What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

10.03.2014 | 18:42
Τελευταία ενημέρωση: 11.03.2014 | 07:24

Τουρκοκύπριοι: Θα ψηφίζουν αφού δηλώσουν στοιχεία διαμονής

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής συνήλθε σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει τα θέματα αυτόματης εγγραφής - υπό κάποιες προϋποθέσεις - Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στους εκλογικούς καταλόγους για τις ευρωεκλογές του 2014.

Στη συνεδρία παρέστησαν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και συνεργάτες του, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης είπε πως κατά τη σημερινή συνεδρία το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αποσύρει με δήλωση του το ένα νομοσχέδιο περί αρχείου πληθυσμού που ενέγραφε αυτόματα μετά από ειδοποίηση τους Ελληνοκύπριους, που θα έκλειναν τα 18 τους χρόνια τρεις μήνες πριν τις εκλογές.

Αυτό έχει αποσυρθεί, εξήγησε, γιατί δεν θα μπορεί να διαπιστωθεί αν με αυτό τον τρόπο μια βασική πρόνοια του νόμου, που προϋποθέτει παραμονή για τρεις μήνες ως συνήθη διαμονή στην Κύπρο, εφαρμόζεται.

Το δεύτερο νομοσχέδιο που αφορά την εγγραφή Τουρκοκυπρίων στους καταλόγους για τις ευρωεκλογές, συνέχισε ο κ. Λαμάρης, έχει διαφοροποιηθεί με τρόπο ώστε οι Τουρκοκύπριοι που θα έχουν δικαίωμα αυτόματης εγγραφής, να είναι αυτοί που διαμένουν στις μη ελεγχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας διότι οι υπόλοιποι που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους.

Αυτοί, ανέφερε, θα έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και θα κατέχουν δελτίο ταυτότητας με βάση το σύστημα αρχείου πληθυσμού, δηλαδή την καινούργια ταυτότητα, τη λεγόμενη ευρωπαϊκή.

Νοείται, σημείωσε, ότι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει κατά την κάθοδο τους στο εκλογικό κέντρο να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση, ένα έντυπο που θα ετοιμαστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και στο οποίο θα δηλώνουν τη συνήθη διαμονή τους, τη διεύθυνση τους στις μη ελεγχόμενες περιοχές από την Κυπριακή Δημοκρατία.

"Αν και εφόσον πράξουν τούτο, θα προσκομίζουν στον Έφορο του εκλογικού κέντρου, αυτό το έντυπο για να πάρουν ψηφοδέλτιο και να συμμετάσχουν στις εκλογές", πρόσθεσε.

Με αυτό τον τρόπο, είπε ο κ. Λαμάρης, διασφαλίζονται πιθανά αντισυνταγματικά κωλύματα.

Όλες οι πλευρές της Επιτροπής, σημείωσε, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στη συζήτηση κατά την Ολομέλεια της προσεχούς Πέμπτης.

Στον ειδικό κατάλογο που λειτουργεί, συνέχισε, εάν κι εφόσον δημιουργηθούν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό ότι ισχύει για τους Ελληνοκύπριους θα ισχύει για όλους κι εφόσον θα είναι γραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο για τις ευρωεκλογές θα έχουν δικαίωμα να εγγραφούν και στον ειδικό κατάλογο, όπως και ο Ελληνοκύπριος για κέντρα του εξωτερικού.

Σημείωσε ότι θα υπάρχουν 30 εκλογικά κέντρα σε έξι σημεία στα σημεία ελέγχου από και προς τα κατεχόμενα.

Διευκρίνισε ότι η συμπλήρωση της ειδικής δήλωσης ήταν εισήγηση της Γενικής Εισαγγελίας, τροποποίηση που προσθέτει ένα εδάφιο στο άρθρο 9 του βασικού νόμου το 9.1.γ το οποίο διευκρινίζει υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο, τι πρέπει να υπάρχει και ότι θα ψηφίσει κατόπιν υπογραφής υπεύθυνης δήλωσης την οποία θα προσκομίσει στον Έφορο εκλογής.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως δεν θα μπορεί ένας Τουρκοκύπριος να φύγει από ένα εκλογικό κέντρο και να πάει σε άλλο και να ψηφίσει δύο φορές.

Είπε πως οι Τουρκοκύπριοι είναι συνολικά 95.000, όμως γύρω στις 28.000 έχουν δηλωμένη τη διεύθυνση μόνιμης διαμονής στις ελεύθερες περιοχές, οπότε μιλάμε για 160-170 χιλιάδες περίπου.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λαμάρης είπε πως αν ο Τουρκοκύπριος που είναι στο Λονδίνο ασκήσει το δικαίωμα βάσει νομοθεσίας, έχοντας τη συνήθη διαμονή του στις μη ελεγχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγγραφεί, τότε θα μπορεί να πάει στον ειδικό κατάλογο όπως θα πάει και ο Ελληνοκύπριος φοιτητής στο Λονδίνο εάν και εφόσον δημιουργηθούν κέντρα στο εξωτερικό.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε πως με βάση τις σημερινές αλλαγές που έχουν γίνει στο νομοσχέδιο για τον περί εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νόμο στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα διασφαλίζεται απόλυτα η δυνατότητα όσων Τουρκοκυπρίων κατέχουν τη νέα ευρωπαϊκή ταυτότητα να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές όπως τους διασφαλίζεται επίσης η δυνατότητα να εκλέξουν δια της συμμετοχής τους ευρωβουλευτή.

