Κυβερνητική κρίση λόγω Κυπριακού – Φεύγει το ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση(;) – Διαβάστε το προσχέδιο του Κοινού Ανακοινωθέντος

  • Ερωτηματικά εγείρονται από την άστοχη κίνηση του Προεδρικού να καλέσει τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΚΟ
  • Ο Νικόλας Παπαδόπουλος με νόημα παραπέμπει τους δημοσιογράφους πίσω στο Προεδρικό για Καρογιάν
  • Ως τι κλήθηκε ο Μάριος Καρογιάν στο Προεδρικό αναφορικά με το Κυπριακό;
  • Kibris: Μια λέξη είναι το εμπόδιο στο κοινό ανακοινωθέν
  • Διαβάστε το προσχέδιο που στηρίζεται στην πρόταση Αναστασιάδη της 18ης Δεκεμβρίου
  • Ανακύπτει πρόβλημα με την εξίσωση των πολιτικών δικαιωμάτων των 2 πλευρών
  • Επιβεβαίωση Newsit.com.cy για ουσιαστική “αντικατάσταση” του ΟΗΕ από τις ΗΠΑ στην διαμεσολάβηση

Με τις ΗΠΑ να δημιουργούν “κλίμα” προς επίτευξη ενός Κοινού Ανακοινωθέντος και επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, βαδίζουμε παράλληλα ταχέως και προς ενδοκυβερνητική κρίση, με αφορμή τις καταιγιστικές εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς λεπτό το λεπτό διαφαίνεται πως θα υπάρξει ρήξη στις σχέσεις Αναστασιάδη – Παπαδόπουλου, μετά και την κλήση του τέως προέδρου του ΔΗΚΟ, Μάριου Καρογιάν στο προεδρικό, αμέσως μετά την συνάντηση Αναστασιάδη – Παπαδόπουλου.

Στις 11.30 ξεκίνησε η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον νυν πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο και στη συνέχεια κλήθηκε και ο Μάριος Καρογιάν, υπό ποια ιδιότητα, μόνο το Προεδρικό μπορεί να γνωρίζει… Φωνές από το ΔΗΚΟ δηλώνουν ενοχλημένες από την κίνηση αυτή του Προεδρικού, χαρακτηρίζοντας ως ακατανόητη την πρωτοβουλία, ενώ ενδεικτικά μας αναφέρθηκε «γιατί δεν κάλεσε ο Πρόεδρος και τον κ. Χριστόφια για ενημέρωση», ενώ φέρεται να ακούστηκε και το “Αν ο Αναστασιάδης φερθεί σαν Χριστόφιας, ο Νικόλας δεν θα φερθεί σαν Καρογιάν”.

Οι πιο έντονες φωνές πάντως καταγγέλλουν ακόμη και προσπάθειες διάσπασης του κόμματος ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων στο Κυπριακό, ενώ ήδη ξέσπασε η πρώτη επίσημη σύγκρουση μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ με φόντο τις αποκρατικοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση για τυχόν αποχώρηση από την κυβέρνηση θα πρέπει να παρθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος και αφού φυσικά ολοκληρωθεί η Β’ φάση των εσωκομματικών εκλογών στο ΔΗΚΟ.

Από πλευράς Νικόλα Παπαδόπουλου κρατήθηκαν χαμηλά οι τόνοι, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να τηρήσει τις προγραμματικές του θέσεις αναφορικά με το Κυπριακό.

«Δεν έχω οποιοδήποτε σχόλιο σε σχέση με την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σε δηλώσεις του στο πλαίσιο επίσκεψής του στο ΚΕΒΕ.

Εγώ, πρόσθεσε, «θα επαναλάβω μία πάγια, καθαρή θέση του ΔΗΚΟ: αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τηρήσει τις προγραμματικές του θέσεις έναντι του ΔΗΚΟ και έναντι του κυπριακού λαού».

«Δεν θα προβώ σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο, νομίζω ότι η δική μου δήλωση ήταν ξεκάθαρη», ανέφερε απαντώντας σε επιπρόσθετη ερώτηση για το θέμα.

Ο κ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει την παρουσία στο Προεδρικό του τέως Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Δεν θέλω να προβώ σε οποιαδήποτε ερμηνεία, νομίζω ότι μόνο ο κ. Αναστασιάδης μπορεί ν’ απαντήσει αυτή την ερώτηση», είπε.

Ερωτηθείς αν τίθεται κάποιο θέμα για τον ίδιο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απάντησε αρνητικά. «Όχι, πώς να τεθεί θέμα για μας;», διερωτήθηκε. Δικαιούται, είπε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συναντιέται με όποιον θέλει». Αλλά, πρόσθεσε, «νομίζω μπορείτε να ρωτήσετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τι αφορούσε το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης».

