What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ· FREZYLAC· ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ·

INFO

05.02.2014 | 17:17
Τελευταία ενημέρωση: 05.02.2014 | 18:34

ΕΔΕΚ: Εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Σειρά ερωτημάτων εγείρονται σε σχέση με το αν το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο ετοιμάζεται μετά και από διαμεσολάβηση της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών, θα είναι συμβατό με τις βασικές αρχές που το Εθνικό Συμβούλιο συμφώνησε ότι θα πρέπει να περιέχει, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

 
Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΚΣ ΕΔΕΚ και αφού ανέφερε ότι «το άτυπο έγγραφο της 18ης Δεκεμβρίου, που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ουδόλως αποφεύγει ασάφειες και αμφισημίες», ο Πρόεδρος του Κινήματος δήλωσε ότι «οι εποικοδομητικές, καλύτερα μη εποικοδομητικές ασάφειες, που οδηγούν σε αμφισημίες στην ερμηνεία της κυριαρχίας αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο σε μια ‘κοινή διακήρυξη’ ή σε ένα ‘κοινό ανακοινωθέν’, που θα συνιστά συμφωνημένη βάση για μια νέα διαπραγμάτευση».

Πρόσθεσε ότι «η κυριαρχία πρέπει να προσδιορίζεται ως ‘μία, μόνη και αδιαίρετη’, η οποία εκπηγάζει από το λαό και όχι από τις ‘κοινότητες’ ή ‘τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους’».
Ο κ. Ομήρου είπε ότι η τουρκική πλευρά είναι προφανές ότι επιδιώκει υιοθέτηση των προνοιών του Σχεδίου Ανάν για την κυριαρχία, εξηγώντας ότι από τις διατυπώσεις του Σχεδίου Ανάν, του οποίου τη νεκρανάσταση δεν αποκρύβει ότι επιδιώκει η τουρκική πλευρά, η «κυριαρχία» δεν θα είναι «μία, μόνη και αδιαίρετη» αλλά θα είναι τρικέφαλος.

«Πολύ περισσότερο που επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι το κατάλοιπο εξουσίας να αποτελεί κεκτημένο των ‘συνιστωσών πολιτειών» όπως πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως καλό είναι να μην ξεχνούμε την αναφορά στην κοινή δήλωση Χριστόφια – Ταλάτ της 1ης Ιουλίου του 2008 όπου τα θέματα «της μίας κυριαρχίας και ιθαγένειας» γίνονταν δεκτά ως «θέμα αρχής», αλλά «οι λεπτομέρειες εφαρμογής τους» παραπέμπονταν στις διαπραγματεύσεις. «Γεγονός που», όπως συμπλήρωσε, «οδήγησε τον Ταλάτ να καταθέσει τον Ιανουάριο του 2010 το γνωστό τουρκικό συνομοσπονδιακό έγγραφο».

Άκρως επικίνδυνη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και την αποδοχή της τουρκικής απαίτησης σε ό,τι αφορά την κυριαρχία, ότι «εκπηγάζει ισότιμα από τις δύο κοινότητες», όπως προέβλεπαν «οι Ιδέες Γκάλι» έστω και αν αντί της αναφοράς σε κοινότητες θα γίνει αναφορά σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. «Όπως και η αναφορά σε ‘εσωτερική ιθαγένεια’ που αναπόδραστα και αναπόφευκτα ενισχύει την τρικέφαλο κυριαρχία», συμπλήρωσε.
Αναφέροντας ότι επανειλημμένα τονίστηκε η ανάγκη και μάλιστα ως «εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση» για έναρξη συνομιλιών, μια σαφής διαπραγματευτική βάση μη επιδεχόμενη οιασδήποτε αμφισβήτησης, ο κ. Ομήρου δήλωσε πως από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την «ανταλλαγή εγγράφων» όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται μια τέτοια σαφής διαπραγματευτική βάση, αλλά αντίθετα επιτρέπεται στην τουρκική πλευρά η προώθηση της μόνιμης επιδίωξης της για συνομοσπονδιακή λύση.

«Καθήκον η απόσυρση κάθε ασαφούς και επιδεχόμενης αμφίσημων ερμηνειών πρότασης και η αδιαπραγμάτευτη επιμονή σε κοινό ανακοινωθέν που θα διασφαλίζει ‘τη μία, μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγένεια και μία και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα’» ανέφερε, προσθέτοντας πως κάθε άλλη διατύπωση θα ισοδυναμεί με διολίσθηση στις τουρκικές θέσεις.
Διευκρινίσεις ΓΓ ΟΗΕ
----------
Σε ό,τι αφορά τις διευκρινίσεις του «για τις γνωστές απαράδεκτες, εκθεμελιωτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ» ο κ. Ομήρου δήλωσε πως «όχι μόνο δεν συνιστούν επανόρθωση και αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά αντίθετα αποτελούν υποτίμηση της νοημοσύνης μας».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε παράλληλα πως ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι εκπρόσωποι του θα πρέπει να απαντήσουν κατά πόσο θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως ε/κ κοινότητα και όχι τη μοναδική κρατική οντότητα στην Κύπρο, όπως προνοούν επανειλημμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ορίζει ο καταστατικός χάρτης του Διεθνούς οργανισμού αλλά και στο ποιος διέκοψε τις συνομιλίες το 2012, «η τουρκική πλευρά όπως επανειλημμένα δήλωσαν Έρογλου, Ερντογάν και Νταβούτογλου ή η ε/κ πλευρά, εξαιτίας των Προεδρικών εκλογών, όπως δήλωσε στο Μόναχο ο Μπαν Γκι Μουν;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κυπριακό: «Κλειδώνει» το κοινό ανακοινωθέν – Στην Αθήνα αύριο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Επειγόντως στο Προεδρικό ο Νικόλας Παπαδόπουλος

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προς το συμφέρον και της Άγκυρας να αποφασίζουν οι Κύπριοι για τους εαυτούς τους
  2. Στη Νέα Υόρκη για επαφές στον ΟΗΕ και διάλεξη ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης
  3. Τουρκικό ΥΠΕΞ: Διαστρεβλωμένες οι αναφορές για Κυπριακό από Med7
  4. ΕΔΕΚ: Παραχώρησαν τ/κ φιλέτο στον γιο δημoτικού συμβούλου του ΔΗΣΥ
  5. Απεκαλύφθη ο «Ιούδας» του Παμπορίδη - Έντονη on air αντιπαράθεση με Σιζόπουλο και «μαλλιά κουβάρια» με Αγαθαγγέλου
  6. «Νέα Μακεδονία» το όνομα που συμφώνησαν Ελλάδα – Σκόπια, λέει αλβανικό μέσο