What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

06.02.2014 | 14:46
Τελευταία ενημέρωση: 06.02.2014 | 15:45

Πάμπος Χριστοδούλου: «Αλλαγή νοοτροπίας τώρα»!

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Την άμεση αλλαγή στη νοοτροπία, επιδιώκει ο νέος τεχνικός της Εθνικής Ανδρών Πάμπος Χριστοδούλου, τονίζοντας ότι χρειάζεται υπομονή, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην τελευταία έκδοση του Περιοδικού ΚΟΠ.

Αναλυτικά:

«Αν δεν πίστευα ότι μπορώ να πετύχω, δεν θα αναλάμβανα την Εθνική»


Το 2014 βρίσκει την Εθνική μας ομάδα των Ανδρών με νέα τεχνική ηγεσία. Ο Πάμπος Χριστοδούλου έχει αναλάβει τις τύχες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και έχει μπροστά του πολλή δουλειά μέχρι να καταφέρει να φέρει την ομάδα μας στο επίπεδο το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας.

Ο Πάμπος Χριστοδούλου είναι ο πιο πετυχημένος Κύπριος τεχνικός των τελευταίων χρόνων. Στην καριέρα του αναλάμβανε πάντα δύσκολες αποστολές τις οποίες έφερνε εις πέρας με επιτυχία.
Η θητεία του σε Δόξα Κατωκοπιάς και Ολυμπιακό Λευκωσίας και η επίτευξη των στόχων που είχαν θέσει αυτές οι ομάδες, σε συνδυασμό με το καλό ποδόσφαιρο που έπαιζαν επί δικής τους παρουσίας, του έδωσαν το 2011 την ευκαιρία να εργαστεί στην ΑΕΛ, οδηγώντας την λίγους μήνες αργότερα στην κατάκτηση του πρώτου της τίτλου Πρωταθλήματος από το 1968.

Η είσοδος της ομάδας το καλοκαίρι του 2012 στους ομίλους του Europa League ήταν άλλη μια σημαντική επιτυχία για τον Κύπριο τεχνικό ενώ Ευρωπαϊκό εισιτήριο με τον Πάμπο Χριστοδούλου στο πάγκο εξασφάλισε και η Ανόρθωση το 2013.
Πλέον, με αρκετά χρόνια εμπειρίας σε συλλογικό επίπεδο, ο Πάμπος Χριστοδούλου έχει ενώπιον του τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Η αγωνιστική ανάκαμψη της Εθνικής Ανδρών μετά από μια μακρά περίοδο αποτυχημένων αποτελεσμάτων αποτελεί για τον ίδιο ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο είναι αποφασισμένος να κερδίσει.

Στην πρώτη του συνέντευξη ως Ομοσπονδιακός προπονητής, ο κ. Χριστοδούλου μιλά για τις προτεραιότητες, τους στόχους του και τον τρόπο με τον οποίο θα εργαστεί στην Εθνική μας ομάδα.

Αναλαμβάνοντας την Εθνική Κύπρου, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα προσπαθήσετε να αλλάξετε κ. Χριστοδούλου;
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε είναι τη νοοτροπία των ποδοσφαιριστών , ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την Εθνική. Πρέπει να καταφέρουμε να πείσουμε τους ποδοσφαιριστές πως η Εθνική αποτελεί για αυτούς προτεραιότητα, πως είναι αυτή είναι η πρώτη τους ομάδα, φτάνοντας στο σημείο να παρακαλούν οι ίδιοι να έρχονται στην Εθνική και όχι να βλέπουν την κλήση τους στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα απλά ως άλλη μια αγωνιστική υποχρέωση. Δυστυχώς έχω διαπιστώσει πως αυτό έλειπε τα τελευταία χρόνια, κάτι που δεν είναι άσχετο και με τα αποτελέσματα που είχαμε. Από εκεί και πέρα, ταυτόχρονα θα γίνεται δουλειά προκειμένου για να θέσουμε την ομάδα σε νέες βάσεις ως προς τον τρόπο δουλειάς, κάτι για το οποίο θα μπορούσε να πούμε περισσότερα όταν θα έχουμε αγωνιστικές υποχρεώσεις».

