What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

03.03.2017 | 08:34
Τελευταία ενημέρωση: 03.03.2017 | 15:09

Γρηγόρης Αυξεντίου: «Μάθατε πώς πολεμούν οι Έλληνες... θα μάθετε και πώς πεθαίνουν» (VIDEO)

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σαν σήμερα ο ήρωας Γρηγόρης Αυξεντίου πολεμώντας ηρωικά και μόνος, περικυκλωμένος από 60 Άγγλους ,έπεφτε νεκρός. Ήταν το τέλος ενός ανθρώπου που απέδειξε ότι ο ηρωϊσμός δεν είναι θεωρία, λόγια και κραυγές, αλλά αποφάσεις και πράξεις.

Πήγε στην Ελλάδα για να γίνει στρατιωτικός. Το 1949 απέτυχε στις εξετάσεις της Σχολής Ευελπίδων και γράφτηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού και έλαβε κατάρτιση ανθυπολοχαγού.

Εκεί αφού αποφοίτησε, έκανε τη στρατιωτική του θητεία στον 1° λόχο του 613ου τάγματος πεζικού, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα .
Τελείωσε τη θητεία του στις 15/11/1952 και επέστρεψε στην Κύπρο, όπου άρχισε να εργάζεται στα κτήματα του πατέρα του σαν οδηγός, μεταφέροντας εργάτες από τη Λύση στην Αμμόχωστο. Εκείνη την περίοδο αρραβωνιάζεται.

Τον Ιανουάριο του 1955 μυήθηκε στην Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών, με κύριο στόχο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα) από τον Ανδρέα Αζίνα και είχε την πρώτη του επαφή με το Γρίβα στις 20/1/1955, που ήταν αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. και μπήκε στον αγώνα κατά των Άγγλων.
 Αντί του καθιερωμένου όρκου, ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής δέχτηκε τον λόγο της στρατιωτικής τιμής του Αυξεντίου. 
Την άνοιξη του ιδίου χρόνου συμμετείχε στις επιθέσεις κατά της Ηλεκτρικής Εταιρείας και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Λευκωσίας.

Μέσα στην Οργάνωση πήρε το κωδικό όνομα «Ζήδρος» (το αγωνιστικό του ψευδώνυμο παρέπεμπε στο Ζήδρο, το Δυτικομακεδόνα κλεφταρματολό επί Τουρκοκρατίας.), το οποίο και κράτησε μέχρι τον ηρωικό του θάνατο.
Ήταν ηγετική φυσιογνωμία και διέθετε οργανωτικές και στρατιωτικές αρετές. Ήταν ο μόνος από τους νεαρούς μαχητές που διέθετε στρατιωτική κατάρτιση.

Ο Αυξεντίου ήταν ο πρώτος τομεάρχης της ΕΟΚΑ στην περιοχή Αμμοχώστου και την 1η Απριλίου του 1955, πρώτη μέρα του αγώνα κατά των Άγγλων, επειδή ανακαλύφθηκε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε για την επιχείρηση ανατινάξεων στις πετρελαιοαποθήκες της αγγλικής βάσης Δεκέλειας, βγήκε στα βουνά και ηγήθηκε των επιθέσεων εναντίον αγγλικών στόχων στον τομέα του.

Ήταν ο υπ” αριθμόν ένα καταζητούμενος από τους Άγγλους, οι οποίοι τον επικήρυξαν αρχικά με 250 λίρες και στην συνέχεια, με το υπέρογκο για την εποχή, ποσό των 5.000 λιρών, επειδή ανατίναξε αγγλικές περιουσίες.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα στον Σταυραετό του Μαχαιρά και δείτε ΒΙΝΤΕΟ εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου προάγεται μετά θάνατον σε Αντιστράτηγο

Ο μυστικός γάμος του Γρηγόρη Αυξεντίου - ΦΩΤΟ

Απεβίωσε αγωνίστρια της ΕΟΚΑ - Η συγκλονιστική μαρτυρία για προδοσία κρυσφηγέτου του Αυξεντίου

Σωτήρης Μουστάκας. Η φυλάκισή του από τους Άγγλους, επειδή συμμετείχε στον ένοπλο αγώνα της ΕΟΚΑ

Η απόδραση των 16 της ΕΟΚΑ!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πρώτη νίκη για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ που διεκδικούν αποζημίωση από Βρετανία
  2. Στην Κυπριακή Δημοκρατία περνά κομμάτι γης στο Ζύγι που ανήκε στο Ηνωμένο Βασίλειο
  3. Προσφυγή 35 αγωνιστών της ΕΟΚΑ για τα βασανιστήρια των Άγγλων - Χωρίς άμεση απόφαση
  4. Λευκωσία: Σφοδρή σύγκρουση 2 μοτοσικλετιστών στην Γρ. Αυξεντίου - Κυκλοφοριακή ανάσχεση
  5. Καταφύγιο στον Χαρίρι προσφέρει ο Μακρόν στο Παρίσι
  6. Κατακραυγή και διεθνές ριζιλίκι για τα κλουβιά-τάφους σκύλων - Τουρίστες άκουγαν τα ουρλιαχτά πόνου [Σκληρές εικόνες]