What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΦΛΟΡΙΝΤΑ· SAIPEM 12000·

INFO

«Δύσκολη» συνάντηση και σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Κέρι - Κοτζιά - Η Αθήνα επιλέγει ν' ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 21.04.2015 | 13:32
Πρώτη δημοσίευση: 21.04.2015 | 07:56

Με διαβεβαίωση από μέρος της αμερικανικής κυβέρνησης για τους ισχυρούς δεσμούς και τις συμμαχικές σχέσεις Ελλάδας –ΗΠΑ, αλλά και με δημόσια οριοθέτηση των «κόκκινων γραμμών» για το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και τις σχέσεις με τη Ρωσία, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά και των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και στις δημόσιες δηλώσεις που προηγήθηκαν, κ.Κέρι έθεσε με σαφήνεια το πλαίσιο, καλωσορίζοντας τον 'Ελληνα ομόλογό του. «Όλοι νομίζω γνωρίζουν πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα και οι Ελληνοαμερικανοί έχουν συνεισφέρει πολύ στην χώρα μας. Έχουμε λοιπόν ισχυρούς δεσμούς και είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Και προφανώς βρισκόμαστε σε καιρούς με προκλήσεις», είπε ο κ. Κέρι.

Αναφέρθηκε επίσης και στις θυσίες που έχει κληθεί να κάνει ο ελληνικός λαός λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία.
«Έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδος με μεταρρυθμίσεις και προσπάθεια να μπορέσει να χαράξει μια νέα πορεία», είπε ο Τζον Κέρι.

Για την ουκρανική κρίση, εξέφρασε την ελπίδα ''να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ισχυρή συνεργασία ΗΠΑ- Ευρώπης σε σχέση με την υποστήριξη μας στην Ουκρανία''. «Είναι ανάγκη να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε την Ρωσία με κάθε τρόπο, να τηρήσει την συμφωνία του Μινσκ και να συμβάλλει ώστε να έρθει ειρήνη στην περιοχή», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συνεργασίας σε πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως η προμήθεια και η διαφοροποίηση του τομέα της ενέργειας στην περιοχή. Στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο Τζόν Κέρι επισήμανε ότι οι κοινές προσπάθειες των δύο χωρών δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικές.

«Προβληματιζόμαστε πολύ γιατί αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή. Και ελπίζουμε να εργαστούμε σε όλα τα θέματα πολιτικής διότι η σχέση που έχουμε είναι τόσο σημαντική», δήλωσε ο κ. Κέρι.

Καταλήγοντας, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε 'να τα πάει καλά' η Ελλάδα σ’ αυτές τις στιγμές προκλήσεων και ανέφερε ότι οι Αμερικανοί προσβλέπουν να είναι υποστηρικτικοί.

Απαντώντας ο Νίκος Κοτζιάς είπε πως ήλθε ως φίλος, υπογραμμίζοντας τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στα θέματα δημοκρατίας, ειρήνης και καταπολέμησης της τρομοκρατίας και εξέφρασε την ελπίδα η σχέση και η συνεργασία των δύο χωρών να εμβαθυνθεί

Απαντώντας στο θέμα της αλλαγής του νόμου που επιτρέπει κατ’ οίκον φυλάκιση και σε καταδικασμένους για ισόβια, όπως ο Σάββας Ξηρός, διαβεβαίωσε ότι «μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους δεν θα αφήσει ελεύθερο κανένα τρομοκράτη, θα είναι μια αλλαγή του τρόπου κράτησης. Θα είναι μόνο μια αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα ελευθερωθεί».

Μιλώντας εξάλλου σε δημοσιογράφουςμετά την ολοκλήρωσης της συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς την χαρακτήρισε πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και φιλική. «Συζητήσαμε πριν από όλα για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί και σήμερα και προοπτικά να βοηθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οικονομικά τη χώρα, για την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία, να έρθουν χρήματα, επενδύσεις και να αυξηθεί το εμπόριο», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Είπε πως συζητήθηκαν επίσης οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, καθώς και τις εξελίξεις στην περιοχή και στο Κυπριακό. Εγινε ακόμη ανταλλαγή απόψεων για τις συνθήκες οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή και για τις πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε στο συνομιλητή του τη στάση της ελληνικής κυβέρνηση στο γνωστό νομοσχέδιο για τους φυλακισμένους.

