What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

04.02.2014 | 17:53
Τελευταία ενημέρωση: 04.02.2014 | 17:59

Σύμπραξη Οικολόγων - ΕΔΕΚ με κοινή διακήρυξη ενόψει Ευρωεκλογών

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Συμφώνησαν σήμερα οι ηγεσίες του ΚΣ ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών για το τελικό κείμενο πολιτικής διακήρυξης, όπου καταγράφονται ευρύτατες συγκλίσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και σε θέματα οικονομίας, επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων, οικολογικής προστασίας, αλλά και όσον αφορά την αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μακριά από πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας, αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και αποκοπών συντάξεων, μισθών, ωφελημάτων και άλλων επιδομάτων.

Τη διακήρυξη αυτή, που συντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο κομμάτων, εν όψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι θα δώσουν από κοινού στη δημοσιότητα την προσεχή Τρίτη.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα καταρτισμού του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές, ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι "είναι δεδομένο και ότι στις 16 Φεβρουαρίου η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων και ταυτόχρονα η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θα συνεδριάσουν για να επικυρώσουν τους υποψηφίους που θα τιμήσουν το ψηφοδέλτιο".

Στόχος είναι, όπως δήλωσαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, μετά τη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ, στη Λευκωσία, η συνεργασία αυτή να καταγράψει ένα υψηλό ποσοστό και να έχει ευρύτατη απήχηση στην κυπριακή κοινωνία, διότι οι εκλογές αυτές έχουν κρίσιμη σημασία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Κύπρο.

"Φιλοδοξούμε", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, "όπως αυτή η συνεργασία είναι μακράς πνοής", ενώ ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε στο "πολιτικό βάθος" που έχει δοθεί από τα δύο κόμματα σε αυτήν τη συνεργασία, "εγκαθιδρύοντας μίαν σύμπραξη δυνάμεων, που δεν θα έχει μόνον στόχο τις ευρωεκλογές, αλλά θα δημιουργήσει μία δυναμική συνεργασίας και για το Κυπριακό σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου και για την αντιμετώπιση των οξύτατων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο τόπος και ο λαός μας, μέσα από την κοινοβουλευτική μας δράση".

Όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που έγινε στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ, στη Λευκωσία, αντιπροσωπείες από τα δύο κόμματα συναντήθηκαν σήμερα και αντάλλαξαν "απόψεις πάνω στην πολιτική διακήρυξη, η οποία συνομολογείται στο πλαίσιο συνεργασίας, που έχει αποφασισθεί, εν όψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου".

"Έχουμε καταλήξει, σήμερα", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, "στο τελικό κείμενο αυτής της πολιτικής διακήρυξης, την οποία θα δώσουμε στη δημοσιότητα με κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη τις επόμενες ημέρες".

"Θέλω, από την πλευρά της ΕΔΕΚ", συνέχισε, "να χαιρετίσω, για μιαν ακόμα φορά, τη συνομολόγηση αυτής της συνεργασίας, που δεν είναι μια ευκαιριακή συνεργασία, αλλά μια συνεργασία που στηρίζεται πάνω σε ταύτιση απόψεων σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως Κυπριακό, οικονομία, κοινωνικά προβλήματα, οικολογική προστασία".

"Στόχος μας στις ευρωεκλογές Μαΐου", δήλωσε ο κ. Ομήρου, "είναι να καταγράψει αυτή η συνεργασία ένα υψηλό ποσοστό και να έχει μίαν ευρύτατη απήχηση μέσα στην κυπριακή κοινωνία, διότι, πράγματι, αυτές οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν μίαν κρίσιμη σημασία τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Κύπρο".

"Τα δύο μας Κινήματα", είπε ο κ. Ομήρου, "συμφωνούμε στο ότι χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης η Ευρώπη και ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας, πολιτικές οι οποίες οδηγούν στην ύφεση, μέσα από προγράμματα διάσωσης, που το μόνο με το οποίο ασχολούνται είναι η αυστηρή, η σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία, οι αποκοπές συντάξεων, μισθών, ωφελημάτων, επιδομάτων και η στροφή της Ευρώπης προς πολιτικές ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης".

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, "κατά τα περασμένα έτη, κυρίαρχοι κύκλοι και Κινήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήσαν οι συντηρητικοί, οι νεοφιλελεύθεροι και είδαμε που οδήγησαν... Στην Ευρωπαϊκή Ένωση του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου".

"Οι πολιτικές Ομάδες, στις οποίες συμμετέχουμε τα δύο Κινήματα, δηλαδή η Ομάδα των Σοσιαλιστών/ Δημοκρατών και η Ομάδα των Πρασίνων", δήλωσε ο κ. Ομήρου, "πιστεύουμε βαθιά στην ανάγκη αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιμαχόμαστε τις συντηρητικές πολιτικές που οδήγησαν στην παρατεταμένη ύφεση, στην εκτόξευση του δημοσίου χρέους, στην εκτόξευση της ανεργίας και στην κοινωνική δυστυχία".

"Ταυτοχρόνως", συνέχισε ο κ. Ομήρου, "υπάρχουν ευρύτατες συγκλίσεις όσον αφορά το Κυπριακό και τους αναγκαίους χειρισμούς καθώς και την ανάγκη για μιαν καινούργια εθνική στρατηγική αλλά και πάνω στα προβλήματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία".

