What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

07.02.2014 | 14:19
Τελευταία ενημέρωση: 07.02.2014 | 14:29

Στη 39η θέση διεθνώς η Κύπρος στην έκθεση «Doing Business Report 2014»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Την 39η θέση παγκοσμίως – μια θέση πιο χαμηλά από το 2013 - καταλαμβάνει φέτος η Κύπρος στην Έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας «Doing Business Report 2014».

Μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος κατατάσσεται 16η, και βρίσκεται μία θέση πίσω από τη Γαλλία, ενώ η θέση της Κύπρου είναι ελαφρώς καλύτερη από το μέσο όρο των χωρών κρατών μελών της ΕΕ, αλλά πιο πίσω από το μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Την Εκθεση παρουσίασε την Παρασκευή ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), ο οποίος σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ανάγκη πάταξης της γραφειοκρατίας, απλοποίησης των διαδικασιών και εκσυγχρονισμού δομών και πρακτικών στην Κύπρο.

Κύριο έργο της Έκθεσης «Doing Business Report», είναι η αξιολόγηση των χωρών που συμμετέχουν, στη βάση δέκα διαφορετικών δεικτών που επηρεάζουν και σχετίζονται με τον κύκλο ζωής μιας επιχείρησης. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές χρησιμοποιούν αυτή την Έκθεση για να συγκρίνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον σε χώρες υποψήφιες για επένδυση.

Τους προσκεκλημένους του CIPA, παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ενώ την Έκθεση παρουσίασε ο Ανώτερος Λειτουργός του CIPA Λευτέρης Ελευθερίου.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού υπογράμμισε ότι κάποια προβλήματα δεν είναι σημερινά και κάλεσε όλους να αλλάξουν νοοτροπία.

«Να ανεβάσουμε ρυθμούς και να αυξήσουμε την ταχύτητα με την οποία αντιδρούμε στις εξελίξεις. Κάποιες αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν είναι, πρέπει να ληφθούν. Ο δρόμος είναι δύσκολος, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να τον βαδίσουμε μέχρι να φτάσουμε στον τελικό προορισμό μας, που δεν είναι άλλος από την εξυγίανση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη και την πρόοδο», είπε ο κ. Αγκαστινιώτης.

Πρόσθεσε ότι ο CIPA ενεργεί συμβουλευτικά προς την Κυβέρνηση σε θέματα μεταρρυθμίσεων για βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός είναι πρόθυμος να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους φορείς στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που εμπίπτουν στη σφαίρα των δικών του αρμοδιοτήτων.

Ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι ο Οργανισμός θα εισηγηθεί πορεία διόρθωσης της κατάστασης και πως την επόμενη εβδομάδα θα έχει σειρά επαφών με αρμόδιους Υπουργούς για να προβούν σε εισηγήσεις.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο one stop shop, (Υπηρεσία Μονοθυριδικής Πρόσβασης) άσκησε κριτική στο Υπουργείο Εμπορίου, λέγοντας ότι ναι μεν υπάρχει η υπηρεσία αλλά δεν λειτουργεί σωστά. Είπε, στο σημείο αυτό, ότι θα προτείνει όπως ο CIPA αναλάβει την υπηρεσία αυτή.

Ακολούθησε συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκαν αδυναμίες του κυπριακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και μέτρα που επιβάλλεται να προωθηθούν για τον εκσυγχρονισμό του.

Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που η Κύπρος περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη Έκθεση, μετά από πρωτοβουλία του CIPA, και καταλαμβάνει την 39η θέση παγκοσμίως –μία θέση πιο χαμηλά από το 2013 όταν είχε εξασφαλίσει την 38η θέση.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πέραν των όσων συνέβησαν στην κυπριακή οικονομία τους τελευταίους μήνες, ο αριθμός των οικονομιών που λαμβάνουν μέρος φέτος στην Έκθεση είναι 189, έναντι 185 πέρυσι και 183 τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Στο σύνολο των δέκα δεικτών, η Κύπρος βελτίωσε την κατάταξή της σε τρεις δείκτες, (εκκαθάριση επιχείρησης, πληρωμή φόρων, εκτέλεση συμβολαίων) διατήρησε τη βαθμολογία της σε ένα (διασυνοριακό εμπόριο), ενώ σε έξι δείκτες κατέγραψε απώλειες (προστασία επενδυτών, δημιουργία νέας επιχείρησης, παροχή πίστωσης, οικοδομικές άδειες, εγγραφή περιουσίας και εγκατάσταση και παροχή ηλεκτρισμού).

Η αξιολόγηση για την Κύπρο στους δείκτες «Εγκατάσταση και Παροχή Ηλεκτρισμού», «Εγγραφή ακίνητης περιουσίας» και «Εκτέλεση Συμβολαίων» δεν κρίνεται ως ευνοϊκή, ενώ αισθητή υποχώρηση καταγράφηκε και στους δείκτες
«Εκκίνηση νέας επιχείρησης» και «Οικοδομικές Άδειες».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναλύθηκαν σε βάθος τα αποτελέσματα της Έκθεσης, ζητήματα που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου έναντι άλλων επενδυτικών προορισμών και τρόποι με τους οποίους τα διάφορα κριτήρια αξιολόγησης επηρεάζουν την κατάταξη της Κύπρου στην Έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Τράπεζα Κύπρου βρίσκει «τα πόδια της» – Ανταμοιβή το προνομιακό επιτόκιο 

Πρώτη επίσημη σύγκρουση ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ με φόντο αποκρατικοποιήσεις – Στον αέρα η ανακεφαλαιοποίηση συνεργατισμού 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Λαοθάλασσα» και επεισόδια στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - «Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος είναι ελληνικά» [vid]
  2. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
  3. Βαρύτατη παρασπονδία από «Freedom House»: «Ασφαλής και ελεύθερη χώρα η ΤΔΒΚ»
  4. Cobalt Air: Nέα υπηρεσία Business Class από Κύπρο προς Αθήνα
  5. Χρυσές Σφαίρες: Οι νικητές και η «φωνή» του Χόλιγουντ κατά της σεξουαλικής βίας [pics, vids]
  6. Πρόεδρος Αναστασιάδης για υπόθεση Λοϊζίδου: Έχει φέρει σε διεθνώς δύσκολη θέση το Κράτος μας