Αναστασιάδης: «Όλα είναι θέμα ερμηνείας» – Οι δηλώσεις των αρχηγών – Αναμένουμε την αντίδραση Έρογλου

– Οι δηλώσεις του ΠτΔ και των πολιτικών αρχηγών
– Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα προβεί σε δηλώσεις από τα γραφεία του ΔΗΚΟ
– ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ τηρούν σκληρή στάση
– Ο Νικόλας Παπαδόπουλος υποδεικνύει 8 επικίνδυνα σημεία στο προσχέδιο
– Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα αποστείλει γραπτή επιστολή στον Νίκο Αναστασιάδη με τις θέσεις του
– Αναφορά γίνεται σε επικείμενη “πανηγυρική συνάντηση” Αναστασιάδη – Έρογλου την Δευτέρα

Δηλώσεις ΠτΔ

Είχαμε θέσει συγκεκριμένες παραμέτρους για την όλη διαδικασία. Η διεθνής κοινότητα ενστερνίστηκε βασικές μας θέσεις. Η διασφάλιση της συλλογικότητας και της ενότητας είναι το μέλημά, δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε παραπλανητικές ερμηνείες. Θα προβώ σε διάγγελμα προς τον Κυπριακό λαό και δεν θα σχολιάσω τα όσα λέγονται.

Η συνομολόγηση ενός Κοινού Ανακοινωθέντος δεν είναι η κατάληξη, αλλά η απαρχή ενός σκληρού διαλόγου για να δώσουμε στον Κυπριακό λαό αυτό που επιζητά.

Καταφέραμε να πείσουμε την διεθνή κοινότητα για θέσεις μας.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν προχώρησε σε δηλώσεις έξω από το Προεδρικό. Θα προβεί αργότερα σε δηλώσεις από τα γραφεία του ΔΗΚΟ.

Δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου:

Χρειάζεται σύνεση και σωφροσύνη. Οι ημέρες είναι κρίσιμες για τον τόπο και πρέπει όλοι να έχουμε στο νου μας το μέλλον της πατρίδας. Διευκρίνισε ότι η όλη συζήτηση δεν διεξάγεται επί ενός σχεδίου λύσης του Κυπριακού.

Όπως πρόσθεσε, «οι μέρες αυτές είναι πολύ σημαντικές για την πορεία της χώρας μας και χρειάζεται σύνεση και σωφροσύνη», για να προσθέσει πως «οι πολιτικές ηγεσίες χρειάζονται στα δύσκολα, όταν θα παίρνονται αποφάσεις, με κυρίαρχο στόχο και σκοπό τη διασφάλιση του μέλλοντος του τόπου μας».

«Δεν συζητούμε και δεν έχουμε ενώπιον μας σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Θεωρούμε πως ανεξάρτητα από τις θέσεις, που το κάθε κόμμα έχει, πρέπει να διατηρήσουμε τη μίνιμουμ συνεννόηση μεταξύ μας. Οι πολιτικές προσεγγίσεις να εκφράζονται με πολιτικά επιχειρήματα και μέσα από ένα πολιτικό πολιτισμό», είπε.

Πρόσθεσε πως δεν θα δεχθεί ως ηγέτης του ΔΗΣΥ από οποιονδήποτε να κατηγορήσει οποιονδήποτε αρχηγό ή εκπρόσωπο κόμματος, που έχει έντονες απόψεις για το κοινό ανακοινωθέν, ότι δεν θέλει λύση του Κυπριακού ή δεν θέλει το καλό του τόπου.
Ωστόσο, είπε πως την ίδια ώρα δεν θα ανεχθεί προσεγγίσεις πως αν ο Πρόεδρος ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, με αυτό το τελικό -όπως φαίνεται- κείμενο, ότι είναι άνθρωπος που δεν νοιάζεται για το εθνικό μέλλον και το εθνικό καλό αυτού του τόπου.

Κατέληξε λέγοντας πως «πρέπει να πιστώνουμε τον κάθε ένα πως νοιάζεται για το εθνικό συμφέρον, ανεξάρτητα αν έχουμε διαφορετικές απόψεις», προσθέτοντας πως «δεν χρειάζεται φανατισμός, αφού το φανατισμό και τον λαϊκισμό τον πλήρωσε πολύ ακριβά ο τόπος μας».