"Εδώ, βεβαίως", πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, "η υποστήριξή μας προς την πράσινη ανάπτυξη και τα νέα επαγγέλματα που μπορεί να προκύψουν από αυτήν είναι θεμελιώδους σημασίας και για την κυπριακή οικονομία και για την κυπριακή κοινωνία".

"Κατά τις επόμενες ημέρες", δήλωσε ο κ. Ομήρου, "θα δώσουμε στη δημοσιότητα, με από κοινού δημοσιογραφική διάσκεψη, το κείμενο της διακήρυξης, που θα καλύπτει τόσο το μέλλον της Ευρώπης στην οποία εμείς πιστεύουμε όσο και το Κυπριακό και την Οικονομία".

Στις δηλώσεις του, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι "η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων, υλοποιώντας την απόφαση των Μελών του Κινήματος, όπως προέκυψε από το εσωτερικό δημοψήφισμα, επεξεργάσθηκε την εισήγηση από το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, για μίαν πολιτική συνεργασία, εν όψει των προσεχών ευρωεκλογών".

"Πολύ σοφά τα δύο Κινήματα", δήλωσε ο κ. Περδίκης, "έχουν δώσει πολιτικό βάθος σε αυτήν τη συνεργασία, εγκαθιδρύοντας μίαν σύμπραξη δυνάμεων, που δεν θα έχει μόνον στόχο τις ευρωεκλογές, αλλά θα δημιουργήσει μία δυναμική συνεργασίας και για το Κυπριακό σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου και για την αντιμετώπιση των οξύτατων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο τόπος και ο λαός μας, μέσα από την κοινοβουλευτική μας δράση".

"Έχω την άποψη", είπε ο κ. Περδίκης, "ότι η δυναμική, που θα αναπτύξουν οι κοινοβουλευτικές και πολιτικές δυνάμεις του Κινήματος Οικολόγων και του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, θα δώσουν ένα νέο πνεύμα στην πολιτική στη χώρα μας και την ευκαιρία στην Πολιτεία και τη δυνατότητα να βρει λύσεις στα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και στην Κύπρο".

"Όσον αφορά την αντιπροσώπευση του λαού μας στο Ευρωκοινοβούλιο", συνέχισε ο κ. Περδίκης, "έχω την άποψη ότι η δυναμική αυτή, που θα αναπτυχθεί από τη συνεργασία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων, θα ενδυναμώσει την παρουσία της Κύπρου στο κέντρο λήψης των αποφάσεων που λέγεται Βρυξέλλες, δηλαδή στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ενδυναμώσει τη φωνή των Κυπρίων πολιτών, εκεί όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για την καθημερινή ζωή των Κυπρίων και για το Κυπριακό".

Όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, "οι προσδοκίες των Οικολόγων από αυτήν τη συνεργασία είναι να προσφέρουν ακόμα περισσότερο στον κυπριακό λαό και έχουμε την άποψη", πρόσθεσε, ότι, μέσα από τα χρόνια και τις εμπειρίες μας, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θα αποδειχθεί ένας πολύ καλός και έντιμος συνεργάτης".

Αναφερόμενος στο "στοιχείο της εντιμότητας", ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι αυτό "είναι ένα στοιχείο που ελλείπει και αγνοείται από την κυπριακή πολιτική ζωή και είναι ένα ζητούμενο από τους πολίτες. Αυτό το στοιχείο", πρόσθεσε, "νομίζω ότι το έχει έντονα αυτή η συνεργασία".

Ο κ. Περδίκης κάλεσε τους πολίτες "να τιμήσουν με την ψήφο τους την αξία της τιμιότητας στην πολιτική, που είναι το πιο σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της συνεργασίας".

Εξέφρασε, επίσης, "την ελπίδα και το όραμα ότι αυτή η δυναμική θα αγκαλιάσει ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού και πως, όντως, η κυπριακή κοινωνία θα στηρίξει με την ψήφο της στις ευρωεκλογές αυτήν τη συνεργασία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτή είναι η νέα ηγεσία της Συμμαχίας Πολιτών

Ρύπανση στην περιοχή της Αλυκής Λάρνακας καταγγέλλουν οι Οικολόγοι

Διαφωνίες ΑΚΕΛ για ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Γιώργος Λιάγκας – Μένιος Φουρθιώτης: Έλυσαν τις διαφορές τους στον αέρα! [vid]
  2. «Τατουάζ»: Αποκαλύψεις για τον ρόλο του Ντάνου στη σειρά από συνεργάτιδα του Ανδρέα Γεωργίου [vid]
  3. Τα σχόλια της Ντορέττας για την απόφαση του Ντάνου να παίξει στο «Τατουάζ»
  4. Τηλεοπτική βόμβα! Ο Ντάνος ξεκινά συνεργασία που δεν φαντάζεστε!
  5. Χριστιάνα Αριστοτέλους: Νέα μπηχτή στον Τάσο Ευαγγέλου για τη συνεργασία του με την Κωνσταντίνα Ευριπίδου [vid]
  6. Ιορδανός Πρέσβης: Η συνεργασία Λευκωσίας-Αθήνας-Αμμάν μπορεί να καταστεί πρότυπο για την περιοχή