What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

05.02.2014 | 11:34
Τελευταία ενημέρωση: 05.02.2014 | 11:44

Τρόικα: Καθυστερεί η πώληση του 18% της πρώην Λαϊκής

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Πλάνο για τη διάθεση των στοιχείων ενεργητικού της πρώην Λαϊκής, που περιλαμβάνουν και τη συμμετοχή του 18% στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, ετοίμασε και παρουσίασε η διαχειρίστρια της τράπεζας Άντρη Αντωνιάδου στους επικεφαλής της Τρόικας.

O οδικός χάρτης για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης της Αρχής Εξυγίανσης με την ηγεσία της Τρόικας.

Τα μέλη της Αρχής, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου αντάλλαξαν απόψεις με τους πιστωτές και η όλη διαδικασία εξυγίανσης εξελίσσεται υπό πλήρη μυστικότητα.

Ο οδικός χάρτης για πώληση της Λαϊκής περιλαμβάνει τα διάφορα περιουσιακά στοιχεία που έχουν μείνει στην τράπεζα και καταγράφει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να μεγιστοποιηθεί η αξία στους ανασφάλιστους καταθέτες της τράπεζας και τους πιστωτές.

Με το bail in που έγινε τον Μάρτιο του 2013, οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Λαϊκής έχασαν κοντά στα €4 δισ. Μέρος του καθαρού ενεργητικού της Λαϊκής χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου έναντι της συμμετοχής της Λαϊκής κατά 18% στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής δεν έχουν ανακοινωθεί από την Αρχή Εξυγίανσης και υπολογίζεται ότι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις θυγατρικές της σε χώρες όπως η Σερβία, η Ρωσία και η Ουκρανία, που βρίσκονται σήμερα σε πλήρη λειτουργία.

Η διαχειρίστρια υπολογίζει ότι τα στοιχεία ενεργητικού που έμειναν στην παλιά Λαϊκή αξίζουν κοντά στα €750 εκατ. και το 18% της Τράπεζας Κύπρου λίγο πιο κάτω από €500 εκατ.

Μετά την οριστικοποίηση του οδικού χάρτη για την πλήρη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής, η Αρχή Εξυγίανσης θα πρέπει να προχωρήσει σε διαγωνισμό για ανάθεση των δικαιωμάτων ψήφου σε αναγνωρισμένο και ανεξάρτητο οίκο συμβούλων ή σε διεθνή οργανισμό.

Άλλος οίκος θα αναλάβει την εξεύρεση πιθανών αγοραστών του 18%, με το οποίο θα ασκεί σημαντική επιρροή στην πολυμετοχική Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φ» έχουν γίνει κρούσεις από ξένους επενδυτές για το 18% αλλά προς το παρόν δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιο δυνατό όνομα του εξωτερικού που θα προσδώσει αξία στην Τράπεζα Κύπρου ως στρατηγικός επενδυτής.

Ο αρχικός στόχος, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο για τη μεταφορά των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Κύπρου σε συμβουλευτικό ή ελεγκτικό οίκο ήταν στο τέλος Ιανουαρίου.

Προς το παρόν υπάρχει καθυστέρηση και είναι ένα από τα θέματα που βρίσκεται εκτός χρονοδιαγραμμάτων.

Με την ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας αναμένεται να αλλάξει και ο νόμος για τη σύσταση της Αρχής Εξυγίανσης από την οποία αναμένεται να αποχωρήσουν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γίνονται σκέψεις στην Αρχή Εξυγίανσης να συμμετέχουν οι εκτελεστικοί σύμβουλοι της Κεντρικής και ένας ανώτερος διευθυντής της εποπτικής Αρχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα «μαλακά» και το τρίτο τεστ – Τα δύσκολα έρχονται με αποκρατικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια

Στα βαθιά οι επαφές με Τρόικα – Ξεχωριστές επαφές με Χάρη Γεωργιάδη και Πανίκο Δημητριάδη…

Αισιοδοξία Κυβέρνησης και για τρίτο τεστ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πρώτη Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας με υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών [pics, vid]
  2. Προσοχή! Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και περιοδικές αποκοπές κυκλοφορίας σε Λάρνακα - Λευκωσία ένεκα της Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδος-Ιορδανίας
  3. ΟΠΑΠ Κύπρου: «Πράσινο» φως για ακύρωση έρευνας στα γραφεία
  4. Πάφος: Χειροπέδες τα μεσάνυχτα σε 35χρονο για την αποτυχημένη απόπειρα ληστείας της Τρ. Κύπρου
  5. Αδιανόητο! Η τράπεζα της έδωσε επιπλέον 40 χιλ. ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  6. Απερχόμενος Ντάϊσελμπλουμ: (Ξανα)δίνει Αναστασιάδη για το 1ο bail in με την πρόταση κουρέματος και σε μικροκαταθέτες