What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

04.02.2014 | 15:43
Τελευταία ενημέρωση: 04.02.2014 | 16:46

Η Κομισιόν θα «επιμορφώσει» τους ευρωπαίους δημάρχους για ζητήματα διακίνησης πολιτών

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η Κομισιόν πρόκειται να συζητήσει με δημάρχους για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών.

Συνέδριο των δημάρχων διοργανώνουν από κοινού στις 11 Φεβρουαρίου, η Κομισιόν και η Επιτροπή των Περιφερειών, με θέμα συζήτησης τα προβλήματα και τις ευκαιρίες σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το συνέδριο των δημάρχων, έχει ως στόχο να βοηθήσει τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης να ανταλλάξουν απόψεις και βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων για την ελεύθερη κυκλοφορία. Οι δήμαρχοι θα εξετάσουν επίσης τα θέματα κοινωνικής ένταξης που ανακύπτουν σε τοπικό επίπεδο και σχετίζονται με την ελεύθερη κυκλοφορία.

«Το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας αποτελεί την πεμπτουσία της ιδιότητας του πολίτη της ΕΕ και πρέπει να το ενισχύσουμε και να το διαφυλάξουμε», δήλωσε η αντιπρόεδρος για θέματα Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας, Βίβιαν Ρέντινγκ. «Οι τοπικές αρχές έχουν τον πρώτο λόγο όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων για την ελεύθερη κυκλοφορία και την αξιοποίησή τους και το συνέδριο θα μας δώσει την ευκαιρία να ακούσουμε τοπικούς εκπροσώπους, να ενημερωθούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε τοπικό επίπεδο και να συζητήσουμε πώς θα λάβουν και θα αξιοποιήσουν καλύτερα τη χρηματοδότηση της ΕΕ για σκοπούς κοινωνικής ένταξης», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Λάσλο Άντορ επισήμανε ότι υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις πως η κινητικότητα ευνοεί όχι μόνο τους ίδιους τους εργαζομένους, αλλά και τις χώρες υποδοχής και προέλευσης. «Τα άτομα πηγαίνουν εκεί όπου βρίσκονται οι θέσεις εργασίας, ωστόσο, στην περίπτωση μεγάλων και ξαφνικών κυμάτων αφίξεων πολιτών από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, διάφοροι τομείς παροχής υπηρεσιών, όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη, μπορούν να βρεθούν υπό μεγάλη πίεση σε ορισμένες πόλεις”, είπε.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συγκεκριμένες προκλήσεις χωρίς να περιορίσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τουλάχιστον το 20% των κονδυλίων θα πρέπει να αφιερωθεί στην κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να συμβουλεύσουμε τα κράτη μέλη για τον καλύτερο δυνατό τρόπο χρησιμοποίησης αυτών των κονδυλίων, ανέφερε.

Στο τέλος του 2013, η Επιτροπή παρουσίασε πέντε δράσεις καθοριστικές για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, ώστε αυτή να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών, της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ.

Μία από τις πέντε δράσεις καλύπτει τις ανάγκες των τοπικών αρχών, π.χ. ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά την εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο των κανόνων ελεύθερης κυκλοφορίας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με την κοινωνική ένταξη. Στο συνέδριο θα συναντηθούν δήμαρχοι και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών για να συζητήσουν ποιες είναι σε τοπικό επίπεδο οι επιπτώσεις της κινητικότητας στο εσωτερικό της Ένωσης.

Αυτή είναι η δεύτερη από τις πέντε δράσεις που ολοκληρώνονται, αφότου δημοσιεύθηκε, στις 13 Ιανουαρίου 2014, ο Οδηγός για τον «έλεγχο της συνήθους κατοικίας» που προβλέπουν οι ενωσιακοί κανόνες για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Τα αυστηρά κριτήρια του ελέγχου αυτού διασφαλίζουν ότι οι πολίτες που δεν εργάζονται μπορούν να έχουν πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση σε άλλο κράτος μέλος εφόσον έχουν πραγματικά μεταφέρει το κέντρο των συμφερόντων τους στο εν λόγω κράτος (π.χ. η οικογένειά τους ζει εκεί).

Η Επιτροπή εκπόνησε επίσης μελέτη για τον αντίκτυπο της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών σε τοπικό επίπεδο, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στο συνέδριο της 11ης Φεβρουαρίου. Η μελέτη εξετάζει την κατάσταση σε έξι πόλεις της Ένωσης (Βαρκελώνη, Δουβλίνο, Αμβούργο, Λίλη, Πράγα και Τορίνο) και εντοπίζει παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών από κάθε πόλη όσον αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργεί η ελεύθερη κυκλοφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, πάνω από 14 εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε. διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος, ενώ παρά την οικονομική κρίση, σήμερα περίπου δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας μένουν κενές στην Ε.Ε..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κομισιόν: Βήματα εμπρός για την Κύπρο, αλλά... η διαφθορά, διαφθορά

Κομισιόν σε Κύπρο: Δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Κύπριους εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αισιοδοξία Κυβέρνησης και για τρίτο τεστ

Στα βαθιά οι επαφές με Τρόικα – Ξεχωριστές επαφές με Χάρη Γεωργιάδη και Πανίκο Δημητριάδη…

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Βαρύτατη παρασπονδία από «Freedom House»: «Ασφαλής και ελεύθερη χώρα η ΤΔΒΚ»
  2. Συντονισμένη επιχείρηση με 15 συλλήψεις στην ελεύθερη Αμμόχωστο
  3. Εισροή εκατομμυρίων από Ε.Ε. για Φ.Α. προς ηλεκτροδότηση και EastMed
  4. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής των επτά νότιων μελών ΕΕ
  5. Ερντογάν στο Παρίσι: Έξαλλος με Μακρόν και «σκοτωμός» με δημοσιογράφο
  6. Moσκοβισί: Η Κύπρος να μη φοβάται - Η Κομισιόν δεν θα προτείνει ενιαία ευρωπαϊκή φορολογία επιχειρήσεων