What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

11.03.2014 | 22:37
Τελευταία ενημέρωση: 12.03.2014 | 07:24

Γκιουλέν σε Financial Times: «Δεν υπάρχει δημοκρατία ούτε με τον Ερντογάν»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στο άρθρο ο Τούρκος μουσουλμάνος ιεροκήρυκας (χότζας) που θεωρείται βασικός πολέμιος του πρωθυπουργού Ερντογάν αναφέρει ότι «μια μικρή ομάδα της εκτελεστικής εξουσίας στο εσωτερικό της τουρκικής κυβέρνησης κρατά όμηρο την πρόοδο ολόκληρης της χώρας», κάνοντας λόγο για κατασπατάληση της ευκαιρίας για ένταξη στην ΕΕ.

Ο κ. Γκιουλέν προσθέτει ότι αρκετές πρόσφατες ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης έχουν γίνει στόχος ισχυρών επικρίσεων από την ΕΕ και δυτικές χώρες.

Όπως σημειώνει, η προσπάθεια από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν να τεθεί τέλος στη στρατιωτική επιρροή στην εσωτερική πολιτική της χώρας ήταν απαραίτητη, με τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις να κερδίζουν τα εύσημα της ΕΕ και τη στήριξη του τουρκικού λαού

«Αυτή όμως η κυριαρχία που κάποτε απολάμβανε ο στρατός, τώρα φαίνεται να έχει αντικατασταθεί από μια ηγεμονία της εκτελεστικής εξουσίας. Μια σκοτεινή σκιά έχει απλωθεί πάνω από τα επιτεύγματα της τελευταίας δεκαετίας – αποτέλεσμα επίβουλων διακρίσεων σε βάρος συγκεκριμένων ομάδων Τούρκων πολιτών για τις απόψεις τους, με συνεχές ανακάτεμα δημοσίων υπαλλήλων για πολιτικές σκοπιμότητες και με μια πρωτοφανή χειραγώγηση των ΜΜΕ, της δικαιοσύνης και της κοινωνίας των πολιτών», συνεχίζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Κατά την εκτίμησή του, ο μοναδικός τρόπος για να ανακτήσει η Τουρκία την αξιοπιστία της είναι να ανανεώσει την προσήλωσή της στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου και στην υπόλογη διακυβέρνηση. Η καινούρια αυτή δέσμευση πρέπει να περιλαμβάνει ένα νέο, δημοκρατικό σύνταγμα, καθορισμένο από τους πολίτες, τονίζει ο κ. Γκιουλέν, προσθέτοντας ότι η δημοκρατία δεν αντιτίθεται στις ισλαμικές αρχές διακυβέρνησης, οι οποίες υπηρετούνται καλύτερα όταν οι πολίτες συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Ο συντάκτης του άρθρου ζητά επίσης σεβασμό στη διαφορετικότητα κάθε είδους – θρησκευτική, πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική. «Η ελευθερία σκέψης και έκφρασης είναι απαραίτητα συστατικά της δημοκρατίας», τονίζει.

Σημειώνει δε ότι η αναζήτηση πολιτικής εξουσίας στο όνομα της θρησκείας είναι αντίθετη με το πνεύμα του Ισλάμ, κάνοντας λόγο για δημοκρατική συμπερίληψη όλων των πολιτών , κάθε τμήματος της τουρκικής κοινωνίας.

Αναφερόμενος στο κίνημα Hizmet, στο οποίο όπως ο ίδιος ο Γκιουλέν αναφέρει συμμετέχει, σημειώνει ότι δεν αποτελείται από πολιτικούς παίκτες ούτε ενδιαφέρεται για προνόμια της εξουσίας. Όπως λέει, αυτό αποδεικνύεται από τη δέσμευση των συμμετεχόντων, σε προσωπικό και οικονομικό επίπεδο, στην ανθρωπιστική βοήθεια, στην εκπαίδευση και στο διάλογο καθώς και από τη σκόπιμη απουσία τους από κυβερνητικές θέσεις.

Ολοκληρώνοντας ο Φετουλάχ Γκιουλέν υπογραμμίζει ότι σκοπεύει να παραμείνει στο πνευματικό αναχωρητήριο όπου βρίσκεται εδώ και 15 χρόνια, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στην Τουρκία. Προσθέτει ότι προσεύχεται η χώρα του να δει τις παρούσες δυσκολίες ως ευκαιρία για να προωθήσει τη δημοκρατία, την ελευθερία και το κράτος δικαίου. «Και πιστεύω ότι ανανεώνοντας τη δέσμευσή μας στις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες μπορούμε να επαναγκαθιδρύσουμε την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα και να αναβιώσουμε το τουρκικό παράδειγμα που αποτελούσε έμπνευση για την περιοχή και τον κόσμο», καταλήγει.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο