What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

10.03.2014 | 15:59
Τελευταία ενημέρωση: 10.03.2014 | 16:03

Επίτροπο Ισότητας θα διορίσει η Κυβέρνηση

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Το διορισμό Επιτρόπου Ισότητας, ο οποίος θα αναλάβει με εντονότερο τρόπο την προώθηση και την παρακολούθηση ζητημάτων, που αφορούν την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και ειδικότερα την εξάλειψη των διακρίσεων, μελετά η Κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συζήτησε το θέμα της βελτίωσης της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, είπε ότι «λειτούργησε και λειτουργεί ακόμα ο Μηχανισμός για την Ισότητα», ο οποίος όπως πρόσθεσε «φαίνεται ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικός».

Όπως είπε «στα πλαίσια αυτά εξετάζεται από πλευράς κυβέρνησης η εισήγηση των γυναικείων οργανώσεων, για να δούμε κατά πόσο ο διορισμός ενός Επιτρόπου Ισότητας μπορεί να λειτουργήσει ως ένας αποτελεσματικός μηχανισμός προώθησης και υλοποίησης δράσεων στοχευμένων, με σκοπό τον περιορισμό και ή την εξάλειψη των διακρίσεων, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους τόσο σε σχέση με τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων είτε αυτά είναι σε πολιτειακά αξιώματα, είτε ακόμα και τη συμμετοχή τους σε δημόσιες εταιρείες».

«Η προσπάθεια», είπε, «είναι μέσω του διορισμού του Επιτρόπου Ισότητας και κάποιων αλλαγών, που μπορούν να γίνουν σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι τώρα ο Μηχανισμός, να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην επίτευξη των στόχων, τους οποίους θέτουμε, γιατί μέχρι σήμερα δεν είχαμε τη δυνατότητα να καταλήξουμε μέσα από μια αξιολόγηση ότι πετύχαμε και σε ποιο βαθμό τους στόχους, τους οποίους είχαμε θέσει».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ένας νέος θεσμός θα κοστίσει πάρα πολλά στο κράτος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Δεν θα πω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε αποφασίσει οτιδήποτε και ούτε θα μιλούμε για κάτι το οποίο θα δημιουργήσει ένα νέο τεράστιο οργανισμό, όπως είναι ο Επίτροπος Διοικήσεως ή άλλοι παρόμοιοι Επίτροποι. Εκείνο που επιχειρείται αυτή τη στιγμή είναι η προσπάθεια να πετύχουμε την πιο συντονισμένη ενέργεια, λειτουργία και αξιοποίησης των δυνατοτήτων της κάθε γυναικείας οργάνωσης, για να στείλουμε τα σωστά μηνύματα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε στα πλαίσια της Επιτρόπου Διοικήσεως, η οποία έχει ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, αφού εξετάζει παράπονα και κάνει παρεμβάσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την ποσόστωση, ανέφερε πως «είναι ένα από τα μέτρα που συζητούνται, όσον φορά τη συμμετοχή των γυναικών σε κέντρα, που η σύνθεση τους καθορίζεται μέσα από τη διαδικασία εκλογών».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «δεν είναι αρκετή η ποσόστωση, για να λύσει ένα τέτοιο ζήτημα», σημειώνοντας πως «χρειάζεται να περάσουμε στον κάθε ένα ότι η παρουσία της γυναίκας στα συλλογικά όργανα είναι αναγκαία, αλλά και απαιτείται για να μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο σωστά».

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σοφοκλής Φυττής, είπε πως τα μέλη της Επιτροπής θεώρησαν σκόπιμο να συζητήσουν το θέμα της προώθησης των γυναικών στην πολιτική ζωή και στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Κύπρο, με αφορμή την προχθεσινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Είπε πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ανακοινώσει την υιοθέτηση πολλών εισηγήσεων, όσον αφορά την αναδιάρθρωση του σχεδίου δράσης για την προώθηση της ισότητας, την αναδιάρθρωση του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη νομοθετική ρύθμιση για το διορισμό ή επιλογή του Επιτρόπου Ισότητας.

Ανέφερε ακόμα πως «ο σκοπός όλων αυτών είναι για πρακτικούς λόγους, για να προωθηθούν πρακτικά τα προβλήματα που απασχολούν την Κύπρο και προβλήματα τα οποία πολλές φορές μας άφησαν ή μας αφήνουν πίσω όσον αφορά τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική, που είμαστε από τους τελευταίους στην Ευρώπη, όσον αφορά την εκπροσώπηση γυναικών στη Βουλή και στην κυβέρνηση και σε άλλους οργανισμούς ή κέντρα λήψεως αποφάσεων».