Πως αλλάζει η νοοτροπία σε μια ομάδα και κυρίως σε μια Εθνική, αφού δεν θα υπάρχει η καθημερινή επαφή με τους ποδοσφαιριστές;
«Όταν ο κάθε ποδοσφαιριστής θα διαπιστώσει πως έχουν αλλάξει κάποια πράγματα και αντιληφθεί πως γίνεται μια σοβαρή δουλειά από όλους όσους βρίσκονται κοντά στην ομάδα, τότε σιγά, σιγά θα αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος αντιμετωπίζει την ομάδα. Από εκεί και πέρα, είναι δουλειά του προπονητή να καταφέρει να περάσει κάποια πράγματα στους παίκτες του, τόσο μέσα στα αποδυτήρια όσο και μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ασφαλώς θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να φτάσει η ομάδα στο σημείο που θέλουμε όσον αφορά τη νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης, όμως υπάρχει η θέληση να τα καταφέρουμε».

Είπατε πως θέλετε οι ποδοσφαιριστές να θεωρούν την Εθνική την πρώτη τους ομάδα. Άλλο ένα δύσκολο εγχείρημα για εσάς…
«Το ξέρω πως δεν θα είναι εύκολο. Όμως αυτό το κομμάτι αρχίζει από τα αποδυτήρια. Πρέπει να είμαστε μια οικογένεια που θα έχουμε ένα κοινό στόχο. Με αυτό τον τρόπο εργαζόμουν και στις ομάδες που ήμουν. Το οικογενειακό κλίμα στα αποδυτήρια αποτελεί για εμένα ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία μιας ομάδας. Εύχομαι να καταφέρω να το πετύχω αυτό και στην Εθνική».

Το να αναλάβετε την Εθνική Κύπρου, αποτελεί μια σημαντική στροφή στην καριέρα σας, μετά από τόσα χρόνια σε συλλόγους…
«Ασφαλώς και πρόκειται για μια σημαντική στροφή στην καριέρα μου, η οποία θεωρώ πως έρχεται στην πιο κατάλληλη στιγμή. Ανέλαβα την Εθνική Κύπρου γιατί θεωρώ πως υπάρχει προοπτική για σωστή και επαγγελματική δουλειά καθώς και για θετικά αποτελέσματα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω πως η δουλειά στην Εθνική Ανδρών δεν είναι τόσο απλή όσο κάποιος μπορεί να νομίζει, βλέποντας πως υπάρχουν 6-7 αγώνες το χρόνο. Υπάρχει πολλή δουλειά στην οργάνωση, στην παρακολούθηση και αξιολόγηση των ποδοσφαιριστών και πολλά άλλα τα οποία δεν βλέπει ο απλός φίλαθλος ή ακόμη και άνθρωποι που έχουν άμεση σχέση με το ποδόσφαιρο αλλά δεν ασχολήθηκαν ποτέ με Εθνικές ομάδες. Η δουλειά του Ομοσπονδιακού προπονητή είναι ολόχρονα. Τουλάχιστον με τον τρόπο αυτό θα δουλέψω εγώ. Θα παρακολουθώ αγώνες ακόμη και μικρότερων κατηγοριών και κυρίως στη Β’ Κατηγορία και όσοι παίκτες αξίζουν, θα είναι στην Εθνική».

Είναι ασφαλώς πολύ διαφορετικός ο τρόπος προετοιμασίας της Εθνικής από ότι μιας ομάδας που παίζει κάθε εβδομάδα σε πρωτάθλημα. Αυτό πόσο σας προβληματίζει;
«Όντως, από προπονητικής πλευράς υπάρχει μεγάλη διαφορά. Έχεις τους παίκτες λίγες ημέρες στη διάθεση του, κάνεις ελάχιστες προπονήσεις πριν από αγώνες, οι ποδοσφαιριστές έρχονται στην Εθνική έχοντας διαφορετική προετοιμασία ο καθένας και διαφορετικό χρόνο συμμετοχής και επιβαρύνσεων, όμως υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Το πιο σημαντικό όμως σε μια Εθνική είναι να δουλέψεις στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών. Πρέπει να κάνεις τους ποδοσφαιριστές να πιστέψουν ότι βρίσκονται σε μια Εθνική η οποία έχει μέλλον και προοπτική και αυτή θα είναι η προσπάθεια μου από την πρώτη στιγμή».

