What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

11.03.2014 | 15:33
Τελευταία ενημέρωση: 11.03.2014 | 15:41

Διευρύνεται ο διάλογος μεταξύ των εξούσιων του Κράτους

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ιστορική και ως ένα βήμα που θα εμβαθύνει το κράτος δικαίου χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών ο Πρόεδρος και τα μέλη της, κατά την οποία άρχισε ένας διάλογος για τον τρόπο που λειτουργούν τα δικαστήρια, μεταξύ Βουλής, Κυβέρνησης και Δικαστικής εξουσίας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημήτριο Χατζηχαμπή, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου και των Επιτρόπων Διοικήσεως και Νομοθεσίας Ελίζας Σαββίδου και Λήδας Κουρσουμπά.

«Χρειάζονται ριζικές αλλαγές, αναμόρφωση των δικαστηρίων μας όχι μόνο για να αποδώσουν σ’ αυτά τα οποία χρειάζεται να είναι αποδοτικά διαχρονικά, αλλά και στο νέο τσουνάμι υποθέσεων που είμαι βέβαιος ότι θα κατακλείσουν τα δικαστήρια λόγω της οικονομικής κρίσης», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συνεδρίαση ιστορική.

Τηρώντας πάντα, πρόσθεσε, «την ανεξαρτησία των εξουσιών η Βουλή είναι έτοιμη να συνεργαστεί ώστε το δικαστικό μας σύστημα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες όπου θα κριθεί και το ίδιο και για την ταχύτητα απόδοσης δικαιοσύνης και για την ποιότητα απόδοσης δικαιοσύνης από την κοινωνία πλέον, όχι από τη Βουλή, όχι από τους Βουλευτές, αλλά από την ίδια την κοινωνία, η οποία δεν μπορεί να ανεχτεί πλέον φαινόμενα του παρελθόντος».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι «η απονομή της δικαιοσύνης είναι ο κεντρικός πυλώνας σε ένα κράτος δικαίου και από την ικανότητά του να ανταποκριθεί εξαρτάται απόλυτα και η επιβίωση της ίδιας της δημοκρατίας».

«Με απόλυτο σεβασμό στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών έχει ξεκινήσει σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων ένας διάλογος για πρώτη φορά μεταξύ της νομοθετικής εξουσίας, της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και της δικαστικής εξουσίας».

Σκοπός και στόχος όλων, σημείωσε, είναι «να απονέμεται σ’ αυτή την πολιτεία η δικαιοσύνη αποτελεσματικότερα και συντομότερα και η Βουλή είναι διατεθειμένη να βοηθήσει με όποιο τρόπο της συζητηθεί, ούτως ώστε σ’ αυτήν την δύσκολη στιγμή που βρισκόμαστε να μπορέσει η συλλογική περί δικαίου συνείδηση του κυπριακού ελληνισμού να αποκατασταθεί».

Ικανοποίηση για την παρουσία του Προέδρου της Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Επιτροπή Θεσμών εξέφρασε και ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. Ανέφερε ότι ο διάλογος μεταξύ των εξουσιών «αποτελεί εμβάθυνση της δημοκρατίας και βεβαίως σε μια σύγχρονη κοινωνία θεωρούμε ότι η διαφάνεια στα δημόσια πράγματα αλλά και η δημόσια λογοδοσία και των τριών εξουσιών είναι εκ των ων ουκ άνευ».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπαίνουμε σε μια νέα σχέση ως Βουλή με τη δικαστική εξουσία, η οποία θα είναι βεβαίως μια σχέση αλληλοσεβασμού, αλλά θα είναι και μια σχέση η οποία θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω εμβάθυνση αυτού που ονομάζεται κράτος δικαίου», ανέφερε.

Αναφορά έκανε σε τρία ζητήματα που απασχολούν το ΑΚΕΛ που είναι η δυνατότητα πρόσβασης πολιτών στη δικαιοσύνη και ειδικότερα του υψηλού κόστους των τελών, της ανάγκης συνεχούς κατάρτισης των δικαστών και ιδιαίτερα στη δυνατότητα που πρέπει να δώσει η πολιτεία στη δικαστική εξουσία είτε σε δικαστές, τεχνική στήριξη ή λειτουργούς.

Εξέφρασε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να ακούσει εισηγήσεις, αλλά και να καταθέσει τις δικές του προτάσεις.

πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίσημα η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας

Στο μικροσκόπιο της Βουλής ο προϋπολογισμός Χρηματιστηρίου

Βουλή: Προωθεί την δια νόμου προστασία οικογενειακής εστίας


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Σεισμός στην Αττική: Γιατί συγκαλείται ειδική επιτροπή; – Περιμένουν νέο σεισμό οι επιστήμονες;
  2. Δικαστική απαγόρευση στον «Πολίτη» για τα e-mail Λοϊζίδου και τις σχέσεις «στοργής» με Ρωσία
  3. Dancing With The Stars: Ποια πρόσωπα θα δούμε σε κριτική επιτροπή - παίκτες και ποια η παρουσιάστρια
  4. Επιτροπή Εργασίας: Εισήγηση για αποδοχή της αναπομπής του νόμου για τους χαμηλοσυνταξιούχους
  5. Μιχάλης Χατζηγιάννης: Μιλά ανοιχτά για τα κυπριακά εμβάσματα και τη δικαστική του περιπέτεια
  6. Βαρουφάκης για Τσίπρα: Ο δήμαρχος Φιλιατρών έχει περισσότερη εξουσία