What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Σκάνδαλο ΣΑΠΑ: «Βροχή» τα στοιχεία για τις διαδρομές παράνομου χρήματος – Απειλές και εκβιασμούς καταγγέλλουν οι μάρτυρες κατηγορίας

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 14.12.2014 | 12:06
Πρώτη δημοσίευση: 13.12.2014 | 18:19

- Υπό απειλές και εκβιασμούς εκτελούνταν τα συμβόλαια στο ΣΑΠΑ
- «Κρατούσαν και το κρέας και το μαχαίρι» ανέφερε μάρτυρας κατηγορίας
- MEDCON και ΝΕΜΕΣΙΣ «καίνε» τους υπόπτους
- Οκταήμερη κράτηση στο «καρέ» του Αποχετευτικού

Νέα στοιχεία για τις διαδρομές παράνομου χρήματος στο σκάνδαλο ΣΑΠΑ, αποκαλύφθηκαν σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, το οποίο ανανέωσε για άλλες οκτώ ημέρες τα διατάγματα κράτησης των τριών βασικών και εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης για τον πρώην δημοτικό Σύμβουλο του ΔΗΚΟ, Ευστάθιο Ευσταθίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο από τον εξεταστή της υπόθεσης στη θεληματική του κατάθεση στην αστυνομία ο Ανδρέας Χειμαρίδης , τεχνικός διευθυντής της εργοληπτικής εταιρείας MEDCON δηλώνει ότι πριν την κατακύρωση της προσφοράς για το Συμβόλαιο Α της δεύτερης φάσης ζητήθηκε από τους Βέργα και Μαληκκίδη υπό την μορφή εκβιασμού και απειλής όπως δοθούν από την εταιρεία 50 χιλιάδες λίρες στον Ευτύχιο Μαληκκίδη προκειμένου να μην χάσουν το συμβόλαιο.

Το 2009, ο τέως δήμαρχος Παφου κάλεσε στο γραφείο του τον Χειμαρίδη ζητώντας του 30 χιλιάδες ευρώ ως οικονομική βοήθεια για μια κουνιάδα του η οποία ασθενούσε ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Σαββας Βέργας τον πληροφόρησε ότι έπρεπε να γίνει εισφορά ύψους 40 χιλιάδων ευρώ σ’ ένα ευαγές ίδρυμα στην Ελλάδα και ότι εάν δεν τα έδιναν ενδεχομένως να είχαν προβλήματα με τις πληρωμές. Τα χρήματα και στις δυο περιπτώσεις παραδόθηκαν σε φάκελο χωρίς ωστόσο να έχουν επιστραφεί.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2010 οπότε υπογράφηκε με απευθείας ανάθεση το Συμβόλαιο Ε στην κοινοπραξία , ο Σάββας Βέργας κάλεσε τον Χειμαρίδη στο γραφείο του στην παρουσία του Ευτύχιου Μαληκκίδη ανακοινώνοντας του ότι θα έπρεπε να καταβληθεί ποσό ύψους 300 χιλιάδων ευρώ σε μια ομάδα τεσσάρων ατόμων για δήθεν ομαλή διεξαγωγή και εκτέλεση του Συμβολαίου ενώ ο ίδιος ήταν αρνητικός. Η ομάδα αποτελείτο από το Σάββα Βέργα, Ευτύχιο Μαλεκκιδη οι οποίοι έλαβαν από 100 χιλιάδες ευρώ έκαστος και τους Γιώργο Μιχαηλίδη και Ευστάθιο Ευσταθίου, οι οποίοι πήραν από 50 χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Χειμαρίδης , φαίνεται να ανέφερε ότι μετά από έντονο προβληματισμό και αισθανόμενος την απειλή και τον εκβιασμό για πιθανά προβλήματα εκτέλεσης του Συμβολαίου συναίνεσε στην καταβολή του ποσού των 300 χιλιάρων ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Χειμαρρίδης, σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης , η ομάδα των τεσσάρων «κρατούσαν και το κρέας και το μαχαίρι». Από το 2010 και μετά ο Χειμαρίδης έπαιρνε μετρητά από λογαριασμό της κοινοπραξίας και τα έδινε αυτοπροσώπως στους 4 υπόπτους.

Στην κατάθεση του ο Διευθυντής της εργοληπτικής εταιρείας Νέμεσις Κυριάκος Χρυσοχόος φαίνεται να ανέφερε ότι και η εταιρεία ΝΕΜΕΣΙΣ δεχόταν απειλές και εκβιασμούς από τους Σάββα Βέργα και Ευτύχιο Μαληκκίδη για χρηματισμό προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση και παράδοση των επιταγών , παράβαση στους όρους του συμβολαίου ή ακόμη και τερματισμό.

Όσον αφορά τον τέταρτο ύποπτο, πρώην δημοτικό Σύμβουλο του ΔΗΚΟ στο Δήμο της Πάφου, Ευστάθιο Ευσταθίου αναφέρθηκε στο δικαστήριο ότι σε έρευνα που έγινε στην οικία και στο ιατρείο του εντοπίστηκαν διάφορα σημαντικά έγγραφα . Διαπιστώθηκε ότι ο ύποπτος είναι διευθυντής σε τέσσερις διαφορετικές εταιρείες ενώ εντοπίστηκε συγκεκριμένο έγγραφο ότι ο ύποπτος διατηρεί λογαριασμό σε Ελλάδα και την περίοδο 2004-2006 είχαν γίνει εμβάσματα ύψους 90 χιλιάρων ευρώ.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 14 κατηγορείς ανάμεσα στις οποίες συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος , συνομωσία για καταδολίευση , απάτη, δεκασμό, κλοπή από δημόσιο λειτουργό , κατάχρηση εξουσίας και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σκάνδαλο ΣΑΠΑ: Οκταήμερη κράτηση στο «κουαρτέτο» - Για πολυκομματική ομάδα μίλησε ο Βέργας στη θεληματική του κατάθεση

Σκάνδαλο ΣΑΠΑ: Έκλεισε το «καρέ» στο κελί – 8ήμερη κράτηση στον Ευσταθίου

Σκάνδαλο ΣΑΠΑ: Τρίτο διάταγμα και για τους τρεις – Βέργας & «Partners» παραμένουν στο κελί

Σκάνδαλο ΣΑΠΑ: Δεν τέλειωσαν οι συλλήψεις με Ευσταθίου – Στο Δικαστήριο Βέργας και οι τρεις

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Οι τουρκικές απειλές πολέμου κατά Ελλάδος-Κύπρου λαμβάνουν διεθνείς διαστάσεις
  2. Απειλές Γιλντιρίμ: «Κακά ξεμπερδέματα» αν συνεχίσουν οι έρευνες για φυσικό αέριο
  3. «Ηχηρή» σιωπή του Γ.Γ. του ΟΗΕ να τοποθετηθεί για τις απειλές πολέμου του Ερντογάν κατά Κύπρου-Ελλάδος
  4. Δίκη ΣΑΠΑ: Κατέθεσαν έφεση οι πέντε κατηγορούμενοι
  5. «Αερομαχίες» Φαίδωνος - Μαύρου στο ΡΙΚ για τα αποχετευτικά τέλη - «Ομερτά μεταξύ συγγενών...»
  6. Ο ΠτΔ σε «γραμμή» Φαίδωνος αρνήθηκε να υπογράψει τον «προεκλογικό» νόμο για μείωση αποχετευτικών τελών