Ταξίαρχος Γαβρίλος Δημητρίου ο πρώτος Κύπριος διοικητής Αεροπορίας της Ε.Φ.

Είναι πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνικής Φρουράς που αναλαμβάνει Κύπριος ιπτάμενος αξιωματικός καθήκοντα Διοικητή Αεροπορίας. Ο Ταξίαρχος Γαβρίλος Δημητρίου το 1977 ήταν ο 1ος Κύπριος στη Σχολή Ικάρων από την Ε.Φ. και ο οποίος χάρη στις επιδόσεις του διακρίθηκε και αναδείχθηκε Αρχηγός της Σχολής.

Κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο “Νικόλα Λοΐζου” στη Λακατάμια, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Γεώργιος Μπασιακούλης, που προΐστατο της τελετής, έκανε εκτεταμένη αναφορά στις επείγουσες εξοπλιστικές ανάγκες της Ε.Φ., με γνώμονα την ενίσχυση των ικανοτήτων των εναέριων και ναυτικών μέσων που διαθέτει,χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα απόλυτη προτεραιότητα.

Στην τελευταία Ημερήσια Διαταγή του, ο μέχρι χθες Διοικητής της Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Λεωνίδας Τσιούτρας δήλωσε:

“Η κατοχή [από την Τουρκία] μεγάλου μέρους του νησιού και η άνευ προηγουμένου παρουσία του Barbaros με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, αποτελεί τρανή απόδειξη των προθέσεων της Τουρκίας κι επιβάλλει σε μας ετοιμότητα για άμεση αντίδραση στον ελάχιστο χρόνο και συνεχή παρουσία σε όλον τον εναέριο χώρο, η οποία δύναται να επιτευχθεί αποτελεσματικά με μαχητικά αεροσκάφη. Η απαίτηση αυτή τώρα γίνεται επιτακτική ανάγκη, καθότι οι πηγές ενέργειας, σε συνδυασμό με τις αναδυόμενες ασύμμετρες απειλές, είναι αυτές που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία ανάπτυξης και ασφάλειας του νησιού. Λύσεις απλής επιτήρησης, αποτελούν διαδικασία απλής ενημέρωσης και όχι παράγοντα τελικής και μόνιμης αντιμετώπισης της μόνιμης απειλή“.

Ο νέος Διοικητής Γαβρίλος Δημητρίου, αφιέρωσε τη χθεσινή μέρα στη μνήμη του ηρωικού Διοικητή Ναυτικού της ΕΦ, Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη ο οποίος έχασε την ζωή του στην Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, όταν προκλήθηκε έκρηξη σε κοντέινερ με εκρηκτικά.

Στην εκδήλωση παρέστη και η χήρα του αδικοχαμένου Αρχιπλοίαρχου, Μαρία Ιωαννίδου.