What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ· FREZYLAC· ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ·

INFO

10.03.2014 | 08:59
Τελευταία ενημέρωση: 10.03.2014 | 09:51

«Σιγή ασυρμάτου» από το Υπουργείου Υγείας για τις «σικέ» άδειες ασθενείας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Γενική Ελέγκτρια και Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου φέρονται να είναι απηυδησμένοι με τις σικέ άδειες ασθενείας
- Προβληματισμός από τον τρόπο που έχει χειριστεί το εν λόγω θέμα το καθ' ύλιν αρμόδιο υπουργείο Υγείας
- Γιατροί που έχουν "πάρει εργολαβία" την έκδοση παραπλανητικών πιστοποιητικών
- Γιατροί εκδίδουν πιστοποιητικά που αφορούν σε ασθένειες εντελώς άσχετες προς την ειδικότητά τους

Με τον Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου να σηκώνει ψηλά τα χέρια λόγω αδιαφορίας που έχει επιδείξει το μεγαλύτερο από πλευράς προσωπικού Υπουργείου Υγείας, έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας έρχεται να επιβεβαιώσει τα κακώς κείμενα που υφίστανται στην Δημόσια Υπηρεσία, με τους κοπανατζήδες υπαλλήλους, οι οποίοι προσκομίζουν τις άδειες ασθενείας την μια πίσω από την άλλην.

Ήδη από τα μέσα Μαρτίου του 2012 ο Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου φέρεται να απευθύνει επιστολές στην διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας, όπως και στον τότε πολιτικό προϊστάμενό του, κίνηση που έμεινε χωρίς ανταπόκριση, καθώς ποτέ δεν του εδόθησαν ούτε το απαραίτητο προσωπικό για ενίσχυση του έργου του, αλλά κυρίως, τα αναλυτικά στοιχεία ώστε να μπορεί να φέρει σε πέρας την έρευνά του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του "ΠΟΛΙΤΗ", το Υπουργείο Υγείας αποτελεί την μοναδική περίπτωση υπουργείου το οποίο δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Εφόρου, παρόλο που το εν λόγω υπουργείο διατηρεί τα ηνία, και λόγω των περισσοτέρων υπαλλήλων του, στις υποθέσεις κατάχρησης των αδειών ασθενείας, καθώς και χορήγησης σκόπιμα παραπλανητικών πιστοποιητικών, τα οποία και δεν θα έπρεπε να εκλαμβάνονται ως άδειες ασθενείας.

Αξίζει να αναφερθεί δε, ότι το ζήτημα που έχει προκύψει με την αλόγιστη χορήγηση αδειών ασθενείας εξετάζεται επίσης και από το Μνημόνιο Συναντίληψης με την Τρόικα (παρ. 3.10).

Στο ίδιο θέμα έχει παρέμβει και η Γενική Ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία επίσης επισημαίνει κάποια ενοχοποιητικά στοιχεία που προκύπτουν κατά δημοσίων λειτουργών, αλλά και ιατρών οι οποίοι σε συνέργια έχουν αναγάγει την χορήγηση αδειών ασθενείας σε εργολαβικό έργο...

Συγκεκριμένα, αναφέρεται η Ελέγκτρια σε περιπτώσεις δημοσιών υπαλλήλων οι οποίοι προσκομίζουν πιστοποιητικά ασθενείας, όπου η ασθένεια δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να εμποδίζει τον εργαζόμενο στην άσκηση των καθηκόντων του. Επίσης σημαντικό εύρημα πρέπει να θεωρείται ότι γιατροί εκδίδουν πιστοποιητικά ασθενείας που αφορούν σε ασθένειες εντελώς άσχετες προς την ειδικότητά τους. 

Τέλος, η Γενική Ελέγκτρια κάνει λόγο και για τις συχνές περιπτώσεις που παρατηρούνται στις οποίες αναφέρεται σε ιατρική γνωμάτευση μονο η φύση της ασθένειας και αυτομάτως αυτό μεταφράζεται από την εκάστοτε Δημόσια Υπηρεσία ως άδεια ασθενείας με πλήρεις μάλιστα απολαβές, χωρίς όμως στην γνωμάτευση να αναφέρεται πουθενά η φράση άδεια ασθενείας, ούτε ότι ο υπάλληλος αδυνατεί να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά του, παρόλο που ρητώς ο Κανονισμός 5(9) ορίζει διαφορετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπουργός Υγείας: Δεν θα κάνει ο καθένας ό,τι θέλει στα νοσοκομεία

Υπουργός Υγείας: Στα μέσα του 2016 μετακινείται η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Συγκαλυμμένες αλλά απροκάλυπτες απειλές προς εργαζομένους στα ΚΙΕ από Υπουργείο Παιδείας»
  2. ΠΑΣΥΚΙ: Οργισμένη ανακοίνωση κατά συντάκτη και εφημερίδας για τα «Τα νοσοκομεία της Μπανανίας»
  3. Υπουργείο Εσωτερικών: Δίνει απάντηση σε σχέση με την παραχώρηση τ/κ τεμαχίου στη Λάρνακα
  4. Παμπορίδης: «Κρίνετέ με για το έργο μου και όχι για το ύφος μου»
  5. Τραμπ: Χωρίς ψυχιατρική εξέταση το ιατρικό του τσεκάπ
  6. Υπάλληλος αεροδρομίου χορεύει με δύο κοριτσάκια βλέποντάς τα από το παράθυρο! [vid]