What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

06.02.2014 | 15:08
Τελευταία ενημέρωση: 06.02.2014 | 15:44

Στις 52 χιλιάδες οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στις 52 χιλιάδες ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι σήμερα, δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου ενώ πρόβλεψη από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αναφέρεται σε 78 χιλιάδες ανέργους εγγεγραμμένους και μη.

Η υπουργός Εργασίας είπε στις 15 Φεβρουαρίου ανακοινώνονται άλλα εννέα πρόσθετα μέτρα για πάταξη της ανεργίας και επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «για την εγγεγραμμένη ανεργία σήμερα έχουμε 52 χιλιάδες που είναι οι άνεργοι που εγγράφονται στα μητρώα δημόσιας απασχόλησης και οι οποίοι ζητούν εργασία και είναι αρμοδιότητά μας όταν υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας ανάλογα με την ειδικότητα τους και την περίοδο που είναι εγγεγραμμένοι, να μπορούμε να τους αποστέλλουμε σε εργασία ούτως ώστε να τους δίδεται η ευκαιρία να εργαστούν».

Η υπουργός Εργασίας είπε πως «υπάρχει και η πρόβλεψη από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και αναφέρεται σε άνεργους γενικά στον τόπο μας γύρω στις 78 χιλιάδες αλλά θέλω να ξεχωρίσω τα μεταξύ πρόβλεψης και εγγεγραμμένης ανεργίας».

«Τα μόνα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα είναι η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού που έγινε για το 3ο τρίμηνο του 2013 όπου αναφέρεται η ανεργία, όχι μόνο η εγγεγραμμένη, και είναι στο ύψος του 16,2%», είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «τους ανέργους δεν τους ενδιαφέρουν οι αριθμοί, τους ενδιαφέρει να βρουν θέσεις εργασίας για αυτό και ως Υπουργός Εργασίας δεν θέλω να συζητώ εάν είναι 16%,17% ή 50%, 60% η ανεργία».

Πρόσθεσε ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους άνεργους για αυτό στις 15 του μηνός θα ανακοινωθούν τα νέα εννέα άλλα σχέδια τα οποία θα βοηθήσουν τους άνεργους να απασχοληθούν και να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας».

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «μου έχει παραδοθεί από το Γραφείο Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ η μελέτη που έγινε με εισηγήσεις για αντιμετώπιση της ανεργίας».

«Ευχαρίστησα για αυτή την μελέτη θα την δω, θα την επεξεργαστώ με τους συνεργάτες μου και πραγματικά οποιεσδήποτε εισηγήσεις γίνονται για αντιμετώπιση της ανεργίας που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τον τόπο μας είναι πολύ χρήσιμες και πραγματικά χρειάζονται όλοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα», είπε η κ. Αιμιλιανίδου.

Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι στην μελέτη, «παρατίθενται προτάσεις οι οποίες έχουν σχέση με την ανάπτυξη και κατ’ επέκταση την δημιουργία θέσεων εργασίας που αυτό σημαίνει επενδύσεις σε συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα και ούτω κάθε εξής που δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας».

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «την ίδια στιγμή υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις στήριξης των ευάλωτων ομάδων που πλήττονται από την ανεργία, είτε με αξιοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων της ΕΕ, είτε σε συνεργασία με τις εργοδοτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Κύπρο».

Ανέφερε, περαιτέρω, ότι «έχουν ενσωματωθεί σε αυτή την μελέτη και τα πορίσματα ημερίδας που είχαμε πρόσφατα οργανώσει σε σχέση με το φαινόμενο της ανεργίας και τρόπους αντιμετώπισής της».

Ο κ. Ευαγόρου είπε πως με την Υπουργό Εργασίας, «είχαμε μια γόνιμη συζήτηση για θέματα της αρμοδιότητάς της, ιδιαίτερα έχοντας κατά νου τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα τα οποία κτυπούν τόσο την πόρτα του καθ’ ύλην Υπουργείου αλλά και τις πόρτες των πολιτικών κομμάτων κατά συνέπεια και σε εμάς».

Ευχαρίστησε «την Υπουργό Εργασίας τόσο για το ενδιαφέρον που επέδειξε να λάβει την μελέτη η οποία έχει γίνει και ενσωματώνει προτάσεις τόσο για δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο και για απάμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας. Αυτές οι προτάσεις θα δοθούν και σε αναπτυξιακά Υπουργεία με στόχο να αξιοποιηθούν», είπε καταλήγοντας ο κ. Ευαγόρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενισχύθηκαν οι αποπληθωριστικές τάσεις τον Ιανουάριο του 2014

Η Τράπεζα Κύπρου βρίσκει «τα πόδια της» – Ανταμοιβή το προνομιακό επιτόκιο

Στα βαθιά οι επαφές με Τρόικα – Ξεχωριστές επαφές με Χάρη Γεωργιάδη και Πανίκο Δημητριάδη…


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ένας 28χρονος… απειλεί τη Μέρκελ!
  2. «Πέρασε» από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο
  3. Κατεχόμενα: Το κόμμα Οζερσάι θα συζητήσει συμμετοχή σε «κυβέρνηση»
  4. Η Ελλάδα παραλύει από τον απεργιακό κλοιό ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψηφίζει σήμερα το πολυνομοσχέδιο
  5. Ντάισελμπλουμ: Θα αδειάσω ένα μπουκάλι ούζο όταν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο
  6. Τρία μνημόνια συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος και Ελλάδα στο περιθώριο της τριμερούς την άλλη εβδομάδα