What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

04.03.2014 | 16:15
Τελευταία ενημέρωση: 04.03.2014 | 20:44

Τέλος Μαρτίου η νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Τέλος Μαρτίου ενδέχεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων
- Η συνάντηση συμφωνήθηκε από τους Μαυρογιάννη και Οζερσάι
- Στο εσωτερικό μέτωπο φώνες εντός και εκτός ΔΗΚΟ καλούν τον ΠτΔ να διακόψει τις συνομιλίες λόγω Barbaros
- Εμπρηστικές δηλώσεις Έρογλου κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά του Σ.Α. του ΟΗΕ
- Την Παρασκευή ο ΠτΔ θα συνομιλήσει με την Άνγκελα Μέρκελ στο Δουβλίνο

Στην ιδέα αυτή συμφώνησαν από κοινού οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάϊ, οι οποίοι συναντήθηκαν την Τρίτη, στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λευκωσίας.

Όπως αναφέρεται σε δήλωση του Εκπροσώπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Μισιέλ Μποναρντό, οι διαπραγματευτές είχαν ουσιαστικές συζητήσεις για σειρά θεμάτων που αφορούν διάφορα κεφάλαια και συμφώνησαν να συνεχίσουν αυτή τη συζήτηση σε νέα συνάντηση την Τρίτη, 11 Μαρτίου.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι δύο διαπραγματευτές συμφώνησαν επί της αρχής να υπάρξει συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων περί τα τέλη Μαρτίου.

Εξάλλου, ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, με την ευκαιρία των 50 χρόνων της Δύναμης στην Κύπρο, εξέφρασε από την μια πλευρά την ευγνωμοσύνη των Τ/κ προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά από την άλλη πλευρά επέκρινε παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις περί Κύπρου αποφάσεις του που αναφέρονται στην ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε γραπτή δήλωσή του, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου εξέφρασε την ελπίδα για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό όσο το δυνατό συντομότερο ώστε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να τερματίσει την παρουσία της στην Κύπρο και να υπηρετήσει σε άλλες περιοχές του κόσμου που την χρειάζονται.

Σημείωσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν κατάφερε να προστατεύσει τη ζωή, την περιουσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων την περίοδο μεταξύ 1963 και 1974.

Ο κ. Έρογλου ισχυρίστηκε ότι το κύριο λάθος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι η αναφορά του σε «Κυπριακή Δημοκρατία» στις αποφάσεις από το 1964 που – κατά τον ισχυρισμό του - δεν εκφράζουν και τις δύο κοινότητες της Κύπρου. Στη συνέχεια, επανέλαβε την πάγια θέση της τ/κ κοινότητας ότι οι αποφάσεις αυτές «έκαναν τους Ελληνοκυπρίους να μην θέλουν να μοιραστούν την εξουσία με τους Τουρκοκυπρίους στη βάση πολιτικής ισότητας κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μη λύση του Κυπριακού» όπως υποστήριξε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι το στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο και η συνέχισή του βλάπτει τους Τουρκοκύπριους.

Πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά εργάζεται για μια διαρκή και βιώσιμη συμφωνία λύσης και κάλεσε την ε/κ πλευρά να εκμεταλλευτεί αυτή την τελευταία ευκαιρία.

Ανέφερε, τέλος, ότι είναι εφικτή η επίτευξη λύσης αν και οι δύο πλευρές επιδείξουν καλή θέληση.

Σε κάθε περίπτωση, με το Barbaros να αλωνίζει στην Κυπριακή ΑΟΖ και κατόπιν της δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη για τερματισμό των συνομιλιών σε περίπτωση τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ, το ΔΗΚΟ έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις για τερματισμό των συνομιλιών. 

Σε ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος γίνεται έκκληση για τερματισμό των συνομιλιών, καθώς: "Παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την υπογραφή της συμφωνίας με τον κ. Έρογλου για τον σεβασμό στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη."

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΜΕΡΚΕΛ

Στο περιθώριο της ανάδειξης νέου προέδρου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στο Δουβλίνο θα υπάρξει συνάντηση του ΠτΔ, Νίκου Αναστασιάδη με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με κύρια θεματολογία το Κυπριακό, αλλά και την Οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με το Barbaros στον Ακάμα, το ΔΗΚΟ καλεί τον Πρόεδρο να τηρήσει την δέσμευση περί διακοπής των συνομιλιών

Τελεσίγραφο Αναστασιάδη: «Διακόπτω άμεσα τις συνομιλίες αν ξαναπαραβιάστε την ΑΟΖ»

Αλωνίζει το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, κ. Πρόεδρε

Κόβει βόλτες στον Ακάμα το Μπαρμπαρός παρά τις «συνεννοήσεις» του ΠτΔ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο