το 2011. Εμείς θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και θα προσπαθούμε να βρούμε το δίκαιό μας εκεί που μπορούμε», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Barbaros, «παρενοχλήσεις» και… ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας ενημερώνει για έρευνες φυσικού αερίου στην Αμμόχωστο!

ΔΕΦΑ: Νέος διαγωνισμός για ενδιάμεση λύση με Φυσικό Αέριο

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Financial Times: Τουρκία η μεγάλη χαμένη των ενεργειακών εξελίξεων της Μεσογείου
  2. Total: Αγοράζει ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG)
  3. Αδειάζουν τον Τσαβούσογλου οι τ/κ συντεχνίες: Είσαι ΥΠΕΞ στην Τουρκία και όχι στη δικής μας χώρα
  4. Παμπορίδης: «Κρίνετέ με για το έργο μου και όχι για το ύφος μου»
  5. Τούρκος υπουργός: «Στέλναμε όπλα στην Κύπρο πριν το 1974»
  6. Financial Times για φυσικό αέριο: Η ρεαλιστική επιλογή και η πυροδότηση τουρκικών αντιδράσεων