What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

07.02.2014 | 07:17
Τελευταία ενημέρωση: 07.02.2014 | 08:38

Απεβίωσε ο Σλοβάκος πρώην κομμουνιστής ηγέτης Βασίλ Μπίλακ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο Σλοβάκος πρώην κομμουνιστής ηγέτης Βασίλ Μπίλακ, σφοδρός πολέμιος του μεταρρυθμιστικού κινήματος της "Άνοιξης της Πράγας", του οποίου ηγήθηκε το 1968 ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, και υποστηρικτής της σοβιετικής κατοχής της Τσεχοσλοβακίας, απεβίωσε τη νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην Μπρατισλάβα, σε ηλικία 96 ετών.

Ο Βασίλ Μπίλακ υπήρξε το καλοκαίρι του 1968 αυτός ο οποίος συνέταξε την "επιστολή πρόσκλησης" που απευθύνθηκε στο σοβιετικό ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ και στην οποία ζητούσε από τη Μόσχα να καταλάβει στρατιωτικά την Τσεχοσλοβακία για να βάλει τέλος στις μεταρρυθμίσεις που είχαν στόχο τον εκδημοκρατισμό της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας αυτής.

Η κατοχή της Τσεχοσλοβακίας, στις 21 Αυγούστου 1968, από τις σοβιετικές δυνάμεις καθώς και τις δυνάμεις τεσσάρων άλλων χωρών του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας (Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας), είχε στοιχίσει τις πρώτες ημέρες τη ζωή σε περίπου εκατό ανθρώπους.


Ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ (1921-1992) και πολλοί άλλοι μεταρρυθμιστές ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος συνελήφθησαν, εξορίσθηκαν στη Μόσχα και υποχρεώθηκαν να υπογράψουν ένα ταπεινωτικό πρωτόκολλο για το τέλος των μεταρρυθμίσεων και την "εξομάλυνση της κατάστασης".

Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Τσέχοι και Σλοβάκοι, υποστηρικτές των ιδανικών της "Άνοιξης της Πράγας", εκδιώχθηκαν από τις δουλειές τους και περιορίστηκαν σε χειρωνακτικές εργασίες. Η πρόσβαση στις ανώτερες σπουδές απαγορευόταν στα παιδιά τους. Μεγάλος αριθμός αντιπάλων του καθεστώτος υπέστησαν διωγμούς από τη μυστική αστυνομία StB.

Η θέση του Μπίλακ έγινε προφανώς ευάλωτη μετά την εκλογή, το 1985, του μεταρρυθμιστή ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ. Παραιτήθηκε το 1988, λίγο πριν από την κατάρρευση του ολοκληρωτικού καθεστώτος στην πρώην Τσεχοσλοβακία με τη "Βελούδινη Επανάσταση" του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 1989.

Κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, ωστόσο ουδέποτε ενοχλήθηκε πραγματικά από τη σλοβακική δικαιοσύνη μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας, το 1993. Διήγε ως το θάνατό του μια ήσυχη ζωή στην έπαυλή του στην Μπρατισλάβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απεβίωσε αγωνίστρια της ΕΟΚΑ - Η συγκλονιστική μαρτυρία για προδοσία κρυσφηγέτου του Αυξεντίου

Απεβίωσε ο Γιώργος Κασιμάτης


Βενεζουέλα: Απεβίωσε ο Ούγκο Τσάβες

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Στα ίχνη σπείρας από την πρώην ΕΣΣΔ μετά από τα ευρήματα σε εγκαταλελειμένο όχημα στη Γερμασόγεια
  2. Με ορολογία... ΕΣΣΔ διέψευσε ο Πούτιν ότι η Ρωσία διαθέτει βίντεο με όργια του Τραμπ
  3. Σλοβάκος ΥΠΑΜ και Πρόεδρος Βουλής της Σλοβακίας διαβεβαιώνουν για συνέχιση στήριξης στο Κυπριακό
  4. Πάφος: Αυτοί δεν είναι τουρίστες αλλά χούλιγκανς! Γκρέμισαν μέχρι και τουαλέτα του ξενοδοχείου...
  5. Δείτε το εκπληκτικό γκολ του Βλάντιμιρ Βάις! (VIDEO)
  6. Κατάρριψη Boeing: Θα αλλάξει τον κόσμο όπως εκείνη του 1983 που «τσάκισε» την ΕΣΣΔ;