What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

Ομήρου: Θέλουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης μακριά από νεοφιλελεύθερες συνταγές

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 16.05.2014 | 11:20
Πρώτη δημοσίευση: 16.05.2014 | 11:15
     

Με όραμα μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας και του σεβασμού των εθνικών χαρακτηριστικών κάθε κράτους μέλους, αλλά και προτάσσοντας την ανάγκη για μια νέα Ευρώπη, «μακριά από τις νεοφιλελεύθερες συνταγές της λιτότητας και της εξουθενωτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας» και «μια Ευρώπη των λαών και όχι μια Ευρώπη των αριθμών» το Κ. Σ ΕΔΕΚ κατέρχεται στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, και σε συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, στοχεύει να πείσει τους πολίτες να δώσουν στο Κίνημα δύναμη για να συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί δυναμικά και υπεύθυνα για την κοινωνική ισότητα, την απασχόληση, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ παρέθεσε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών.

Στη συνέντευξή του ο Γιαννάκης Ομήρου τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά όχι σε αυτή την κατεύθυνση που οδηγεί τώρα την Ευρώπη μια ομάδα χωρών του Βορρά και οι συντηρητικές κυβερνήσεις, όπως αναφέρει. «Δεν είναι αυτή την Ευρώπη που θέλουμε και δεν μπορεί να κυβερνούν την Ευρώπη ή να αποφασίζουν για τις τύχες των λαών της Ευρώπης μη δημοκρατικά όργανα όπως είναι η Τρόικα και το Eurogroup», δηλώνει, προσθέτοντας ότι για να έχει νόημα η ευρωπαϊκή ενοποίηση πρέπει να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και ειδικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες.

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο η ΕΔΕΚ μετέχει ως ισότιμο μέλος από το 1995, υπενθυμίζει, έχει δεσμευθεί να δημιουργήσει μια δικαιότερη κοινωνία, να επαναφέρει την πολιτική και τη δημοκρατία στο χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης, να κλείσει το χάσμα μεταξύ πλούσιου Βορρά και φτωχού Νότου, να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον και να εργαστεί για ένα πλαίσιο ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης.

Ξεκαθαρίζει ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς ενώ σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εξηγεί ότι η συνεργασία αυτή δεν εξαντλείται στις εκλογές και πως θεμελιώνεται στη βάση κοινών αρχών.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ

ΕΡ: Μεγάλος λόγος γίνεται για το ποσοστό της αποχής με δεδομένο και το ότι στις ευρωεκλογές παρατηρούνται διαχρονικά αυξημένα ποσοστά αποχής. Γιατί πιστεύετε ότι οι πολίτες θα πρέπει να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές;

ΑΠ: Κατανοώ απόλυτα την πικρία, το θυμό και την απογοήτευση που νιώθουν χιλιάδες συμπολίτες μας. Καταλαβαίνω τον κόσμο γιατί νιώθει απαξίωση για τους θεσμούς, ιδιαίτερα μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες για το χρηματισμό πολιτικών κομμάτων από την εταιρεία Focus.

Η αποχή όμως δεν λύνει τα προβλήματα. Η αποχή επιβραβεύει τους ένοχους, επιβραβεύει εκείνους που ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου, εκείνους που ενεπλάκησαν στα σκάνδαλα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Οι πολίτες με την ψήφο τους πρέπει να στηρίξουν τις δυνάμεις που τήρησαν έντιμη και υπεύθυνη στάση την ώρα της κρίσης και που με τις πράξεις τους όλα τα προηγούμενα χρόνια απέδειξαν ότι πολιτεύονται στη βάση αρχών. Που αγωνίζονται για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και για μια Ευρώπη της κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι της λιτότητας και της ανεργίας.

Εμείς μπορούμε να κοιτούμε τους πολίτες στα μάτια και τους καλούμε να μας δώσουν δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν τη συνεργασία ΕΔΕΚ-Οικολόγων.

ΕΡ: Πώς αντιμετωπίζεται από τα κόμματα η γενικότερη απαξίωση των Κυπρίων ειδικότερα μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013 και τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο;

ΑΠ: Το γεγονός και μόνο ότι μέσα σε μια νύχτα η Κύπρος μετατράπηκε σε πειραματόζωο, υπονομεύθηκε η ασφάλεια των συναλλαγών και εξουθενώθηκε ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, είναι φυσιολογικό να οδηγεί σε απώλεια της εμπιστοσύνης και σε απώλεια της αξιοπιστίας των πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ας διερωτηθούν όμως οι Κύπριοι πολίτες: Ποιοι πήραν την ανάλγητη απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων; Τι έκαναν η προηγούμενη και η νυν Κυβέρνηση της Κύπρου για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο; Ποιοι κυβερνούν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποια είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας θεσμικά όργανα προβάλλουν την ευημερία αριθμών και όχι την ευημερία των ανθρώπων; Πάνω απ’ όλα, πώς αποδεικνύεται στην πράξη η βασική αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ;

