What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

05.02.2014 | 07:57
Τελευταία ενημέρωση: 05.02.2014 | 09:51

Κυπριακό: Κλείνει συμφωνία για κοινό ανακοινωθέν με παρέμβαση ΗΠΑ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Πιο κοντά από ποτέ στην κοινή διακήρυξη ε/κ και τ/κ πλευρά
- Πληροφορίες και για υποβολή προσχεδίου από τις ΗΠΑ
- Αναμένεται συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη τις επόμενες ημέρες
- Αμερικανική εγγύηση για μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα ζήτησε ο ΠτΔ
- Επιβεβαιώνει τις εξελίξεις ο ΥΠΕΞ Κασουλίδης, αλλά συστήνει αυτοσυγκράτηση

Όπως όλα δείχνουν, ε/κ και τ/κ πλευρά βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας για το κοινό ανακοινωθέν.

Κατόπιν και της αμερικανικής ώθησης στη διαδικασία μέσω των επαφών της ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ με τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών στις επόμενες ημέρες και κατάληξη στη κοινή διακήρυξη εντός των επόμενων εβδομάδων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε και υποβολή προσχεδίου από την αμερικανική πλευρά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στις επαφές με την Αμερικανίδα ΥΦΥΠΕΞ επιδίωξε να διασφαλίσει εγγύηση από πλευράς ΗΠΑ για μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία προσωπικότητα, καθώς και μη παρενοχλήσεις από την Τουρκία σε θέματα που αφορούν τους υδρογονάνθρακες και τις σχετικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, ζήτησε όπως οι ΗΠΑ ασκήσουν πίεση στην τουρκική πλευρά για αποδοχή των ε/κ προτάσεων όπως κατατέθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου.

Μετέφερε τη στήριξη Ομπάμα στη διαδικασία η Νούλαντ

Η κ. Νούλαντ στη δημόσια τοποθέτησή της ανέφερε ότι είχε εξαιρετικές συζητήσεις για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Έρογλου, και πρόσθεσε ότι «είμαι πεπεισμένη, μετά από αυτές τις συζητήσεις ότι ο κάθε ηγέτης είναι προσωπικά δεσμευμένος να πετύχει πραγματική πρόοδο στις επόμενες μέρες και εβδομάδες για τον τερματισμό της διαίρεσης αυτού του νησιού».

«Οι δύο ηγέτες με διαβεβαίωσαν για την έντονή τους αποφασιστικότητα να καταλήξουν σε συμφωνία για μια κοινή δήλωση, η οποία θα καθορίζει τις βασικές αρχές που θα ενθαρρύνουν την ανανέωση εποικοδομητικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε λύση», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, η κ. Νούλαντ επισήμανε ότι διαβεβαίωσε τους δύο ηγέτες για τη σθεναρή υποστήριξη του Προέδρου Ομπάμα και του αμερικανικού λαού για τη συνεχή εμπλοκή των ΗΠΑ στο Κυπριακό, ώστε «να κάνουν θαρραλέα βήματα για να επουλώσουν τη διαίρεση του νησιού και να φέρουν ασφάλεια, οικονομική ευημερία και ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους όλων των κοινοτήτων της Κύπρου».

Ι. Κασουλίδης: «Είμαστε κοντά σε συμφωνία» επιβεβαιώνει, αλλά συστήνει αυτοσυγκράτηση

Την εκτίμηση ότι η ε/κ και τ/κ πλευρά βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος που θα ανοίξει τον δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασε σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης.

Συνέστησε ωστόσο αυτοσυγκράτηση, αφού οι δύο πλευρές είχαν βρεθεί ξανά κοντά σε συμφωνία, χωρίς όμως κατάληξη, όπως υπενθύμισε.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν θα ξεπερνά την μία σελίδα σε έκταση, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι στις εξελίξεις αυτές σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η παρέμβαση της αμερικανικής διπλωματίας σε παρασκηνιακό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε σύγχυση αποδίδει ο ΟΗΕ το ολίσθημα Μπαν περί κυβέρνησης «ελληνοκυπριακής κοινότητας» - Έγινε το διάβημα στα Ηνωμένα Έθνη

Με την Νούλαντ στην Αθήνα οι ΗΠΑ βλέπουν «φως» στο Κυπριακό - Πλέκουν το εγκώμιο του Προέδρου Αναστασιάδη

Εντονο διάβημα Κασουλίδη στα Ηνωμένα Έθνη για δηλώσεις Γενικού Γραμματέα - Γενική κατακραυγή των κομμάτων

Σε ρόλο «αντικαταστάτη» του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ στο Κυπριακό

   Διαδώστε αυτό το άρθρο