What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

04.02.2014 | 18:09
Τελευταία ενημέρωση: 04.02.2014 | 19:36

Νέες επιδοτήσεις εξήγγειλε ο Yπουργός Γεωργίας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Την πρόθεση προκήρυξης προγράμματος επιδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για εγκατάσταση σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα εισάγει μια καινοτόμο προσέγγιση για την ελαχιστοποίηση της ζήτησης του νερού στο γεωργικό τομέα, τη μείωση της ζήτησης ενέργειας και τη μείωση της ρύπανσης από τη γεωργία μέσω της εφαρμογής κλειστού υδροπονικού συστήματος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κουγιάλης, μιλώντας κατά την τέλεση των εγκαινίων Θερμοκηπιακής Μονάδας που λειτουργεί με τη χρήση Γεωθερμικής Ενέργειας στον Πειραματικό Σταθμό Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών (ΙΓΕ), στο Ζύγι, είπε ότι οι Κύπριοι παραγωγοί πρέπει να μπορούν με χαμηλότερο κόστος παραγωγής και καλύτερη ποιότητα να κρατηθούν στην αγορά και να μπορούν να καλύπτουν τόσο τη ντόπια, όσο και την εξαγωγική αγορά.
Πρόσθεσε ότι το έργο στοχεύει να παράσχει στους ενδιαφερόμενους τα μέσα για την καταπολέμηση της έλλειψης νερού με βιώσιμο τρόπο, εξασφαλίζοντας τη γεωργική παραγωγή και συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Κυπρίων γεωργών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη έλλειψη νερού, τις τιμές των καυσίμων και τον εξωτερικό ανταγωνισμό.

Το έργο υλοποιείται σε συνθήκες δύσκολες για την κυπριακή οικονομία αλλά και για τη γεωργία ειδικότερα, είπε ο Υπουργός. Συμπλήρωσε ότι η κρίση πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία για ενασχόληση των νέων με τη γεωργία, αντιστρέφοντας τους αρνητικούς ρυθμούς και τη γήρανση του γεωργικού κόσμου.
Είπε επίσης ότι το έργο είναι σημαντικό, καθότι επιχειρεί να μειώσει την εξάρτηση των θερμοκηπίων από τα ορυκτά καύσιμα με την χρήση της αβαθούς γεωθερμικής ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, συμπλήρωσε, μειώνεται τόσο το κόστος παραγωγής όσο και η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε τέλος ότι οι δράσεις εντάσσονται στον πυλώνα της πολιτικής για ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, όπως έχει αποφασίσει πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο τη μετάβαση σε μια οικονομία απαλλαγμένη από εκπομπές άνθρακα.
Η πρωτότυπη προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη την ΕΕ, κατέληξε ο Υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπουργός Γεωργίας: Σε 15 μέρες θα δοθούν 3 εκατομμύρια ευρώ στους κτηνοτρόφους

Αραδίππου: Εγκαινιάστηκε το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο

Σ. Χάσικος: Ακύρωσε την άδεια λειτουργίας αιολικού πάρκου στα Λεύκαρα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. 20ή αγωνιστική: Ντέρμπι στη Λεμεσό [πρόγραμμα]
  2. Αδειάζουν τον Τσαβούσογλου οι τ/κ συντεχνίες: Είσαι ΥΠΕΞ στην Τουρκία και όχι στη δικής μας χώρα
  3. Ξεχωρίζει η αναμέτρηση Απόλλωνα - Ανόρθωσης στην 20η αγωνιστική [Πρόγραμμα - βαθμολογία]
  4. Παμπορίδης: «Κρίνετέ με για το έργο μου και όχι για το ύφος μου»
  5. Τούρκος υπουργός: «Στέλναμε όπλα στην Κύπρο πριν το 1974»
  6. Εθνική Φρουρά: Υπολοχαγός δημιούργησε λογισμικό βλητικού προγράμματος