Γνωρίζετε τους Κύπριους ποδοσφαιριστές και πάνω , κάτω ξέρετε αυτούς με τους οποίους θα συνεργαστείτε στην Εθνική. Θεωρείται πως έχετε καλό υλικό στη διάθεση σας για να δουλέψετε;
«Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας ως προς το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει κλείσει ο κύκλος μιας φουρνιάς έμπειρων ποδοσφαιριστών με πολλές συμμετοχές στην Εθνική και θητεία στο εξωτερικό. Αυτό όμως είναι ένα γεγονός το οποίο δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Άρα, υπάρχει η ανάγκη για κάποιου είδους ανανέωση η οποία ήδη άρχισε από τον προκάτοχο μου και θα συνεχιστεί. Συνδυάζοντας την εμπειρία κάποιων ποδοσφαιριστών μαζί με κάποιους νεαρότερους, ναι, πιστεύω πως θα έχω καλό υλικό στη διάθεση μου και θα φέρουμε τα ποθητά αποτελέσματα. Πιστεύω στις δυνατότητες των διεθνών και θα προσπαθήσω να τις αξιοποιήσω στο μέγιστο βαθμό. Άλλωστε, αν δεν είχα πίστη στους παίκτες μου, δεν θα είχα λόγο να αναλάβω την Εθνική. Υπάρχουν παίκτες διψασμένοι για επιτυχίες σε Εθνικό επίπεδο και θεωρώ ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο το οποίο θα παίζει καλό ποδόσφαιρο»

Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις από τη συνεργασία σας με την Ομοσπονδία;
«Καταρχήν θέλω για άλλη μια φορά, μέσω αυτής της συνέντευξης, να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία για την τιμή να με προσλάβει στη θέση του Ομοσπονδιακού προπονητή. Για ένα Κύπριο προπονητή, το να εργαστεί στην Εθνική Ανδρών είναι ότι καλύτερο στην καριέρα του. Οι πρώτες μου εντυπώσεις από την Ομοσπονδία δεν μπορούσαν να ήταν καλύτερες. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνεργασία μου με τα άτομα που ασχολούνται με τις Εθνικές ομάδες. Είναι επαγγελματίες, ξέρουν τη δουλειά τους, έχουν διάθεση να συνεργαστούμε. Όλη η οργάνωση και ο προγραμματισμός είναι πολύ ψηλό επίπεδο και αυτό οφείλω να το τονίσω».

Πήρατε Πρωτάθλημα και μπήκατε σε ομίλους Ευρωπαϊκής διοργάνωσης με την ΑΕΛ, εξασφαλίσατε με την Ανόρθωση Ευρωπαϊκό εισιτήριο, οδηγήσατε τη Δόξα και τον Ολυμπιακό σε άνετη παραμονή στην Α’ Κατηγορία, παίζοντας παράλληλα και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Έχοντας όλα αυτά υπόψη, τι μπορούμε να περιμένουμε όσον αφορά την Εθνική Κύπρου;
«Το πρώτο που πρέπει να περιμένετε είναι να μπει η Εθνική μας στο σωστό δρόμο, να γίνει μια οικογένεια, να παίζει ο ένας για τον άλλο και όλοι να έχουν στο μυαλό τους το καλό της Εθνική μας. Δεν μπορώ να δώσω υποσχέσεις, ούτε να πω μεγάλα λόγια. Μόνο ο χρόνος θα δείξει που μπορεί να μας οδηγήσει η μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι πως θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να πετύχω το καλύτερο δυνατό. ».

Η τελική φάση του EURO 2016 θα γίνει με 24 ομάδες. Είναι αυτό επιπλέον κίνητρο για εσάς;
«Ασφαλώς η πρόκριση επιπλέον ομάδων σε τελική φάση Ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι ισχυρό κίνητρο για όλους. Όμως, δεν πρέπει αυτό το γεγονός να μας παρασύρει σε μεγάλα λόγια και να μας αποπροσανατολίσει. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνουμε για να μπορούμε να μιλάμε για προκρίσεις. Προς το παρών, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά χωρίς μεγάλα λόγια. Η προσπάθεια που θα κάνουμε , θα καθορίσει και τυχόν στόχους που μπορούμε να έχουμε».

Η κλήρωση των προκριματικών θα γίνει σε λίγες ημέρες. Τι μπορούμε να περιμένουμε;
«Για την Κύπρο δεν υπάρχουν εύκολες ομάδες για να κληρωθεί μαζί τους. Οι άλλοι θα θεωρούν εμάς εύκολο αντίπαλο. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε εμείς, είναι να τους διαψεύσουμε όλους στο γήπεδο. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τα πράγματα και τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες ομάδες».

Ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από την Εθνική. Μπορούμε να τον φέρουμε πίσω;

«Και αυτό είναι στο δικό μας χέρι, να κάνουμε δηλαδή τον κόσμο να ενδιαφερθεί για την Εθνική του ομάδα. Ο Κύπριος αγαπά το ποδόσφαιρο και αυτό είναι γνωστό σε όλους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς να προσπαθήσουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι επιχειρείται μια σοβαρή αλλαγή στην Εθνική και πως, αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί με την Εθνική του ομάδα. Αν ο κόσμος βλέπει μια ομάδα η οποία δίνει το 100% μέσα στο γήπεδο, είναι ανταγωνιστική και διεκδικεί αποτέλεσμα σε κάθε αγώνα, ο κόσμος θα εκτιμήσει την προσπάθεια και θα είναι παρών. Από εμάς εξαρτάται να αναγκάσουμε κατά κάποιο τρόπο τον κόσμο να επιστρέψει κοντά στην Εθνική».

Ποια φιλοσοφία έχετε στο μυαλό σας, ως προς τη γενικότερη συνεργασία μας με την Ομοσπονδία;
«Σίγουρα θα είμαι πολύ κοντά στις μικρότερες Εθνικές και κυρίως στην Εθνική Ελπίδων η οποία αποτελεί προθάλαμο της Εθνικής Ανδρών.Όποτε μπορώ, θα παρακολουθώ ακόμη και τις προπονήσεις τους. Θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ όλων όσων αποτελούν το οικοδόμημα των Εθνικών ομάδων προκειμένου να υπάρχει κοινή αγωνιστική φιλοσοφία ούτως ώστε, όταν ένας ποδοσφαιριστής αλλάζει ηλικιακά Εθνική, να μην χρειάζεται προσαρμογή ως προς το αγωνιστικό στυλ. Επίσης, θα παρακολουθώ από κοντά τους ποδοσφαιριστές που παίζουν στο εξωτερικό. Θα διαπιστώνω την αγωνιστική τους κατάσταση πριν τους καλέσω. Πάντα θα καλούνται οι καλύτεροι και αυτοί που είναι σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Επίσης, θα είναι υπό παρακολούθηση Κύπριοι που ενδεχομένως να παίζουν στο εξωτερικό και δεν έχουν ακόμη κληθεί σε κάποια Εθνική».

Κλείνοντας αυτή την συνέντευξη κ. Χριστοδούλου, ένα καταληκτικό μήνυμα από εσάς.
«Θαύματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη σε καμιά ομάδα. Η νέα προσπάθεια χρειάζεται στήριξη και υπομονή από όλους. Αρχίζει μια νέα εποχή στην Εθνική Ανδρών και η δική μου προσπάθεια αλλά και των συνεργατών μου είναι να κάνουμε τους Κύπριους φιλάθλους να είναι περήφανοι για την Εθνική τους ομάδας. Το ξέρω πως δεν θα είναι εύκολο, όμως, τίποτα στο ποδόσφαιρο δεν είναι εύκολο και δεν επιτυγχάνεται χωρίς να προσπαθήσεις σκληρά και χωρίς να έχεις στόχους. Αυτό που θέλω να τονίσω ως καταληκτικό σχόλιο είναι πως αν δεν πίστευα πως μπορώ να πετύχω, δεν θα είχα λόγο να αναλάβω την Εθνική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT.CY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΕΛ: Κοιτάει μπροστά!

ΑΠΟΕΛ: Πατάει γερά!

Μία αγωνιστική κεκλεισμένων στον Απόλλωνα!


Ανόρθωση: «Κύριος» ο Κοστένογλου!
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πρώτη Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας με υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών [pics, vid]
  2. Επίσημη ένταξη για το νεοαποκτηθέν «καμάρι» του Πολεμικού Ναυτικού - Συγκίνηση στη παράδοση σημαίας στη χήρα Ιωαννίδη [vid, pics]
  3. Τριμερής Σύνοδος Κύπρος - Ελλάδα - Ιορδανία: Υπογράφονται συμφωνίες
  4. Τρία μνημόνια συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος και Ελλάδα στο περιθώριο της τριμερούς την άλλη εβδομάδα
  5. Παρέμενε στην Ε.Φ. ανίκανος προς εργασία Συνταγματάρχης - Τον κρατούσαν εν ενεργεία λόγω του... Μαρί!
  6. Δικαίωση και επιστροφή στην Ελλάδα για τους ήρωες νεκρούς του «Φαέθων» - Η «άγνωστη» θυσία στον κόλπο Ξηρού [vids, pics]