What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

09.03.2014 | 22:02
Τελευταία ενημέρωση: 11.03.2014 | 07:23

Πως η κρίση της Ουκρανίας συνδέεται άμεσα με την Noble Energy και την Κύπρο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Αν και σε πολλούς η κρίση της Ουκρανίας μας φαίνεται ένα σκληρό, αλλά απόμακρο γεωπολιτικό παιχνίδι μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, καλύτερα ας το ξανασκεφτούμε...Το τι συμβαίνει εκεί αυτή την στιγμή επηρεάζει άμεσα τα μελλοντικά σχέδια της Κύπρου και του Ισραήλ για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, την γρήγορη επίλυση του Κυπριακού, όπως και την άμεση, σχεδόν γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ, αλλά και την απομάκρυνση της Λευκωσίας από την Μόσχα

Είναι ευρέως γνωστό αν και δεν αναφέρεται συχνά ότι η Ευρώπη και ειδικά η Ανατολική, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό ενεργειακά, άρα και οικονομικά, από την Ρωσία και τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου που αυτή διαθέτει και φυσικά τα χρησιμποιεί συχνά πυκνά ως μοχλό πολιτικο-διπλωματικής πίεσης.

Για την ακρίβεια τα 2/3 των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισάγει η Ε.Ε. προέρχεται από την Ρωσία και μάλιστα μέσω αγωγών που διαπερνούν το έδαφος της Ουκρανίας.

Ένας από τους λόγους που η φιλοδυτική "Πορτοκαλί" επανάσταση του 2004 στην Ουκρανία, η οποία ανέδειξε και το πολιτικό άστρο της Γιούλια Τιμοσένκο ήταν αυτή η βαθιά εξάρτηση στο ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο η Ρωσία κατάφερε με διπλωτικούς ελιγμούς να το χρησιμοποιήσει ως διπλωματικό όπλο προκειμένου να αποσταθεροποιήσει μετά από λίγα χρόνια την φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας, εγκαθιστώντας στο Κίεβο έναν αμιγώς φιλορώσο πολιτικό και νυν έκπτωτο πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Επίσης, ένας εκ των βασικών λόγων που η Ευρώπη δεν ακολουθεί τις ΗΠΑ στην οξεία ρητορική και την άμεση λήψη οικονομικών μέτρων κατά της Μόσχας είναι αυτή ακριβώς η ενεργειακή εξάρτηση που και η ίδια έχει και την καθιστά ευάλωτη σε τυχόν ρωσικά αντίποινα, τα οποία θα παγώσουν, κυριολεκτικά την Ευρώπη, κυρίως την Ανατολική, αλλά και σε μεγάλο βαθμό την ανέκαθεν πεινασμένη για φυσικούς πόρους Γερμανία.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές η Μόσχα δεν έχει διστάσει να χρησιμοποιήσει ενάντια στην Ε.Ε. την απειλή για περιορισμό έως και διακοπή της παροχής ποσοτήτων Φυσικού Αερίου. Μια φορά στα τέλη του 2012 όταν ένα μαζικό κύμα ψύχους χτύπησε την Ευρώπη, αλλά κατά την πρόσφατη κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, κατά το οποίο ρωσικά οικονομικά συμφέροντα υπέστησαν κούρεμα, με την Μόσχα να απειλεί ανοιχτά την Ανατολική Ευρώπη και την Γερμανία με αντίποινα που όπως όλοι το ερμήνευσαν θα αφορούσαν σε σκόπιμο περιορισμό των ποσοτήτων φυσικού αερίου, μέσω σκόπιμης αλλαγής των τιμών.

Προφανώς, στα ζητήματα ενέργειας, πολιτικής και οικονομίας δεν υπάρχει χώρος για ηθικές επιλογές και διλλήματα.

ΚΥΠΡΟΣ, ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ NOBLE ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ (;)

Σε κάθε περίπτωση, η New York Street, υποδεικνύει ότι βρίσκεται στον ορίζοντα μια εναλλακτική πηγή ενέργειας, τουλάχιστον για τις ενεργειακές ανάγκες της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία και εξαρτώνται σχεδόν πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο: Τα οικόπεδα των ΑΟΖ της Κύπρου - Ισραήλ, και συγκεκριμένα τα Αφροδίτη - Λεβιάθαν για τα οποία διαθέτουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Λόγω των σχετικά αργών και δυστακτικών κινήσεων εκ μέρους Κύπρου και Ισραήλ, με την κρίση να σοβεί στην Συρία, οι διεθνείς αγορές και αυτές με την σειρά τους έχουν υπάρξει εξίσου δυστακτικές στο αναγνωρίσουν στην γεωστρατηγική σημασία αυτών των κοιτασμάτων. Η εταιρεία Noble Energy (NBL) είναι ο βασικός εταίρος και των δύο κρατών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην ανόρυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που διαθέτουν.

Με την ουκρανική κρίση στο ζενίθ της, λόγω της στρατιωτικής κατάληψης της Κριμαίας από την Ρωσία φάνηκε πόσο εκτεθειμένες είναι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Τουρκία, αλλά και η Ιταλία σε πολιτικούς εκβιασμούς από την Μόσχα, με μοχλό πίεσης το φυσικό αέριο. Σε αυτή την δεδομένη στιγμή φαίνεται πως αρχίζει να αναδεικνύεται ταχύτατα η αξία των κοιτασμάτων στην περιοχή μας, αλλά και η αξία της Noble ως εταιρείας.

Οι ειδήμονες προειδοποιούν ότι λόγω και τεχνικών δυσκολιών δεν θα υπάρξουν περιθώρια για "γρήγορο" κέρδος, αλλά η συνεχής ανάπτυξη των κυπρο-ισραηλινών οικοπέδων θα ανεβάσουν κατακόρυφα την αξία των μετοχών της Noble, με δεδομένο ότι και το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε ενεργειακή ομηρεία από την Μόσχα ευνοεί κινήσεις απεξάρτησης από αυτήν, με τις ευχές φυσικά και των ΗΠΑ.

Ίσως υπό αυτό το πρίσμα εξηγείται και η οφθαλμοφανέστατη απομάκρυνση της Λευκωσίας από τις ρωσικές θέσεις, τόσο στην κρίση της Συρίας, όσο και στο ζήτημα της Ουκρανίας, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρομοίασε, ατυχώς μάλλον, την κατοχή της Κριμαίας από Ρωσικά στρατεύματα με την τουρκική εισβολή σε ομιλία του προς Ευρωπαίους ηγέτες. 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ VIDEO ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς το αμερικανικό Master Plan για το Φυσικό Αέριο έγινε τουρκικό «φλερτ» προς Λευκωσία

Σε εξέλιξη το Master Plan των ΗΠΑ: Noble, Delek επισκέπτονται την Τουρκία - Ναυάγιο για Τερματικό Βασιλικού (;)

Wall Street Journal και L.A. Times επιβεβαιώνουν το Master Plan των ΗΠΑ στο Κυπριακό

Αναστασιάδης: Θα επωφεληθεί από το φυσικό αέριο η Τουρκία με τη λύση - Συνηγορεί η τουρκική «Σαμπάχ»

   Διαδώστε αυτό το άρθρο