Στο ζήτημα που προκύπτει με το προσχέδιο του Κοινού ανακοινωθέντος, το μεμπτό, όπως εντοπίζεται από πλευράς ΔΗΚΟ, και προκύπτει από το προσχέδιο, είναι πως η λύση θα βασίζεται σε δικοινοτητική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Η ενωμένη Κύπρος, σαν μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα και μια κυριαρχία, η οποία θα καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό το χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το υπό διαμόρφωση κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, που στόχο έχει να οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών, διασφαλίζεται ότι είναι αδιαπραγμάτευτα η μια κυριαρχία, η μία ιθαγένεια και η μία διεθνής προσωπικότητα στην Κύπρο.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, από το περιεχόμενο του κειμένου έχει απαλειφθεί οποιαδήποτε αναφορά σε εγγυήσεις. Το εν λόγω κείμενο είναι βασισμένο στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που κατατέθηκε από την ε/κ πλευρά στις 18 Δεκεμβρίου 2013.

Τονίζεται επίσης ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δραστήριο ρόλο για τις εξελίξεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχαν οι ΗΠΑ.

Οι Βασικές παράμετροι του “νέου” προσχεδίου

Σύμφωνα με το κείμενου του “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ”:

1.Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και η παράτασή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η επίλυση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πρωτίστως θα επωφελούνται οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, καθώς και τις ξεχωριστές ταυτότητες και την ακεραιότητα αμφοτέρων, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που προσβλέπει σε αποτελέσματα. Όλα τα άλυτα βασικά θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν σε επίλυση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

3.Η επίλυση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, σαν μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα και μια κυριαρχία, η οποία θα καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό το χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θα υπάρχει μια ενιαία Κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες, είτε του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους, είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και ΔΕΝ θα αντικαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την ενωμένη Κυπριακή ιθαγένεια.

Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της θα προσδιορίζονται από το σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατών, και οι νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών δεν θα καταπατούν ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαμάχη σε σχέση με τα παραπάνω θα δικάζεται από το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία στην άλλη.

4.Η ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία θα προκύψει από την επίλυση μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώντα ίσα κράτη. Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η Ε.Ε. θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των συνιστώντων κρατών. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται.

5.Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα.

6.Οι διορισμένοι εκπρόσωποι έχουν πλήρη εξουσία να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους στη διαδικασία, όταν χρειάζεται. Διατηρούν την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.

7.Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών ή οποιαδήποτε αρνητικά δημόσια σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Επίσης δεσμεύονται στις προσπάθειες να εφαρμοστούν μέτρα δόμησης εμπιστοσύνης που θα παρέχουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο.

Η τ/κ πλευρά

Η τ/κ εφημερίδα Kibris σε άρθρο της αναφέρεται ότι πλέον όλα κρίνονται από μια μόνο λέξη, η οποία παραμένει εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν και αυτή δεν είναι η αμφιλεγόμενη λέξη «εθνική κυριαρχία», αναφέρει η Κίπρις στο δημοσίευμά της για τις επαφές της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ με τους δύο ηγέτες και τον Οζντίλ Ναμί χτες.

Στο δημοσίευμά του ο Οσμάν Καφάογλου αναφέρει ότι η πηγή του δεν θέλησε να του αποκαλύψει ποια είναι αυτή η λέξη, που ωστόσο επεσήμανε ότι έχουμε φτάσει πολύ κοντά σε ένα αποτέλεσμα για το κοινό ανακοινωθέν. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ που προσπαθούν εδώ και καιρό για μια συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν, με την επίσκεψη της κ. Νούλαντ έχουν αυξήσει το επίπεδο των προσπαθειών και η επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΦΥΠΕΞ είναι η τελευταία προσπάθεια των ΗΠΑ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται επίσης ότι ενώ αναμένονταν οι δηλώσεις της κ. Νούλαντ στις 13.30, μετά τη συνάντησή της με τον Ντερβίς Έρογλου είχε μία ακόμη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με σκοπό να πάρει την απάντησή του στο θέμα της «μιας μόνο λέξης» που εμποδίζει το κοινό ανακοινωθέν. Όπως αναφέρεται, πολύ πιθανόν εντός μερικών ημερών θα υπάρξει αποτέλεσμα στο θέμα αυτό.

Νωρίτερα…

Πολύ κοντά στη διαμόρφωση ουσιαστικού τελικού κειμένου βρίσκονται πλέον οι δύο πλευρές στο Κυπριακό σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να ενημερώνει αύριο το πρωί τους πολιτικούς αρχηγούς και το απόγευμα να μεταβαίνει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις στο ανώτατο επίπεδο με την ελληνική κυβέρνηση.

Εξάλλου, όπως γράψαμε και χθες, η ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, κατά την παρουσία της στην Αθήνα, άσκησε πιέσεις προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να παράσχει την άμεση και ολική στήριξή του στις κινήσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Κινήσεις Κασουλίδη για Ντάουνερ

Εν  τω μεταξύ σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης στην Αιμιλία Κενεβέζου σε επίμονες ερωτήσεις της δημοσιογράφου ως προς τα συνεχή ατοπήματα του Ειδικού Διαμεσολαβητή για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ ο κος Κασουλίδης ανέφερε ότι η Λευκωσία πλέον, σιγά – σιγά, προτίθεται να ζητήσει την αντικατάστασή του, καθώς θεωρείται ότι δεν έχει να προσφέρει κάτι περαιτέρω στο Κυπριακό.