What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

05.02.2014 | 10:37
Τελευταία ενημέρωση: 05.02.2014 | 14:17

Πρώτη επίσημη σύγκρουση ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ με φόντο αποκρατικοποιήσεις – Στον αέρα η ανακεφαλαιοποίηση συνεργατισμού

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Το ΔΗΚΟ πέρασε στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης
- Αυστηρή προειδοποίηση Τρόικας για μπλοκάρισμα τρίτης δόσης
- Νικόλας Παπαδόπουλος: «Μην ξεχνούμε ότι ζούμε σε ημικατεχόμενη χώρα»

Παρά την αυστηρή προειδοποίηση της Τρόικα, ότι απαιτεί τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σε όλους τους τομείς που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, ήδη το κομματική σκηνικό στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.

Μάλιστα στο αντίθετο στρατόπεδο από αυτή της κυβέρνησης, βρίσκεται και το ΔΗΚΟ

Η Τρόικα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο και περνά από κόσκινο την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση, φανερά ενοχλημένη από τις τοποθετήσεις των κομμάτων και συντεχνιών ζήτησε μορατόριουμ δηλώσεων από τους εμπλεκομένους, προειδοποιώντας συγχρόνως ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης και η άντληση του €1,5δις για ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατισμού είναι άμεσα συνδεδεμένα με την έγκριση των νομοθεσιών για τους ημικρατικούς.

Από την άλλη η κυβέρνηση, γνωρίζοντας τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ των κομμάτων αλλά και των συγκυβερνώντων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ ζήτησε παράταση δύο εβδομάδων σε μια ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσει συγκλήσεις στο νομοσχέδιο που αφορά τη δημιουργία του φορέα διαχείρισης των θεμάτων που άπτονται των ημικρατικών.

Πάντως το Newsit.com.cy είχε δημοσιοποιήσει εδώ και μερικές εβδομάδες ότι οι πρώτοι τριγμοί μεταξύ συγκυβερνώντων κομμάτων καταγράφονται στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι μονόδρομος από τη στιγμή που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο και αφού θα γίνουν που θα γίνουν ας γίνουν το συντομότερο, «όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο» είπε.

Αντίθετα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι θα πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η επιλογή αναστολής των ιδιωτικοποιήσεων

Σε δηλώσεις του σήμερα ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ θα καταθέσει σύντομα ενώπιον του υπουργού Οικονομικών εναλλακτικές προτάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις.

«Θεωρούμε ότι η Κύπρος είναι μια ιδιόμορφη χώρα και δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην Κύπρο οι ίδιες αρχές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες και να αγνοείται το γεγονός ότι ζούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα από ότι άλλες χώρες».

«Επομένως» τόνισε «η εκχώρηση του ελέγχου βασικών υπηρεσιών σε ξένους προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και εμείς θεωρούμε ότι ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη διαφύλαξη των εθνικών μας συμφερόντων αλλά των συμφερόντων των εργαζομένων στους συγκεκριμένους ημικρατικούς θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη κατά την απόφαση προώθησης του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων».

Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του και στην πώληση κρατικής περιουσίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, διότι όπως τόνισε θα χαθούν σημαντικά κεφάλαια και κρατικός πλούτος όχι μόνο για μας αλλά και για τις επόμενες γενεές.

Παρά ταύτα υπέδειξε «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τις υποχρεώσεις μας έναντι του μνημονίου γι’αυτό και προσπαθούμε να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι πρέπει να στην περίπτωση της Κύπρου να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές».

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαδόπουλος έφερε το παράδειγμα της διαχείρισης των αεροδρομίων σε ξένους και όχι πώλησης έτσι διατηρείται ο έλεγχος της κρατικής περιουσίας στο κράτος.
Κάθετη διαφωνία με τις αποκρατικοποιήσεις εκφράζει και η ΕΔΕΚ προτείνοντας επίσης εναλλακτικές επιλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα «μαλακά» και το τρίτο τεστ – Τα δύσκολα έρχονται με αποκρατικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια

Στα βαθιά οι επαφές με Τρόικα – Ξεχωριστές επαφές με Χάρη Γεωργιάδη και Πανίκο Δημητριάδη…

Αισιοδοξία Κυβέρνησης και για τρίτο τεστ   Διαδώστε αυτό το άρθρο