What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

07.02.2014 | 13:59
Τελευταία ενημέρωση: 07.02.2014 | 14:16

Στα 7,8 δισ. τα κονδύλια του «Ορίζοντα 2020» για πανεπιστήμια και ιδιώτες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Σε 7,8 δισ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» για το 2014, που θα διατεθεί σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο για προγράμματα έρευνας και καινοτομίας, ενώ ευκαιρίες παρουσιάζονται και για τα κυπριακά ακαδημαϊκά ιδρύματα και ιδιωτικούς φορείς.

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συζήτησε σήμερα το θέμα και σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ερευνητικό πρόγραμμα, καθώς ο τομέας «είναι ένας χώρος που η Κύπρος πρέπει να κατακτήσει».

Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» εκτείνεται στην επταετία 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 80 δισ. ευρώ.

Ο κ. Προδρόμου συμπλήρωσε ότι η Κύπρος διαθέτει τους ανθρώπους και τα «μυαλά», αλλά πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη οργάνωση και καθοδήγηση, για μεγιστοποίηση του οφέλους για τη χώρα, αλλά και για να δοθούν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους.

Ανέφερε, επίσης, ότι η χρηματοδότηση αφορά τρεις πυλώνες, την επιστημονική αριστεία, τη βιομηχανική υπεροχή και τις κοινωνικές προκλήσεις.

Πρόσθεσε ότι κοινή πεποίθηση της Επιτροπής είναι ότι η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει πιο δυναμικά στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, ενώ έκανε λόγο και για προστιθέμενη αξία του τομέα της έρευνας στην εθνική οικονομία.

Είπε, εξάλλου, ότι ρόλο σε αυτό έχει και ο ιδιωτικός τομέας, προσθέτοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ και μίλησε για την ανάγκη μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής.

Όπως είπε, οι πανεπιστημιακοί φορείς βρίσκονται σε καλύτερη θέση για τη διεκδίκηση ερευνητικών κονδυλίων, ενώ οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη.

Ανέφερε τέλος ότι κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013), η Κύπρος απορρόφησε 80 εκ. ευρώ και έγιναν 332 συμβόλαια από 336 φορείς.

Εξάλλου, η Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συζήτησε τον κυρωτικό νόμο αναφορικά με την Ευρωμεσογειακή Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, η συμφωνία είναι «εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο», καθώς, όπως ανέφερε, θα προκύψουν οφέλη από τη στενότερη και ευκολότερη επικοινωνία Κύπρου-Ισραήλ, όταν εφαρμοστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Τράπεζα Κύπρου βρίσκει «τα πόδια της» – Ανταμοιβή το προνομιακό επιτόκιο 

Πρώτη επίσημη σύγκρουση ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ με φόντο αποκρατικοποιήσεις – Στον αέρα η ανακεφαλαιοποίηση συνεργατισμού 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κρίση πανικού: ΟΛΑ τα συμπτώματα - Πόσο διαρκεί
  2. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Έργα 100 εκ. στα σχολεία μας την τελευταία 5ετία
  3. Ντάισελμπλουμ: Θα αδειάσω ένα μπουκάλι ούζο όταν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο
  4. Τρία μνημόνια συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος και Ελλάδα στο περιθώριο της τριμερούς την άλλη εβδομάδα
  5. «Μπουκώνουν» την κυβέρνηση Τσίπρα με ακόμα 50 προαπαιτούμενα πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης
  6. Βundesbank: Η Γερμανία εξοικονόμησε 290 δισ. ευρώ από την κρίση