What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

10.03.2014 | 19:25
Τελευταία ενημέρωση: 11.03.2014 | 09:05

ΥΠΟΙΚ: Ανθεκτικότερη του αναμενόμενου η κυπριακή οικονομία

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η κυπριακή οικονομία αποδείχθηκε περισσότερο ανθεκτική από όσο αναμενόταν, ανέφερε σε ομιλία του σήμερα στη δεξαμενή σκέψης Bruegel, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης, που ήταν βασικός ομιλητής στην εκδήλωση, άρχισε μια αναδρομή των δεδομένων που οδήγησαν την Κύπρο σε μνημονιακό πρόγραμμα και δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, αλλά και για τα αποτελέσματα των δοκιμασιών αντοχής των κυπριακών τραπεζών.

Ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία αποδείχθηκε περισσότερο ανθεκτική από όσο αναμενόταν, ενώ κυπριακά spreads βρίσκονται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011. Ωστόσο, επεσήμανε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές προκλήσεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα υψηλά επίπεδα ανεργίας που άγγιξαν το 17%. Δίνοντας στίγμα προθέσεων, δήλωσε ότι «έχουμε σχέδιο, ας παραμείνουμε προσηλωμένοι και ας κάνουμε τη δουλειά μας».


Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα Μάρτεν Φερβέι έκανε κι αυτός αναδρομή της κατάστασης που επικρατούσε πριν το Μνημόνιο, μιλώντας για καθυστέρηση των προηγούμενων Αρχών να δράσουν, και παραπέμποντας και στο δάνειο που επεχείρησαν να εξασφαλίσουν από τη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι η διαχείριση κρίσεων στις κυπριακές τράπεζες είχε αποτύχει και ότι τα μόνα διαθέσιμα εργαλεία που είχαν απομείνει στο τραπέζι παρέπεμπαν σε οδυνηρές λύσεις.

Για τις αξιολογήσεις της Τρόικας και τη σημερινή κατάσταση, συμφώνησε με τον Υπουργό Οικονομικών ότι η κυπριακή οικονομία αποδείχθηκε περισσότερο ανθεκτική από όσο ανέμεναν οι διεθνείς δανειστές. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις ενώπιον της Κύπρου, αναφέροντας μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα, τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τον τερματισμό περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρωμα γυναίκας στην Κεντρική Τράπεζα - Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη διαδέχεται τον Πανίκο Δημητριάδη

Βγενόπουλος για Χαραλαμπίδου: Πόσο πιο προκατειλημμένη μπορεί να γίνει; Τι απαντά το ΑΚΕΛ

Κρατικές εγγυήσεις €3δις για τον ELA


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας
  2. Εγκρίθηκε «καθαρή εξαγορά» της Cyta Hellas από την Vodafone
  3. Αύξηση για τέταρτο έτος στις αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας και ρεκόρ 4ετίας οι εγγραφές το 2017
  4. Ελεγκτικό Συνέδριο: Εντόπισε αδυναμίες και παραλείψεις στο εποπτικό πλαίσιο της ΕΚΤ
  5. «Μπουκώνουν» την κυβέρνηση Τσίπρα με ακόμα 50 προαπαιτούμενα πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης
  6. ΟΠΑΠ Κύπρου: Καταγγέλλει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη - Ελεγκτική Υπηρεσία: «Δεν εκφοβιζόμαστε»