Δηλώσεις Γιώργου Περδίκη:

Μακράς διάρκειας η πολιτική των υποχωρήσεων, με αποκορύφωμα και το σημερινό κείμενο, της 18ης Δεκεμβρίου, πρόκειται για μια υπαναχώρηση. Οι Οικολόγοι σε περίπτωση που ο ΠτΔ προχωρήσει στην διαδικασία επανέναρξης δεν συμφωνούν, και ο Πρόεδρος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη εξολοκλήρου ο ίδιος και όσοι πολιτικοί στηρίξουν τις κινήσεις τους.

Δηλώσεις Άντρου Κυπριανού:

Στο ζήτημα του κατάλοιπου εξουσίας αναφέρθηκε και ο Άντρος Κυπριανού, θεωρώντας ως προβληματική εξέλιξη να δοθεί το κατάλοιπο πριν καν υπάρξει ρύθμιση αναφορικά με τις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατών. Κατά τ’ άλλα η στάση του ΑΚΕΛ κρίνεται μάλλον ως συναινετική, αλλά ξεκαθάρισε ο Α. Κυπριανού ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξει μια λύση που θα προάγει την διχοτόμηση. “Αν ξεκινήσει η διαδικασία δεν θα είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, ενώ καλεί τον ΠτΔ να παραμείνει συνεπής σε μια γραμμή, ενώ κάλεσε για την μέγιστην δυνατή συλλογικότητα και ομοφωνία.”

Δηλώσεις Δημήτρη Συλλούρη:

Δεν θεωρεί την αμερικανική παρέμβαση ως θετική. “Το ξεκίνημα με αυτό το ανακοινωθέν δεν θα μπορέσει να υπάρξει επίλυση και δεν θα μπορέσει να γίνει αποδεκτή από τον Κυπριακό λαό.” Ο κ. Συλλούρης θεωρεί επίσης ότι δεν θα πρέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να προχωρήσει.

Δηλώσεις Γιαννάκη Ομήρου:

Για θανάσιμο κίνδυνο για τον Κυπριακό Ελληνισμό μίλησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αναφερόμενος στο κατάλοιπο εξουσίας προτού διασαφηνιστεί το πλαίσιο του διαλόγου για τις δομές του ομόσπονδου κράτους. Απευθύνει έκκληση στον ΠτΔ να αποφύγει να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις επί τη βάσει του συγκεκριμένου Κοινού Ανακοινωθέντος.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ

Στο Συμβούλιο των Αρχηγών, συμμετείχαν εκ μέρους των κομμάτων ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Στην σύσκεψη επίσης παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και με δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν που επικαλείται διπλωματικές πηγές, θα επιδοθεί εντός της ημέρας το Κοινό κείμενο επισήμως στον κατοχικό ηγέτη και αναμένεται να υπάρξει “πανηγυρική” συνάντησή τους την Δευτέρα, ανακοινώνοντας της επανέναρξη των συνομιλιών.

Τελευταία ενημέρωση του newsit από έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος θα αποστείλει εντός της ημέρας γραπτή επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αναμένεται να γίνει μνεία στο ότι το ΔΗΚΟ αναμένει από το Προεδρικό να τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις Αναστασιάδη προς το ΔΗΚΟ αναφορικά με το Κυπριακό, ειδάλλως είμαστε αντιμέτωποι με ενδοκυβερνητική κρίση που ενδέχεται να οδηγήσει σε διάλυση την συγκυβέρνηση.

Στην επιστολή θα διατυπώνεται επίσης το ερώτημα τί οδήγησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να μεταβάλλει την στάση του και να αποδεχθεί το συγκεκριμένο προσχέδιο, απορρίπτοντας την λύση ενός σύντομου Κοινού Ανακοινωθέντος που προκρίνει το ΔΗΚΟ και είχε γίνει αποδεκτό ως φόρμουλα το προηγούμενο διάστημα από τον ίδιο τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Μάλιστα αναφέρεται ενδεικτικά το ότι αν η Άγκυρα είναι αυτή που δεν υποχώρησε, μη αποδεχόμενη ένα σύντομο ανακοινωθέν, τότε καθίσταται σαφές ότι η πλευρά που υποχώρησε είναι η δική μας.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται να διαφωνεί σε τουλάχιστον 8 σημεία του προσχεδίου του Κοινού Ανακοινωθέντος, κάτι που διατυπώνεται τόσο στην επιστολή που θα αποσταλεί στο Προεδρικό, ενώ αναμένεται να κάνει και δηλώσεις μετά το Συμβούλιο Αρχηγών.

