Πρόεδρος του ΔΣ Τρ. Κύπρου ο Κρίστης Χασάπης – Αντιπρόεδρος o Ρώσος Dmitry Chichika – Διαβάστε στο newsit.com.cy όλα τα νέα μέλη του ΔΣ

-Κρίστης Χασάπης Πρόεδρος του Δ.Σ.
-Αντιπρόεδρος ο Ρώσος Dmitry Chichikashvili
-Σημαντική συμμετοχή και της Εκκλησίας
– Αριθμός παλαιών μετόχων αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για έλλειψη διαφάνειας 
– Απαιτούσαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας

Καινούργια σελίδα στη μακρόχρονη ιστορία της Τράπεζα Κύπρου, άρχισε από χθες, με το νέο 16μελές Διοικητικό Συμβούλιο, από το οποίο τα 10 μέλη είναι Κύπριοι και τα έξι Ρώσοι, οι οποίοι είχαν τη στήριξη πέραν του 50% των μετοχών με εκπροσώπηση όλων των βασικών ομάδων μετόχων.

Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Κρίστης Χασάπης και αντιπρόεδρος ο Ρώσος Dmitry Chichikashvili..

Στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, εισέρχονται έξι Ρώσοι, σύμβουλοι από τους επτά που είχαν υποβάλλει υποψηφιότητα.

Εκπροσώπηση θα έχει και άλλη ομάδα μετόχων, οι υποψήφιοι του συνδέσμου των καταθετών της Λαϊκής, από τους οποίους εκλέχθηκαν οι Ξάνθος Βράχας και Άδωνης Παπακωνσταντίνου.

Σημαντική εκπροσώπηση έχουν και τα Ταμεία Προνοίας. Ο Μάριος Γιαννάς και ο Κρίστης Χασάπης εκπροσωπούν το Ταμείο Προνοίας της Τράπεζας Κύπρου, που ως γνωστό είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά τη Λαϊκή με 4,5% ενώ εκλέχθηκε και ο Μαρίνος Γιαλελής που εκπροσωπεί τα Ταμεία Προνοίας.

Ουσιαστική θεωρείται και η παρουσία της Εκκλησίας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, με την εκλογή του νομικού της συμβούλου Κωνσταντίνου Κατσαρού.

Διαβάστε στο newsit.com.cy τα νέα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου μαζί με το βιογραφικό τους

-Άδωνις Παπακωνσταντίνου: Διευθύνων Σύμβουλος Bartercard (Cyprus) και E.P. FOCUSED. Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary College) και Senior Executive program Columbia University.

-Ιωάννης Ζωγραφάκης: Συμβουλευτικές υπηρεσίες για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πολιτικός μηχανικός (BSc) Imperial College Λονδίνου και (ΜΒΑ) Carnegie Mellon University.

-Κρίστης Χασάπης: Καθηγητής Τμήμα Οικονομικών Πανεπιστημίου Κύπρου. Bachelor’s degree Mechanical Engineering, The George Washington University και Master’s & a PhD in Economics, Boston College.

– Κωνσταντίνος Κατσαρός: Νομικός σύμβουλος Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και επισκέπτης καθηγητής Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Πτυχίο με άριστα Νομική Σχολή Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, μεταπτυχιακό σεμιναριακό πρόγραμμα Πανεπιστημίου Tulane, Νέας Ορλεάνης & Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεταπτυχιακό στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου και υποψήφιος διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

– Κώστας Χατζήπαπας: Περιφερειακός Διευθυντής Τράπεζας Κύπρου. Πτυχίο Οικονομικά/Διοίκηση Επιχειρήσεων Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης.

-Μαρίνος Γιαλελής: Γ. Δ. Ταμείου Προνοίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Β.A Management – Finance East Strasbourg University και M.B.A Finance – Investments Fairleigh Dickinson University.

-Μάριος Γιαννάς: Εκτελεστικός Σύμβουλος Cronje & Yiannas Actuaries. LSE and Political Science (BSc in Actuarial Science with First Class Honours).

– Ξάνθος Βράχας: Οικονομικός διευθυντής Universal Life. MBA Harvard Business School και BSc Georgetown University.

-Μάριος Καλοχωρίτης: Επικεφαλής επενδύσεων στο Ντουμπάι. MBA Harvard Business School και BSc in Finance Louisiana State University.

