What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

11.03.2014 | 15:57
Τελευταία ενημέρωση: 11.03.2014 | 16:41

Κλιμακωτή η μείωση της Θητείας στην Εθνική Φρουρά - Σε ποια περίπτωση δεν θα προχωρήσει ο σχεδιασμός του ΥΠ.ΑΜ.

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Η απόφαση πάρθηκε κατόπιν διαβούλευσης των Υπουργών Άμυνας και Παδείας
- Σε πρώτη φάση η θητεία μειώνεται στο 18μηνο και ακολούθως στο 15μηνο
- Οι αλλαγές δεν θα εφαρμοστούν στους ήδη ευρισκομένους εν υπηρεσία Εθνοφρουρούς
- ΥΠ.ΑΜ. : "Δεν επηρεάζεται το σύστημα της Εφεδρεία μας"
- Επιφυλάξεις από Επιτροπή Άμυνα για χροδιάγραμμα και κόστος πρόσληψης επαγγελματιών οπλιτών

Το Υπουργείο Άμυνας, ως αναμενόταν ολοκλήρωσε τις διαδικασίες προκειμένου να επέλθει μείωση της θητείας, αρχικώς στους 18 μήνες και ακολούθως στους 15 μήνες.

Η εν λόγω κλιμακωτή μείωση της θητείας, σε περίπτωση έγκρισής της, θα περιλαμβάνει διάφορα μεταβατικά στάδια, ώστε να φτάσει στο τελικό 15μηνο στρατιωτικής υπηρεσίας. 

Σύμφωνα και με την μελέτη που εκπονήθηκε από το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, απορρίφθηκε και λόγω επιχειρησιακών σκοπιμοτήτων που αφορούν στην πληθυσμιακή οροφή της Ε.Φ. το αρχικώς προτεινόμενο 14μηνο, το οποίο θα δημιουργούσε και σοβαρά κενά στην επάνδρωση και στην εκπαίδευση των μονάδων, προκρίνοντας εν τέλει το 15μηνο.

Από πλευράς υπουργείου Παιδείας θα προκύψουν οι αναγκαίες αναπροσαρμογές και διευκολύνσεις αναφορικά με την έναρξη των μαθημάτων των φοιτητών στα κρατικά πανεπιστήμια, οπότε και η διδακτική περίοδος θα ξεκινά πλέον τον Οκτώβριο αντί του Σεπτεμβρίου. Ο λόγος βρίσκεται στο ότι με την αλλαγή θα επιτευχθεί χρονική σύζευξη με τον χρόνο απόλυσης των εθνοφρουρών. Αυτό σημαίνει ότι με την 15μηνη πλέον θητεία ο χρόνος απόλυσης των Εθνοφρουρών επανακαθορίζεται, οπότε και θα απολύονται κατά τον μήνα Οκτώβριο.

Χθες, υπήρξε ενημέρωση από πλευράς υπουργείου προς την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής παρουσία και των επιτελών του ΓΕΕΦ και στην συνέχεια η μελέτη θα παρουσιαστεί και στο υπουργικό συμβούλιο.

Παράλληλα με την μείωση της θητείας, θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στην Ε.Φ. με διάλυση κάποιων μονάδων ώστε να υπάρξει ενίσχυση άλλων, ενώ παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει την Κύπρο προκρίνεται στην μελέτη και πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, πιθανότατα προς κάλυψη συγκεκριμένων εξειδικευμένων ειδικοτήτων, αλλά ενδεχομένως ανανέωσης στο προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων.

Από πλευράς των μελών της Επιτροπής Άμυνας έχουν υπάρξει αντιρρήσεις για το ζήτημα της πρόσληψης επαγγελματιών οπλιτών, καθώς το κόστος μπορεί να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί πως εφόσον δεν εγκριθούν ή εφαρμοστούν οι παραπάνω δύο προτάσεις, δεν θα υπάρξει μείωση της θητείας. Επίσης ο κ. Βαρνάβα εξέφρασε και τις επιφυλάξεις του αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα αυτών των αλλαγών, καθώς πρωτεύον στόχος είναι η αναδιοργάνωση των μονάδων και της εκπαίδευσης και κατόπιν η όποια μείωση της θητείας, τονίζοντας ότι αμφότερα χρειάζονται πολύ χρόνο.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

Ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, ουσιαστικά ταυτίστηκε με τις θέσεις του βουλευτή της ΕΔΕΚ, λέγοντας ότι προέχει η αναδιοργάνωση της, Ε.Φ. και κατόπιν θα διαφανεί κατά πόσον είναι εφικτή μια μείωση της θητείας, ενώ σε προηγούμενες δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, είπε ότι "Και για να μην στείλουμε τα λάθος μηνύματα προς κάποιους, ξεκαθαρίζω ότι τίποτα δεν θα αλλάξει με την εφεδρεία και τα όσα ισχύουν για αυτήν".

Αύριο ο ΥΠ.ΑΜ. αναμένεται να προβεί στην ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με το εκπονηθέν σχέδιο ριζικής αναδιοργάνωσης και μείωσης της θητείας στην Ε.Φ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Ψαλίδι» στην θητεία, «ψαλίδι» και στις σπατάλες του Υπουργείου Άμυνας

Κληρονομιά Φωτίου το Σχέδιο για μείωση της στρατιωτικής θητείας – Αντικατάσταση κληρωτών με επαγγελματίες οπλίτες

Προς ολοταχώς για μείωση στρατιωτικής θητείας!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ελληνίδα ηθοποιός χώρισε μετά από 7 μήνες σχέσης!
  2. Χριστιάνα Αριστοτέλους: Το ονειρευόταν χρόνια και σε δύο μήνες θα το κάνει πραγματικότητα! [vid]
  3. Νέες αποκαλύψεις για το «υπό διάλυση» Γ.Ν.Λ.: Έχασαν 94 φακέλους ασθενών! Προειδοποιεί η Επ. Προσωπικών Δεδομένων
  4. Γ.Γ. ΑΚΕΛ μετά την δημοσκόπηση Alpha: Το επιτελείο Παπαδόπουλου χάνει το έδαφος κάτω απ' τα πόδια του
  5. Αντίδραση ΓΝ Λευκωσίας για την έκθεση-φωτιά Μιχαηλίδη
  6. Επίσημη ένταξη για το νεοαποκτηθέν «καμάρι» του Πολεμικού Ναυτικού - Συγκίνηση στη παράδοση σημαίας στη χήρα Ιωαννίδη [vid, pics]