Επισημαίνεται ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος θεωρεί ότι ο ΠτΔ ξεφεύγει από τις προγραμματικές του δεσμεύσεις για το Κυπριακό, σε περίπτωση επίτευξης λύσης στο συγκεκριμένο Κοινό Ανακοινωθέν, το οποίο έχει πολλές ‘εποικοδομητικές διπλωματικές ασάφειες’. Πρόβλημα εντοπίζεται εξίσου και στο ζήτημα που αφορά στο κατάλοιπο εξουσίας που παραχωρείται και στα 2 μέρη πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης…

Σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση για τυχόν αποχώρηση από την κυβέρνηση θα πρέπει να παρθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος και αφού φυσικά ολοκληρωθεί η Β’ φάση των εσωκομματικών εκλογών στο ΔΗΚΟ.

ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η άστοχη κίνηση άλλωστε του ΠτΔ να καλέσει τον Μάριο Καρογιάν στο προεδρικό δείχνει να αγνοεί την αλλαγή ηγεσίας στο ΔΗΚΟ, θεωρώντας πιθανόν ότι η προεκλογική συμφωνία με το ΔΗΚΟ είχε γίνει επί προεδρίας Καρογιάν.

Σε κάθε περίπωση η κλήση Καρογιάν ερμηνεύεται από τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές ως απόπειρα παρέμβασης στα εσωκομματικά του ΔΗΚΟ, καθώς στις 9 Φεβρουαρίου διεξάγεται η δεύτερη φάση των εσωκομματικών εκλογών.

Παρά τις διαψεύσεις Έρογλου ότι επίκειται εντός των επόμενων ημερών ή και ωρών η έκδοση ενός Κοινού Ανακοινωθέντος η επίσκεψη Αναστασιάδη στην Αθήνα για συντονισμό των κινήσεών του με τον Σαμαρά καταδεικνύει ότι οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες. Εξάλλου, και η Kibris αναφέρει από τα κατεχόμενα ότι η συμφωνία επίκειται και ότι μόνο αγκάθι πλέον είναι μια μόνο λέξη…

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών θα γίνει ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με τη συνομολόγηση κοινού ανακοινωθέντος για έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Αργότερα το απόγευμα ο Πρόεδρος μεταβαίνει στην Αθήνα, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά και τον ΥΠΕΞ Ευάγγελο Βενιζέλο για διαβουλεύσεις.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε χθες ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την τελική διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος, οι οποίες απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας. Πρόσθεσε ότι συγκαλείται Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών με στόχο τη διασφάλιση της απαραίτητης ενότητας στο εσωτερικό, ειδικά αυτές τις στιγμές.

Ο κ. Στυλιανίδης είχε πει επίσης ότι η παρούσα φάση είναι πολύ ευαίσθητη στιγμή και δεν κρίνεται σκόπιμο ότι είναι η στιγμή για να συζητάμε λεπτομέρειες για το κοινό ανακοινωθέν.

Στο υπό διαμόρφωση κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, διασφαλίζεται ότι είναι αδιαπραγμάτευτα η μια κυριαρχία, η μία ιθαγένεια και η μία διεθνής προσωπικότητα στην Κύπρο. Από το περιεχόμενο του κειμένου έχει απαλειφθεί οποιαδήποτε αναφορά σε εγγυήσεις.

Το εν λόγω κείμενο είναι βασισμένο στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που κατατέθηκε από την ε/κ πλευρά στις 18 Δεκεμβρίου 2013. Στο κείμενο τονίζεται επίσης ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θέμα ωρών το Κοινό Ανακοινωθέν (;) Το ΔΗΚΟ ωθείται εκτός Κυβέρνησης – Κρίσιμο Συμβούλιο Αρχηγών

Κυβερνητική κρίση λόγω Κυπριακού – Φεύγει το ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση(;) – Διαβάστε το προσχέδιο του Κοινού Ανακοινωθέντος

Κυπριακό: «Κλειδώνει» το κοινό ανακοινωθέν – Στην Αθήνα αύριο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης