Ημέρες 1974 θυμίζουν οι σχέσεις Λευκωσίας – Αθηνών – Θεοχάρους: «Ούτε η χούντα των φασιστοειδών δεν μου έκλεισε το στόμα…»

– Φρασεολογία και διάλογοι που παραπέμπουν στις μαύρες ημέρες Απριλίου – Ιουλίου 1974
– Με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς επιτίθεται στον “κάθε Βαγγέλη” η Κύπρια Ευρωβουλευτής
– Το Κυπριακό ΥΠΕΞ καταβάλλει προσπάθειες να τηρήσει τα προσχήματα
– Ελ. Θεοχάρους: “Ο Βενιζέλος ζητά την κεφαλή μου επί πίνακι…Δεν δέχομαι μαθήματα πατριωτισμού από κανένα”
– Επανέρχεται το κοινό μυστικό της υφέρπουσας έντασης στις σχέσεις Αναστασιάδη – Σαμαρά (;)

Το τουρκικό έγγραφο προς την αποχωρούσα ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. στο οποίο γινόταν προκλητικότατα αναφορά σε εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία, δεν εισέπραξε καμία αντίδραση, ούτε καν ετεροχρονισμένη από τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Ευάγγελο Βενιζέλο…

Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους, η οποία συνεχίζει να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η στάση των Αθηνών υπήρξε απαράδεκτη σε αυτό το ζήτημα, ενώ δεν δίστασε να καταλογίσει εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες και στο πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να καλύπτει πλήρως, ενδεχομένως και για λόγους εσωτερικών πολιτικών ισορρόπιων της ελληνικής συγκυβέρνησης, τον Έλληνα Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μάλιστα, η Αθήνα απέστειλε ρηματική διακοίνωση στην Λευκωσία, προκαλώντας την “πυροσβεστική” παρέμβαση των Κυπριακού ΥΠΕΞ.

Ωστόσο, όπως έχει γνωστοποιηθεί ευρέως τόσο από ανεξάρτητες πηγές στην Ελλάδα, όσο και από την ίδια την κα. Θεοχάρους ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, γνωστός ευρύτερα για την έλλειψη ψυχραιμίας που τον χαρακτηρίζει, ζητά την κεφαλή της Κύπριας Ευρωβουλευτού “επί πίνακι”, όπως η ίδια δήλωσε προς το “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ”.

Η Ελένη Θεοχάρους, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα εκ μέρους του Κυπριακού ΥΠΕΞ να πέσουν οι τόνοι και δεν σχολιάζει με αρνήτικό τρόπο την απάντηση που εξέδωσε στην ρηματική διακοίνωση των Αθηνών:

“Κατά την διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας…, η Ελληνική Προεδρία και ειδικότερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προεδρεύων της συνάντησης, χειρίστηκε με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Η κ. Θεοχάρους επιμένει ότι δεν έχει λάβει απαντήσεις στα ερωτήματά της και συμπληρώνει σκωπτικά ότι δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν. Μάλιστα, αναφερόμενη στο πρόσωπο του Έλληνα ΥΠΕΞ με δεικτικό και μάλλον απαξιωτικό τρόπο έγραψε στην σελίδα της στο Facebook:

Να θυμίσω ή να γνωστοποιήσω στον κάθε Βαγγέλη, ότι ούτε η χούντα των φασιστοειδών του ’67 δεν μου έκλεισε το στόμα… ότι δεν είμαι διορισμένη νομάρχης για να με πάψει (παραφράσοντας επιστολή του Μακάριου), ούτε είμαι αναρριχητικό που σκαρφάλωσα επάνω στο στιβαρό κορμό του για να μου κόψει τις ρίζες”.

Εξάλλου, τέτοιες κόντρες επαναφέρουν στο προσκήνιο φήμες που θέλουν τις σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να έχουν τρωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αποκορύφωμα αυτής της έντασης στάθηκε το ταξίδι του ΠτΔ στην Αθήνα προκειμένου να αντλήσει την πολιτικοδιπλωματική στήριξη των Αθηνών στο Κοινό Ανακοινωθέν, αντ’ αυτού ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία άμεση αναφορά, ούτε καν ονομαστική στο έγγραφο του Κοινού Ανακοινωθέντος, ενώ προειδοποίησε για τις παγίδες ενός νέου Σχεδίου Ανάν, αναθεωρημένου.