– Anton Smetanin: Αυτοεργοδοτούμενος. Πτυχίο νομικής Lomonosov Moscow State University.

-Dmitry Chichikashvili: Πρόεδρος Ομίλου “Insigma”. Department of Banking and Insurance at the Financial Academy (Moscow), Economist in Banking and Insurance Business και Tbilisi State Medical University, Faculty of Medicine, Doctor.

– Erishkan Kurazov: Γενικό Διευθυντή CJSC “Smart Group Finance» & CJSC “SP” Eurasia M4. Πτυχίο & μεταπτυχιακό οικονομικών και πτυχίο νομικής Russian University of People’s Friendship.

– Igor Lojevsky: Ανώτατο στέλεχος της Deutsche Bank. MS in Systems Engineering Omsk State Technical University και MBA University of Massachusetts.

– Anjelica’s Anshakova

– Vladimir StrzhalkovskiyΤελευταίες εξελίξεις:


Τα γεγονότα της χθεσινής συνεδρίας της Ετήσιας ΓΣ

Το δεύτερο μέρος της πιο κρίσιμη συνεδρίας της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Κύπρου, άρχισε γύρω στις 6 η ώρα εν μέσω έντονων διαμαρτυριών των παλαιών μετόχων λόγω της έλλειψης ενημέρωσης και διαφάνειας όπως τόνισαν για τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας.

Ο πρώτος μέτοχος που πήρε το λόγο ζήτησε την αναβολή της συνεδρίας διότι όπως είπε δεν έχει ενημερωθεί για τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απαίτηση του δεύτερου μέτοχου της Τρ. Κύπρου, να αναβληθεί η συνεδρία και να οριστεί μια άλλη έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Οι προθέσεις πάντως των παλαιών μετόχων της Τρ. Κύπρου είναι απρόβλεπτες αφού αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια του προέδρου του μεταβατικού ΔΣ να τους δώσει εξηγήσεις.

Μετά από πολλές προσπάθειες ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε ότι το νέο ΔΣ θα έχει στα χέρια του τους ελεγμένους λογαριασμούς μέχρι τις 10 Οκτωβρίου και θα ενημερωθούν ωστόσο συνεχίζονται οι αντιδράσεις των μετόχων που ζητούν αναβολή της συνεδρίας διότι δεν θα είναι έγκυρο το αποτέλεσμα όπως τονίζουν.

Οι παλαιοί μέτοχοι της Τρ. Κύπρου απαιτούν επίσης να γνωρίζουν πως η μετοχή της τράπεζας έφθασε στο 1σεντ.

Συνεχίζει η ένταση και οι φωνές από τους μετόχους ενώ δεν λείπουν και οι προπηλακισμοί.

Κύριο θέμα για τους μετόχους είναι πως έφτασε η αξία της μετοχής στο ένα σεντ και ζητούν διαφάνεια.

Ο Σοφοκλής Μιχαηλίδης απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι ο ELA της Τράπεζας είναι περίπου €10 δις. Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξήγησε ότι θα διαφανούν σε όλους τους λογαριασμούς του Συγκροτήματος τον Οκτώβριο.

Μερίδα μετόχων δήλωσε ότι δεν αμφισβητούν το κούρεμα αλλά ζητούν να μάθουν ποιοι ήταν αυτοί που έλαβαν τις αποφάσεις για το ύψος του κουρέματος και ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν.

Ρόλο πυροσβέστη επιχείρησε ο νομικός σύμβουλος, Πόλυς Πολυβίου, ο οποίος είπε ότι συμπάσχει με όσους έχουν απώλειες. Αυτή δεν είναι μια κανονική ετήσια γενική συνέλευση, είπε. Σημείωσε ότι η λειτουργία της Τράπεζας ρυθμίζεται μέσα από το Μνημόνιο.

Το 18% που δόθηκε στη Λαϊκή καθορίζεται με Διάταγμα της Αρχής Εξυγίανσης. Με άλλο διάταγμα καθορίστηκε η αξία μετοχής. Δεν είναι ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυβίου όλα αυτά έχουν καθοριστεί από την Πολιτεία. Με βάση στο Μνημόνιο η γενική συνέλευση θα έπρεπε να γίνει τέλος Οκτωβρίου, αλλά με την επικαιροποίηση έγινε το αργότερο 12η Σεπτεμβρίου.