Επίσης, πρόσθεσε πως «δεν είναι μόνο με νομοθετικά μέτρα, που μπορεί να προωθηθεί το ζήτημα, αλλά και με πολλά άλλα μέτρα, τα οποία αρχίζουν από νωρίς στην ηλικία των παιδιών-αγοριών και κοριτσιών - και για την πολιτική ζωή είναι απαραίτητο να βοηθηθούν οι γυναίκες σε πολλά στάδια της ζωής τους, ούτως ώστε να μπορέσουν να βάλουν υποψηφιότητα για κάποιο πόστο ή να επιλεγούν».

Είπε πως τα μέλη της Επιτροπής θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το θέμα όπως και άλλα θέματα που απασχολούν το γυναικείο πληθυσμό του τόπου.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε πως η διαπίστωση των μελών της Επιτροπής είναι ότι ο Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας χρειάζεται αναβάθμιση, για να είναι πιο αποτελεσματικές οι πολιτικές του.

Σημείωσε πως άκουσαν τον Υπουργό Δικαιοσύνης μιας κυβέρνησης, «που δεν έχει διορίσει ούτε μια γυναίκα Υπουργό καταρχήν και χρειάστηκε η κατακραυγή όλων, για να διοριστεί έστω και μια γυναίκα Υπουργός και από την άλλη βιώνουμε καθημερινά τις πολιτικές του, που καθόλου δεν στηρίζουν τη γυναίκα, την εργαζόμενη, την οικοκυρά με τις πολιτικές τους».

Επιπλέον, επέκρινε το βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Ρίκκο Μαππουρίδη, ο οποίος, όπως είπε, «θεώρησε τα θέματα της σημερινής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιθωριακά και αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη συνεδρία, στέλλοντας γραπτή επιστολή».

Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα αναφέρθηκε στις αναφορές του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γεώργιου Μαρκοπουλιώτη, ο οποίος είπε πως η θέση της γυναίκας στην πολιτική ζωή στην Κύπρο, όπως εμφανίζεται στις στατιστικές της Ευρώπης, είναι προτελευταία.

Όπως είπε η κ. Μαυρονικόλα το πρόβλημα είναι τεράστιο και στα κέντρα λήψης αποφάσεων όσον αφορά τις γυναίκες δεν υπάρχει αντιπροσώπευση, σημειώνοντας πως η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι θα πρέπει τάχιστα το αρμόδιο Υπουργείο να πάρει τις πολιτικές αποφάσεις, για να μπορέσουν ακριβώς να προωθήσουν τη διαφώτιση και την αλλαγή νοοτροπίας μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, για να μπορέσουν ακριβώς οι γυναίκες να πάρουν τη θέση που τους αρμόζει στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων, αλλά και στην κυπριακή κοινωνία.

Χαιρέτισε τις σκέψεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για τον Επίτροπο Ισότητας, λέγοντας πως «αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν πολύ γρήγορα, γιατί έχουμε ήδη αργήσει και θεωρούμε επίσης ότι ο κύκλος του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας έχει συμπληρωθεί και δεν έχει να προσφέρει τίποτε άλλο».

Κάλεσε την Κυβέρνηση να διορίζει γυναίκες, για να είναι εφικτό να δημιουργηθούν τα γυναικεία πρότυπα, ούτως ώστε οι ψηφοφόροι να αποκτήσουν εμπιστοσύνη και στις γυναίκες και να μπορούν να τις ψηφίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζέτα Αιμιλιανίδου: Προσηλωμένοι στην ισότητα των φύλων σε επίπεδο εργασίας

Εργαστήρι Δήμου Λευκωσίας για παιδιά γυμνασίων για την ισότητα των φύλων

Ιωνάς Νικόλαου: Η κυβέρνηση πιστεύει στην πλήρη ισότητα ανδρών και γυναικών


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. ΕΔΕΚ: Παραχώρησαν τ/κ φιλέτο στον γιο δημoτικού συμβούλου του ΔΗΣΥ
  2. Απεκαλύφθη ο «Ιούδας» του Παμπορίδη - Έντονη on air αντιπαράθεση με Σιζόπουλο και «μαλλιά κουβάρια» με Αγαθαγγέλου
  3. Η Επίτροπος Διοικήσεως διατάσσει αυτεπάγγελτη έρευνα για την καταγγελία περί ομαδικού ξυλοδαρμού κρατουμένων
  4. «Πολεμικό ανακοινωθέν» Γ. Ελεγκτή για τα προεδρικά χρωστούμενα: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις Βασιλείου και Σοφοκλέους...Κουλτούρα συγκάλυψης»
  5. Λευκωσία: Έπεσαν υπογραφές για το παρκινγκ στην Ομήρου
  6. Επίτροπος Κατάινεν: Η κυπριακή οικονομία ανακάμπτει - Πρέπει να αξιοποιηθούν περαιτέρω τα επενδυτικά σχέδια