Τρεις δικηγόροι vs μεγαλοοφειλετών Τράπεζας Κύπρου

Τα δικηγορικά γραφεία Σκορδή-Παπαπέτρου, Βασιλειάδη και Αναστασιάδη, διόρισε το διοικητικό συμβούλιο της BOCY, για να διαχειριστούν τα προβληματικά δάνεια των μεγαλοοφειλετών.

Μια σειρά εξελίξεων με στόχο το άνοιγμα στην αγορά, την καλύτερη διαχείριση των προβληματικών δανείων αλλά και τη διαφοροποίηση του κλίματος που επικρατεί στην Τράπεζα Κύπρου προωθεί το ΔΣ, με τη σύμφωνο γνώμη τόσο της διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωργάτζη όσον και του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Η Τράπεζα Κύπρου, βρίσκεται κοντά σε συμφωνίες αναδιάρθρωσης δανείων οφειλετών με δάνεια άνω των €30 εκατ. ενώ τέλος του μήνα μπαίνει στο τραπέζι και η αύξηση κεφαλαίου.

Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα που ευνοεί αύξηση κεφαλαίου μεταξύ €500 εκατ. και €1 δισ. για να μην χρειαστεί να ξανά ζητήσουν χρήματα από επενδυτές.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε χθες ότι ευνοεί την αύξηση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, αρκεί να το θέλουν οι ίδιες οι διοικήσεις τους και πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω θωράκισης των Τραπεζών.

Τώρα αν η κάλυψη κεφαλαίου γίνει με το μεγαλύτερο ποσό τότε δείκτης Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων της Τράπεζας Κύπρου υπολογίζεται να ανέλθει στο 14,5%, θωρακίζοντας το χαρτοφυλάκιο της ώστε σε σχέση με το όριο του δείκτη που είναι στο 8% έτσι θα μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερο το καυτό θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά να έχει και τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την οικονομία.

Πάντως, όπως έχει γράψει ήδη το Newsit.com.cy, για κάποιους πελάτες έχει βρεθεί η λύση για την αναδιάρθρωση των δανείων τους, η οποία περιλαμβάνει και παραχώρηση ακινήτων στην Τράπεζα Κύπρου.

Στις περιπτώσεις εκείνες που δεν καταλήξουν τα δύο μέρη σε λύση, τότε θα ακολουθούνται οι νομικές διαδικασίες και όπως αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρχει ξεκαθάρισμα με αρκετούς χρεώστες.