Ασφαλώς οι Κύπριοι πολίτες είναι πικραμένοι από τις εξωφρενικές αποφάσεις ενός μη νομιμοποιημένου και δημοκρατικού θεσμού της ΕΕ όπως είναι το Eurogroup. Παρά τη δικαιολογημένη πικρία για την ανάλγητη και καταστροφική απόφαση, πρέπει να κατανοήσουμε ότι η θέση μας υπήρξε και παραμένει ευρωπαϊκή. Εμείς παραμένουμε ευρωπαϊστές και αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Γι` αυτή την Ευρώπη αξίζει να αγωνιστούμε και να κτίσουμε συμμαχίες με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς με στόχο να αλλάξουν οι σημερινές άδικες και κοινωνικά ανάλγητες συμπεριφορές των κυρίαρχων ηγεμονικών κύκλων της ΕΕ. Και σε αυτόν τον αγώνα όλοι πρέπει να συμμετέχουμε.

ΕΡ: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ και κατ` επέκταση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πενταετία 2014-2019;

ΑΠ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις αυξημένες αρμοδιότητες που απέκτησε με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας καλείται να ενεργήσει για την αλλαγή κατεύθυνσης στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την οικονομία. Να προωθήσει πολιτικές για επενδύσεις, ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Να υιοθετήσει πολιτικές ή να ενεργήσει προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή για να υιοθετηθούν πολιτικές που θα αποκαθιστούν συνθήκες κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Ως Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχουμε διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, για επανεκκίνηση της οικονομίας, για αποτελεσματική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για μια κοινωνική Ευρώπη, για μια Ευρωπαϊκή Ένωση της ισότητας και των δικαιωμάτων των γυναικών, για υψηλά επίπεδα ασφάλειας και υγείας, για δημοκρατική εμβάθυνση, για οικολογική προστασία και για να αποτελέσει η Ευρώπη παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στη διεθνή σκηνή.

ΕΡ: Η Ευρώπη προσπαθεί να συνέλθει από την οικονομική κρίση και τους κοινωνικούς κραδασμούς που αυτή έχει προκαλέσει, ειδικότερα στις χώρες του Νότου. Ποια είναι η κατεύθυνση που η ΕΕ θα πρέπει ν` ακολουθήσει έτσι ώστε ν` αντιμετωπίσει τις οικονομικές και κοινωνικές αυτές προκλήσεις;

ΑΠ: Όλο και περισσότεροι πολίτες σε όλη την Ευρώπη αντιλαμβάνονται ότι χρειαζόμαστε μια νέα Ευρώπη. Μακριά από τις νεοφιλελεύθερες συνταγές της λιτότητας και της εξουθενωτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Με θεμελιακές αλλαγές. Με επενδύσεις, ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κοινωνική πρόνοια, φορολογική δικαιοσύνη. Μια Ευρώπη των λαών και όχι μια Ευρώπη των αριθμών.

ΕΡ: Η οικονομική κρίση βέβαια έχει δημιουργήσει και πολλά ερωτηματικά σε σχέση με το μέλλον της ΕΕ. Θεωρείτε ότι η διαδικασία ενοποίησης της Ευρώπης μπορεί να προχωρήσει; Και ποιος πρέπει να είναι ο τελικός προορισμός;

ΑΠ: Εμείς τασσόμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά όχι σε αυτή την κατεύθυνση που οδηγεί τώρα την Ευρώπη μια ομάδα χωρών του Βορρά και οι συντηρητικές κυβερνήσεις. Δεν είναι αυτή την Ευρώπη που θέλουμε. Εμείς πιστεύουμε στην Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας και του σεβασμού των εθνικών χαρακτηριστικών κάθε κράτους μέλους. Παράλληλα για να έχει νόημα η ευρωπαϊκή ενοποίηση πρέπει να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και ειδικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες. Δεν μπορεί να κυβερνούν την Ευρώπη ή να αποφασίζουν για τις τύχες των λαών της Ευρώπης μη δημοκρατικά όργανα όπως είναι η Τρόικα και το Eurogroup.

ΕΡ: Πού θεωρείτε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες του/των ευρωβουλευτών του κόμματος σας εντός της επόμενης πενταετίας;

ΑΠ: Πρωταρχικό μέλημα κάθε Κύπριου ευρωβουλευτή δεν μπορεί να είναι άλλο από το εθνικό μας θέμα. Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές σε συνεργασία ασφαλώς και με τους Ελλαδίτες συναδέλφους τους και οικοδομώντας τις κατάλληλες συμμαχίες με ευρωβουλευτές άλλων χωρών, πρέπει να περάσουν το μήνυμα ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό αξιακό σύστημα και το ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό. Παράλληλα οφείλουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στις προκλήσεις μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, όπως είναι η Τουρκία, εις βάρος μιας χώρας μέλους όπως είναι η Κύπρος.

