What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

05.02.2014 | 07:14
Τελευταία ενημέρωση: 05.02.2014 | 09:51

ΟΗΕ: Παιδιά στρατολογούνται και βασανίζονται από τη συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Οι υποστηριζόμενες και μη από τη Δύση αντιπολιτευόμενες οργανώσεις της Συρίας στρατολογούν παιδιά Σύρων προσφύγων σε γειτονικές χώρες, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις συλλαμβάνουν και βασανίζουν τους ανηλίκους που έχουν διασυνδέσεις με τους αντάρτες, καταγγέλλει σε έκθεσή του για τη συριακή κρίση ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. 

Στην έκθεση αυτή διαπιστώνεται ότι στις πρώτες φάσεις του πολέμου, που διαρκεί ήδη τρία χρόνια, βασικοί υπεύθυνοι για την κακομεταχείριση των παιδιών ήταν οι στρατιώτες των κυβερνητικών στρατευμάτων. Στη συνέχεια, καθώς η σύγκρουση οξύνθηκε και η ένοπλη αντιπολίτευση οργανώθηκε καλύτερα, άρχισε να κακομεταχειρίζεται ολοένα και περισσότερο τα παιδιά.

"Τα δεινά που έχουν υποστεί τα παιδιά της Συρίας από την έναρξη της σύγκρουσης, όπως καταγράφονται σε αυτήν την έκθεση, είναι απερίγραπτα και απαράδεκτα", αναφέρει ο Μπαν στο κείμενό του, που φέρει ημερομηνία 27η Ιανουαρίου, αλλά αναρτήθηκε σήμερα στο διαδίκτυο.

Στο παρελθόν ο ΟΗΕ είχε κατηγορήσει και τις δύο πλευρές για τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών, όμως αυτή είναι η πρώτη έκθεση που καταγράφει λεπτομερώς την έκταση του προβλήματος. Η έκθεση καλύπτει το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2011 μέχρι την 15η Νοεμβρίου 2013.

Ο Μπαν υποστηρίζει ότι αντιπολιτευόμενες ένοπλες οργανώσεις στρατολόγησαν και χρησιμοποίησαν παιδιά, τόσο σε μάχες όσο και σε ρόλους υποστήριξης. "Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι περιπτώσεις στρατολόγησης ή απόπειρας στρατολόγησης παιδιών μεταξύ των προσφύγων σε γειτονικές χώρες. Τα περισσότερα από αυτά τα επεισόδια σχετίζονται με στρατολόγηση από ομάδες που συνδέονται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ή με ένοπλες οργανώσεις των Κούρδων της Συρίας", σημείωσε ο γγ του ΟΗΕ.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη Συρία για να γλιτώσουν από τη βία και τον πόλεμο.

"Η έλλειψη εκπαίδευσης ή των ευκαιριών για εργασία και οι πιέσεις από το περιβάλλον θεωρούνται βασικοί παράγοντες που οδηγούν στη στρατολόγηση παιδιών προσφύγων", συνεχίζει η έκθεση.

Εντός της Συρίας, τα Ηνωμένα Έθνη "έχουν λάβει αναφορές για στρατολόγηση παιδιών από ομάδες που συνδέονται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό", όμως αυτό δεν γινόταν συστηματικά. "Οι συνεντεύξεις με παιδιά και τους γονείς τους δείχνουν ότι η απώλεια γονέων και συγγενών, η πολιτική κινητοποίηση και η πίεση που δέχονταν από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους συνέβαλαν στην ένταξη των παιδιών σε αυτές τις ομάδες".

"Πολλά αγόρια δήλωσαν ότι αισθάνονταν πως ήταν καθήκον τους να ενταχθούν στην αντιπολίτευση", συνεχίζει η έρευνα.

Ο ΟΗΕ δεν έχει λάβει αναφορές για στρατολόγηση παιδιών από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ωστόσο, στρατιώτες και φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί λέγεται ότι εξανάγκαζαν νεαρούς, ορισμένους και κάτω των 18 ετών, να συμμετέχουν στους ελέγχους στα φυλάκια ασφαλείας και σε επιδρομές σε διάφορες περιοχές.

Επιπλέον, οι κυβερνητικές δυνάμεις "ευθύνονται για τη σύλληψη, την αυθαίρετη κράτηση και το βασανισμό παιδιών που υποτίθεται ότι σχετίζονταν με την αντιπολίτευση" ενώ τα χρησιμοποιούσαν και ως "ανθρώπινες ασπίδες". Ορισμένα παιδιά ξυλοκοπούνταν "με μεταλλικά καλώδια, με μαστίγια, ξύλινα και μεταλλικά γκλομπ, τους έκαναν ηλεκτροσόκ ακόμη και στα γεννητικά όργανα, τους ξερίζωναν τα νύχια, τα βίαζαν ή τα απειλούσαν με βιασμό", άλλα "υπέστησαν εικονική εκτέλεση, καψίματα με τσιγάρο, τους επέβαλαν στέρηση ύπνου, απομόνωση ή παρακολουθούσαν το βασανισμό των συγγενών τους".

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία στα τρία χρόνια των συγκρούσεων και από αυτούς τουλάχιστον 10.000 ήταν παιδιά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάνω από 120 νεκροί μέσα σε δύο μέρες στο Χαλέπι

Εμπόδιο στις ειρηνευτικές συνομιλίες ο Άσαντ

Κατεδαφίσεις ''τιμωρία'' από τον Άσαντ καταγγέλει το Παρατηρητήριο

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Καλιφόρνια: Η 17χρονη του κολαστήριου έτρεμε μη τη σκοτώσουν οι γονείς της!
  2. Αυτός είναι ο συνταγματάρχης με τα έντεκα παιδιά! [vid]
  3. Καλιφόρνια: Αυτό ήταν το σπίτι – κολαστήριο για τα 13 αιχμάλωτα παιδιά!
  4. «Σηκώνουν το γάντι» που τους έριξε ο Ερντογάν οι Κούρδοι της Συρίας: «Θα εκκαθαρίσουμε την περιοχή από την τουρκική μάστιγμα!»
  5. Τούρκοι κομάντος στα σύνορα με Συρία
  6. Οπαδός του Άρη πολεμάει στο πλευρό των Κούρδων κατά του ISIS