Θεοχάρους στο ΡΙΚ: Πικραμένη με Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ – «Στην Ελλάδα με στήριξαν, στην Κύπρο με απαξίωσαν»

– “Στην Ελλάδα με στήριξαν, στην Κύπρο με απαξίωσαν και με λοιδόρησαν”
– Πικραμένη με τον ΠτΔ και τα Κυπριακά ΜΜΕ και κόμματα εμφανίστηκε η Κύπρια Ευρωβουλευτής
– Θεοχάρους: “Αν νιώθουμε ότι είμαστε ασφαλείς, ε, ας το κλείσουμε τότε εδώ το θέμα…
– “Ο Βενιζέλος με χαρακτηρίζει ψευδοπατριώτισσα και ανεύθυνη, εμετική η ανακοίνωσή του”
– Τι απάντησε η Κύπρια Ευρωβουλευτής για το αν θεωρεί τον ΠτΔ ως καταλληλότερο για το Κυπριακό

Η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους καταθέτει την δική της άποψη στο ΡΙΚ για την κόντρα της με τον Έλληνα ΥΠΕΞ
Ξεκινώντας η εκπομπή το ερώτημα του δημοσιογράφου ήταν για το αν η Ευρωβουλευτής θεωρεί το θέμα λήξαν ή ότι έπρεπε να έχει λήξει… Αν νιώθουμε ότι είμαστε ασφαλείς ώστε να κλείσει το θέμα, ε, τότε ας κλείσει, είπε η μαχητική Κύπρια Ευρωβουλευτής.

Ερ.: Γιατί δεν χειριστήκατε πιο διακριτικά το όλο θέμα, γιατί δεν μιλήσατε με τον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό, καθώς η δημοσιοποίηση της κόντρας δίνει την εντύπωση ότι φαγωνόμαστε μόνοι μας…

Θεοχάρους: Το ερώτημά μου δεν στόχευε μόνο τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους, είμαι μάλιστα σε θέση να γνωρίζω ότι υπήρξε παραπληροφόρηση του Έλληνα ΥΠΕΞ από διάφορους κύκλους…είιναι καθήκον μου να μάθουν και οι νέοι ευρωβουλευτές πως λειτουργούν κάποια πράγματα…

Ερ.: Από Έλληνες Ευρωβουλευτές έγινε η διαρροή;

Θεοχάρους: Έπραξα το καθήκον μου και το χρέος μου, θα μπορούσα να ζητήσω την παύση του και ως Ελληνίδα ψηφοφόρος, αφού άλλωστε ψηφίζω και στην Αλεξανδρούπολη…

Ερ.: Την ζητάτε ακόμα;

Θεοχάρους: Ε, ας μην τον πάψει… Μιλάτε για εμφύλιο μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας, ο πραγματικός εμφύλιος ήταν πριν λίγες ώρες μεταξύ των ελληνικών κομμάτων. Εγώ έθεσα ένα πολύ απλό ερώτημα και στον Έλληνα Πρωθυπουργό, το οποίο ακόμα δεν απαντήθηκε. Σέβομαι απόλυτα τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά δεν έχω λάβει κάποια απάντηση για κάτι το οποίο έπρεπε να είχε απαντηθεί.

Μάλιστα ακούστηκε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν είχε ενημερωθεί από το ελληνικό ΥΠΕΞ για την ρηματική διακοίνωση που έστειλε το ΥΠΕΞ Ελλάδας στην Κύπρο. Κανείς μετά δεν με ρώτησε μετά για το τι ακριβώς έγινε…απλά ακολουθούσαν την παραφιλολογία.

Ερ.: Εμάς όμως θα μας άρεσε να μας ζήταγε κάποιος Έλληνας αξιωματούχος την παραίτηση του δικού μας ΥΠΕΞ;

Θεοχάρους: Είμαι ελεύθερα σκεπτόμενη Ευρωβουλευτής και έκανα το χρέος μου δεν γνωρίζω τον κ. Βενιζέλο αλλά όταν μας βρίζουν για ένα τόσο κρίσιμο θέμα για το οποίο δεν έλαβα από πουθενά καμία απάντηση δεν φταίω εγώ για το αν έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις μας αλλά ο Ελληνας ΥΠΕΞ με την προσβλητική συμπεριφορά του προς το πρόσωπό μου.

Ερ.: Διέρρευσε από ιδιωτικό ΜΜΕ ότι είχατε στείλει επιστολή στον ΠτΔ ότι ενδιαφέρεστε να λάβετε την θέση της Επιτρόπου της Ε.Ε. αν δεν θελήσει να την πάρει ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασσουλίδης;

Θεοχάρους: Μετά από αυτή την διαρροή ενοχλήθηκα έντονα και εν τέλει απέσυρα την υποψηφιότητά μου. Μια Δημοκρατία που με διέσυρε και με τιμωρεί, όλοι έλεγαν την “άδειασε” ο ΠτΔ, το ΥΠΕΞ, ο ΔΗΣΥ και όντως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να επικοινωνήσει μαζί μου ή να με στηρίξει. 

Στην φράση του ΠτΔ “δεν επιτρέπεται σε κανέναν να διαταράξει τις σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας”, αλλά δεν ήμουν εγώ που τις διατάραξα, αν διαταράχθηκαν, αντιθέτως, ο κ. Βενιζέλος ελέγχεται από όλες τις ελληνικές εφημερίδες για τις πράξεις και τα λεγόμενά του, ενώ μεγάλη μερίδα του ελληνικού πολιτικού κόσμου με υποστήριξε θερμότατα. Εγώ δεν θέλησα να το διατυμπανίσω ή  να το καρπωθώ προκειμένου να μην κατηγορηθώ ότι μπαίνω στα μικροκομματικά παιχνίδια της Ελλαδικής πολιτικής σκηνής.

Ερ.: Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις σας;

Θεοχάρους: Δεν τον έχω συναντήσει… (δηλώνει με νόημα η κα. Θεοχάρους). Νιώθω ενόχληση, αλλά εγώ τα ίδια θα έκανα ακόμα μια φορά, έπραξα το καθήκον μου, ενώ την ίδια ερώτηση που έκανε στην κα. Άστον σήμερα θα έπρεπε να την έχουμε και στο παρελθόν θέσει, η οποία κινείται στην σωστή βάση.

Ερ.: Παράλληλα με τον Κυπριακό λαό, εκπροσωπείται και το ΔΗΣΥ, πως νιώθετε για τις αντιδράσεις μετά από αυτό το περιστατικό;

Θεοχάρους: Ο ΔΗΣΥ; Κανείς δεν επικοινώνησε μαζί μου και με ενοχλεί, οι αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα επίσης κανείς δεν μου μίλησε…Εξέλαβα απαξιωτική συμπεριφορά στην Κύπρο. Αν είχε λάβει άλλη απάντηση στην ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ ο Βαγγέλης και ο κάθε Βαγγέλης δεν θα έστελνε μια τέτοια επιστολή που προσβάλει την ανθρώπινη υπαρξή μου.

Δεν έπρεπε να διασυνδεθεί η τοποθέτησή μου ως Επιτρόπου της Ε.Ε. και ξεκαθαρίζω με νέα επιστολή μου ότι αποσύρω την υποψηφιότητά μου. Λες και ήμουν το παιδάκι και μου ‘παν να κάτσω καλά για να πάρω το γλειφιτζούρι μου… Έτσι αποσύρομαι λοιπόν.

Ερ.: Ποιές είναι οι σχέσεις σας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Θεοχάρους: Οι πολιτικές μας θέσεις σε επιμέρους ζητήματα είναι ενίοτε διαφορετικές, αλλά έχω πολύ καλή διαπροσωπική σχέση μαζί του. Αν και δεν είναι το ζητούμενο αυτή την στιγμή μπορούν να με διαγράψουν σε κάθε περίπτωση αν φτάσω να ενοχλώ τόσο πολύ και από το κόμμα, τον ΔΗΣΥ…

Ερ.: Θεωρείται τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως τον καταλληλότερο για να χειριστεί την επίλυση του Κυπριακού;

Θεοχάρους: Μα αυτό κάνει… Είχα μάλιστα τις αντιρρήσεις μου για το Κοινό Ανακοινωθέν αλλά δεν τις δημοσιοποίησα, προτίμησα να εστιάσω στις θετικές πλευρές του κειμένου.

Στην συνέχεια η κα. Θεοχάρους έκανε εκτενή αναφορά στις αρνητικές κατά την άποψή της εξελίξεις που τεκταίνονται στο Κυπριακό, ενώ ανέλυσε και τις θέσεις και τις προσπάθειες του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με το Κυπριακό, δηλώνοντας μάλιστα πως φοβάται μήπως καταλήξουμε σε χωρία και πόλεις με ονομασίες όπως: “Νέα Κερύνεια”, ή νέα Αμμόχωστος…

Ερ.: Αν είχατε τον Ευάγγελο Βενιζέλο απέναντί σας τι θα του λέγατε ή ποιο ποίημα θα του αφιερώνατε, καθώς είστε και ποιήτρια;

Θεοχάρους: Κανένα απολύτως ποίημα δεν θα του αφιέρωνα. Μετά από μισό αιώνα έμαθα να σέβομαι την άλλη άποψη, όποια κι αν είναι αυτή, αλλά δεν επιτρέπω σε κανέναν να εκχυδαΐζει την προσπάθειά μου να υπηρετήσω τα συμφέροντα και να υπερασπιστώ τα δίκαια του λαού μου.

Δεν θα τον συγχωρήσω ποτέ, όχι για τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του, ή την ρηματική διακοίνωση, την δεύτερη μετά την χούντα από Ελλάδα προς Κύπρο, που έπρεπε κανονικά να την στείλει στην Αγκυρα για τα τουρκικά αεροσκάφη που πετούν μέχρι και πάνω από την Εύβοια, αλλά γιατί δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε εκείνες τις ημέρες μετά από τις ερωτήσεις που του έθεσα.