«Είναι μια στάση η οποία προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν έντεκα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές. Επίσης, εξήγησα, όπως δήλωσα και αρχικά μπαίνοντας στη συζήτηση, ότι ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος. Αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του, υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νόμος και οι τροποποιήσεις που έγιναν το Σάββατο», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία εκδήλωσε κατανόηση στις ανησυχίες των Αμερικανών για την τρομοκρατία, όμως αυτές, πρόσθεσε, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου.

«Εξηγήσαμε το χαρακτήρα του νόμου, δηλαδή ότι προβλέπει διαδικασίες, ιατρικό επιτελείο που θα διερευνήσει την κατάσταση των φυλακισμένων, υπάρχει μια δικαστική επιτροπή η οποία θα εγκρίνει αν μπορεί αυτό να γίνει ή όχι. Υπάρχει ένα βραχιόλι το οποίο έχει μια συγκεκριμένη τεχνική, και μάλιστα του είπα ότι αν έχουν καλύτερη τεχνική εκείνοι, θα μπορούσαμε να τη δούμε», είπε ο 'Ελληνας ΥΠΕΞ.

Ο κ. Κέρι, όπως είπε ο 'Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση, δεν προέβη σε σχολιασμό κι όπως εκτίμησε, "θα περιμένει να δει τις εξελίξεις για το συγκεκριμένο νόμο".

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε πως δεν συζήτησε το Κυπριακό με τον Αμερικανό ομόλογό του, αλλά μόνο με την Υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία μόλις επέστρεψε από επίσκεψη στην 'Αγκυρα.

Είπε πάντως για το Κυπριακό ότι «όλοι οι δυτικοί εταίροι μας ενδιαφέρονται για μια λύση. Εγώ προσωπικά, όπως εξηγώ πάντα και όπως έχω εξηγήσει και δημοσίως, για να υπάρξει λύση στο κυπριακό πρέπει να είναι μια καλή λύση που να την αποδέχεται ο κυπριακό λαός. Πρέπει να είναι μια λύση που αν θέλει να είναι ουσιαστική, δεν θα πρέπει να αφήνει άλλα δικαιώματα στις ονομαζόμενες εγγυήτριες δυνάμεις».

Στη συζήτηση που έγινε σε σχέση με τη Ρωσία, όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς οι συνομιλητές του εξήγησαν τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στη Ρωσία και στο πρόβλημα της Ουκρανίας.

«Τους εξηγήσαμε τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία, τη βοήθεια που δίνουμε αυτήν την εποχή στην Ουκρανία».

Σε σχέση με την πρόσφατη επίσκεψη στη Μόσχα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είπε πως ο ίδιος τους εξήγησε ότι υπογράφηκε μια συμφωνία οικονομικά συμφέρουσα και με οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα.

«Ο κ. Κέρι είχε την καλοσύνη να μου πει ότι σε λίγες μέρες θα μας στείλουν και από την πλευρά τους προτάσεις οι οποίες θα βοηθούν την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές ενέργειες των ΗΠΑ προς ενίσχυση της Ελλάδας, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ελλάδας και της γύρω περιοχής και με αυτό το κριτήριο συζητούν με όλους. Ανέφερε επίσης ότι προσκάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ένταση στις σχέσεις Αθήνας-Ουάσινγκτον για την αποφυλάκιση του τρομοκράτη Σάββα Ξηρού

Από σύμμαχοι εχθροί: Έκτακτη συνέντευξη τύπου του Αμερικανού πρέσβη λόγω απελευθέρωσης του τρομοκράτη Ξηρού από την ελληνική κυβέρνηση

   Διαδώστε αυτό το άρθρο