Οι παλαιοί μέτοχοι επιμένουν ότι είναι παράνομα όλα αυτά και ζητούν αναβολή.
Η σημερινή γενική συνέλευση δεν μπορεί να αναβληθεί, πρέπει να γίνει, επέμεινε από την πλευρά του ο κ. Πολυβίου. Θα παραδώσει το δ.σ. μέσα από παραμέτρους νόμων. Αν υπάρχουν αμφισβητήσεις αυτές πρέπει να τεθούν ενώπιων Δικαστηρίων.

Μέτοχος επανήλθε και ζήτησε εξηγήσεις για το πώς προκύπτει το νέο μετοχολόγιο.

Ο κ. Πολυβίου επανέλαβε ότι οι διαδικασίες προβλέπονται από Μνημόνιο και νόμους κράτους.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας


Η συνεδρία λαμβάνει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο (αίθουσα Φιλοξένεια) και άρχισε στις 4: 10 ενώ η κύρια αίθουσα χωρητικότητας 900 ατόμων είναι πλήρης.

Η συνεδρία διεξάγεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώ αισθητή είναι και η παρουσία μεγάλης Αστυνομικής δύναμης εκτός της αίθουσας που θα γίνει η συνεδρίαση.

Να σημειώσουμε ότι υποψηφιότητα έχουν υποβάλει 49 ενδιαφερόμενοι από τους οποίους 3 απέσυραν την υποψηφιότητα τους αργότερα.

Μεταξύ των υποψηφίων είναι και 4 Ρώσοι και 3 Ουκρανοί καθώς και τα 12 μέλη του υφιστάμενου Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρία πρώτος το λόγω πήρε ο πρόεδρος του μεταβατικού συμβουλίου Σοφοκλής Μιχαηλίδης ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε μια αναδρομή των γεγονότων που ακολούθησαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του μεταβατικού συμβουλίου

«Βασικοί όροι του μεταβατικού Συμβουλίου ήταν η υλοποίηση ανακεφαλαιοποίησης σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, η ολοκλήρωση των διαδικασιών απορρόφησης της Λαϊκής, η προετοιμασία του σχεδίου αναδιάρθρωσης και η μείωση των λειτουργικών δαπανών καθώς και η διαχείριση των άμεσων προκλήσεων με προεξέχουσα την έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού προς τις Τράπεζες».

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην εφαρμογή του σχεδίου μείωσης του προσωπικού της Τράπεζας με πρόωρες αφυπηρετήσεις και τη συρρίκνωση των υποκαταστημάτων της Τράπεζας.

Καταλήγοντας, είπε ότι προσβλέπουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της προοπτικής της Τράπεζας που θα είναι εδώ παρούσα ως η μεγάλη Τράπεζα της χώρας.

Στη δική του ομιλία ο ενδιάμεσος Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Σωρότος, τόνισε ότι από αύριο θα ξεκινήσει μια καινούργια τράπεζα.

Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου προχωρεί στην αναδόμηση ακολουθώντας τα σημεία των καιρών.
Προσπαθήσαμε να σταθεροποιήσουμε την τράπεζα αυτό όμως που έκανε έξαλλο ήταν ότι άνθρωποι θέσεις κλειδιά αμφισβητούσαν την επιβίωση της τράπεζας.

Αναφερόμενος στα 4 σημεία που έπρεπε να προωθήσουν είπε πρώτο ήταν η σταθεροποίηση της τράπεζας και έξοδος της από το καθεστώς εξυγίανσης αλλά και η μείωση του κόστους μέσα από την αναδιοργάνωση της τράπεζας.
Πρόκειται επανέλαβε για μια καινούργια τράπεζα που κανείς δεν θα μπορέσει να ξανακτιστεί η σωστή διοίκηση θα της δώσει την αξία της μετοχής της.

Επανέλαβε με μεγάλη συγκίνηση όπως είπε ότι κανείς δεν μπορεί να ξανακτίσει την τράπεζα.
Μετά από πέντε λεπτά διάλειμμα για να αποχωρήσουν τα μέλη άρχισε η διαδικασία των ερωτοαπαντήσεων, με τη γνωστή εξέλιξη.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου – Δήμος Κουγιούντας