Όσον αφορά τον/την ευρωβουλευτή της συνεργασίας ΕΔΕΚ – Οικολόγων, θα κληθεί να συνεχίσει μια μακρά παράδοση προοδευτικής ευρωπαϊκής πολιτικής για μια Νέα Κοινωνική Ευρώπη. Για την έξοδο από την οικονομική κρίση με επενδύσεις, ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κοινωνική συνοχή.

ΕΡ: Ποιόν υποψήφιο θα στηρίξετε για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

ΑΠ: Ως ΕΔΕΚ θα στηρίξουμε ασφαλώς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είναι και ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο η ΕΔΕΚ μετέχει ως ισότιμο μέλος από το 1995, έχει δεσμευθεί να δημιουργήσει μια δικαιότερη κοινωνία, να επαναφέρει την πολιτική και τη δημοκρατία στο χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης, να κλείσει το χάσμα μεταξύ πλούσιου Βορρά και φτωχού Νότου, να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον και να εργαστεί για ένα πλαίσιο ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης. Για διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Με ένα προοδευτικό κοινωνικό πρόγραμμα προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, για αποτροπή της φτωχοποίησης των κοινωνιών, της ανισότητας και της περιθωριοποίησης.

ΕΡ: Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ένταξή μας στην ΕΕ, τι θεωρείτε ότι κέρδισε η Κύπρος από την συμμετοχή της στην ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια; Ποια είναι τα αρνητικά αν πιστεύετε ότι υπάρχουν;

ΑΠ: Ασφαλώς και κέρδισε η Κύπρος. Παρά τη δικαιολογημένη πικρία για την απόφαση του περσινού Γιούρογκρουπ, ας μην ξεχνούμε ότι η ένταξη της Κύπρου υπήρξε το μεγαλύτερο πολιτικό και διπλωματικό επίτευγμα του Ελληνισμού μετά την εθνική τραγωδία του 1974. Η ένταξη ενίσχυσε το αίσθημα ασφάλειας του λαού μας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να είναι η λύση του Κυπριακού συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως επίσης ότι οι Κύπριοι πολίτες δεν μπορεί να είναι Ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και επαναβεβαιώνουμε τη θέληση και την απόφαση μας να αγωνιστούμε για μια Ευρώπη των οραμάτων και των προσδοκιών μας. Ευρώπη της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

ΕΡ: Η συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων πως προέκυψε; Υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε αυτή τη συνεργασία να συνεχίζεται και μετά τις ευρωεκλογές;

ΑΠ: Η συνεργασία αυτή δεν εξαντλείται στις εκλογές. Οι εκλογές είναι ένας σταθμός σε μια συνεργασία που θεμελιώνεται στη βάση κοινών αρχών. Η συνεργασία των δύο κινημάτων εδράζεται σε ευρύτατες συγκλίσεις στο Κυπριακό, στα κοινωνικο-οικονομικά θέματα και στα θέματα κάθαρσης και εξυγίανσης του δημόσιου βίου από φαινόμενα σήψης, διαφθοράς και διαπλοκής.

ΕΡ: Ποιο είναι το στοίχημα για το κόμμα σας σε αυτές τις εκλογές;

ΑΠ: Το στοίχημα της συνεργασίας είναι να πείσουμε τους πολίτες να μας δώσουν δύναμη για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε δυναμικά και υπεύθυνα για την κοινωνική ισότητα, την απασχόληση, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δημοσκόπηση Κυπριακό Βαρόμετρο: Καμπανάκι για όλους 10 ημέρες πριν την κάλπη με πρώτο κόμμα... την αποχή!

Μεγάλη δημοσκόπηση ΡΙΚ: Θρίλερ για την 6η κυπριακή έδρα στην Ευρωβουλή

Οι Κύπριοι πολίτες πιο ώριμοι από ποτέ (;) - Δείτε τις εκπλήξεις της δημοσκόπησης της PULSE

Γκάλοπ Newsit.com.cy για τις ευρωεκλογές: Νικητής... η αποχή και με διαφορά

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Νέες απειλές για πόλεμο από ISIS σε ΗΠΑ
  2. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»
  3. Live: Η Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2018 - Κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι τέλους τα κόμματα
  4. Πρόεδρος ΚΟΑ: Επιτηρητές ασφαλείας έκαναν πως δεν έβλεπαν τι έμπαινε στο Τσίρειο - Έπρεπε να διακοπεί το παιχνίδι!
  5. Το CDU ρίχνει «άκυρο» στην πρόταση Σουλτς για δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης»
  6. ΑΠΟΕΛ: Υπέκυψε στην Τότεναμ και «αποχαιρέτησε» την Ευρώπη [vid]