Το νομοσχέδιο, ο περί Αρχείου Πληθυσμού, τροποποιητικός νόμος του 2014 αποσύρεται κι αυτό γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία έχουν αναδειχθεί μέσα από τη συζήτηση στο αρχείο πληθυσμού.

Έτσι, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, αναβάλλεται η δυνατότητα αυτόματης εγγραφής όσων συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους στους εκλογικούς καταλόγους.

"Η Νομική Υπηρεσία μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών μελετούν τρόπους ούτως ώστε αυτή η δυνατότητα αυτόματης εγγραφής των νέων που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους στους εκλογικούς καταλόγους να γίνει δυνατή όσο το δυνατό συντομότερη", κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι "θέλει ιδιαίτερη προσοχή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υπάρχουν ελλείψεις, ασάφειες, κενά στα αρχεία και στους καταλόγους του κράτους άρα αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα εκεί που πρέπει να πάει όσον αφορά τους Τουρκοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι κατοικούν στα κατεχόμενα και με τον α ή β τρόπο θα πρέπει να τύχουν μιας ειδικής μεταχείρισης αλλά η όλη αντιμετώπιση θα γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην υπάρξει η οποιαδήποτε δυσμενής διάκριση σε βάρος του οποιουδήποτε Κύπριου πολίτη".

Υπήρξε, συνέχισε, μια τροποποίηση από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα και η ΕΔΕΚ θα τη μελετήσει και την επόμενη Πέμπτη θα τοποθετηθεί οριστικά για το θέμα αυτό.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία προσπάθησε με αναθεωρημένο νομοσχέδιο να διορθώσει τα κακώς έχοντα και την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές.Σημείωσε ότι σύμφωνα με το αρχείο πληθυσμού 165 χιλιάδες περίπου Τουρκοκύπριοι, κατέχουν κυπριακή ταυτότητα. Σε αυτές τις 165 χιλιάδες υπάρχουν άτομα που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό ή έχουν πεθάνει.Αυτές οι 165 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν και μπορούν να εγγραφούν στον ειδικό κατάλογο για τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Περδίκης είπε πως με το αρχικό νομοσχέδιο, όπως είχε κατατεθεί, η Κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει στους Τουρκοκύπριους που έχουν εκδώσει τις καινούριες ταυτότητες μετά το 2004, το δικαίωμα της αυτόματης εγγραφής τους στους εκλογικούς καταλόγους - αυτοί είναι περίπου 95 χιλιάδες.

Αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, από πολλές πλευρές ήταν αντιδεοντολογικό μέχρι και αντισυνταγματικό. "Η Βουλή των Αντιπροσώπων – και ειδικότερα το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και το Κ.Σ. ΕΔΕΚ – επέμενε να γίνουν τροποποιήσεις στο εν λόγω νομοσχέδιο", πρόσθεσε.

Υποβλήθηκε σήμερα, συνέχισε, τροποποίηση από τη Νομική Υπηρεσία που σκοπό έχει να διορθώσει τα κακώς έχοντα και την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου.

"Είναι μία εξέλιξη που κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα μελετήσει το αναθεωρημένο νομοσχέδιο και θα τοποθετηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια", πρόσθεσε

Από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Εσωτερικών, συνέχισε ο κ. Περδίκης, προέκυψε ότι το αρχείο πληθυσμού δεν αναθεωρείται και ο λόγος που δεν χρησιμοποιείται το αρχείο πληθυσμού για τις ευρωεκλογές, "είναι γιατί θα αποδειχθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ένα διάτρητο και ακατάλληλο αρχείο πληθυσμού. Με αυτόν τον τρόπο κρύβονται τα κακώς έχοντα αντί να διορθωθούν. Με αυτήν τη μέθοδο του σκοταδισμού, ανοίγουν παγίδες για το μέλλον γιατί κατοχυρώνονται οι ανισότητες και οι αντινομίες", κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανησυχεί ο Ναμί ότι η αναταραχή στην Τουρκία θα επηρεάσει το Κυπριακό

Τέλος Μαρτίου η νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Εμφυλιοπολεμικό» κλίμα στα κατεχόμενα για την Afrika - Ακροδεξιοί αντιμέτωποι με δημοσιογράφους και αναγνώστες του Λεβέντ
  2. Αναστάτωση στις ελεύθερες περιοχές της Λευκωσίας με πτήση της Turkish Airlines
  3. Έντονα καιρικά φαινόμενα και ζημιές στην επαρχία Πάφου - Χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές
  4. Δεν τους αφήνει σε «χλωρό κλαρί» ο Φαίδωνος! Η «πλαστή γιαγιά» κι ο... αναστημένος νεκρός
  5. Kατεχόμενα: «Κατασχέθηκαν» εννέα τόνοι κρέας από τις ελεύθερες περιοχές
  6. Κατεχόμενα: Το ΔΚ σε διάλογο με το ΚΕΕ για σχηματισμό «κυβέρνησης»