What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Κυβερνητικός γιατρός οφείλει εντάλματα €82.000 – Στα €203 εκατ. οι ανείσπρακτες οφειλές

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 21.04.2015 | 16:36
Πρώτη δημοσίευση: 21.04.2015 | 14:00

- Κυβερνητικός γιατρός οφείλει €82.000 για 45 εντάλματα πριν διοριστεί γιατρός του Δημοσίου
- Τα ανείσπρακτα εντάλματα των €203 εκ. αφορούν οφειλές προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εξώδικα πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις
-Σε 18 περιπτώσεις οι οφειλές ανέρχονται σε €100.00
- Ιωνάς Νικολάου: Η Διεύθυνση Φυλακών μελετά νέο σύστημα για αποπληρωμή των ενταλμάτων

Κυβερνητικός γιατρός οφείλει €82.000 για 45 εντάλματα πριν διοριστεί γιατρός του δημοσίου, στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Τα ανείσπρακτα εντάλματα που αφορούν αξιωματούχους του κράτους και δημοσίους υπαλλήλους, ανέρχονται στα €203 εκατ. είπε και δήλωσε ότι θα αποκόπτονται από το μισθό τους.

Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην περίπτωση κυβερνητικού γιατρού, ο οποίος χρωστά στο δημόσιο €82 χιλιάδες για 45 εντάλματα.

Τα ανείσπρακτα εντάλματα των €203 εκατ. αφορούν κυρίως οφειλές προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εξώδικα πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις, ενώ σε 18 περιπτώσεις οι οφειλές ανέρχονται σε €100.00, είπε.

Σε ό,τι αφορά τα εντάλματα που αφορούν Κοινωνικές Ασφαλίσεις, αυτά αντιπροσωπεύουν το 16% του συνόλου των ενταλμάτων (34.000) και αφορούν ποσό ύψους €100 εκατομμυρίων, δηλαδή περίπου 50% του συνολικού ποσού. Από αυτά 22 εντάλματα αφορούν 18 νομικά πρόσωπα και ποσό €3,5 εκατομμυρίων. Επίσης ποσό πέραν των €2,5 εκατομμυρίων περίπου αφορά εντάλματα κατά αθλητικών σωματείων για οφειλές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Σύμφωνα πάντα με τον Γενικό Ελεγκτή, από το σύνολο των ενταλμάτων, αριθμός 80.000 αφορούσε τροχαίες παραβάσεις και η συνολική τους αξίας ανέρχεται στα €20 εκατομμύρια. Από αυτά τα €10 εκατομμύρια αφορά εντάλματα για ποσά κάτω των €300.

Υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός ενταλμάτων για πρόσωπα τα οποία αμείβονται από το κράτος (π.χ δημόσιοι υπάλληλοι). Χαρακτηριστικά ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε σε περίπτωση έκτακτου κυβερνητικού γιατρού «ο οποίος έχει εναντίον του 45 εντάλματα συνολικής αξίας €82.000, εκ των οποίων τα 35 εντάλματα αξίας €76.000 είχαν εκδοθεί πριν από την πρόσληψη του στη Δημόσια Υπηρεσία», και σημείωσε ότι δρομολογείται διαδικασία έτσι ώστε να γίνεται αυτόματη αποκοπή από το Γενικό Λογιστήριο στις αμοιβές όσων πληρώνονται από το κράτος και εκκρεμούν εναντίον τους εντάλματα.

Υπουργός Δικαιοσύνης

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι πέρα από την ανθρώπινη προσέγγιση που εφαρμόζει η Αστυνομία σε αυτό το θέμα, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της αδυναμίας μεγάλης μερίδας πολιτών να εξοφλήσουν αυτά τα εντάλματα, το Υπουργείο σε συνεργασία με την Αστυνομία και τους άλλους αρμόδιους φορείς καταβάλλει προσπάθειες για συνολική διαχείριση του προβλήματος εφαρμόζοντας και πολλές εναλλακτικές αλλά και καινοτόμες πρακτικές.

«Έχουμε προχωρήσει και έχουμε σαρώσει όλα τα εντάλματα, εντάσσοντας τα σε ένα λογισμικό σύστημα μέσα από το οποίο παρέχεται η δυνατότητα στον οποιονδήποτε να αναζητήσει μέσω διαδικτύου κατά πόσο εκκρεμεί εναντίον του οποιοδήποτε ένταλμα» εξήγησε.

Ανέφερε ακόμη ότι προωθείται η εξόφληση ενταλμάτων μέσω διαδικτύου με πιστωτική κάρτα, είτε ολόκληρου του ποσού είτε σε δόσεις εφόσον υπάρξει σχετική διευθέτηση με τις αρχές.

Επιπρόσθετα, όπως εξήγησε, προωθείται, με σχετική μελέτη που ετοιμάζεται από τη Διεύθυνση των Φυλακών, όπως υπάρξει η δυνατότητα αποπληρωμής των ενταλμάτων μέσω κοινοτικής εργασίας.

«Δεν θέλουμε και δεν θεωρούμε ότι είναι σωστό κάποιος να μπαίνει στη φυλακή γιατί δεν εκτελέστηκε ένταλμα» ανέφερε προσθέτοντας πως αντί να οδηγείται κάποιος στη φυλακή θα υποβάλλεται σε πρόγραμμα κοινοτικής εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μέρος του ποσού που θα εισπράττει από αυτή την εργασία, θα καταβάλλεται για αποπληρωμή του εντάλματος.

Σε ό,τι αφορά τα εντάλματα των αθλητικών σωματείων ο κ. Νικολάου εξήγησε ότι με βάση συμφωνία που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2014 τα σωματεία καταβάλλουν τις τρέχουσες οφειλές τους (οφειλές από 1 Ιανουαρίου 2014) και σε 60 μηνιαίες δόσεις αποπληρώνουν όλες τις προγενέστερες τους οφειλές (οφειλές μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013). Όπως ανέφερε τα σωματεία που δεν συμμορφώνονται με τη συμφωνία, θα χάνουν οποιαδήποτε κρατική χορηγία και θα παραπέμπονται στη Δικαστική Επιτροπή της ΚΟΠ η οποία επιβάλλει πρόστιμο και αναστέλλει το δικαίωμα το δικαίωμα τους να προχωρούν σε μετεγγραφές και επιπρόσθετα ο Υπουργός Οικονομικών δεν θα τους παραχωρεί πιστοποιητικό διευθέτησης των οφειλών τους το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για ικανοποίηση των κριτηρίων της ΟΥΕΦΑ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου δήλωσε ότι η Επιτροπή Ελέγχου θεωρεί πως είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο ξεκίνησε με κατ` ιδίαν συζήτηση από την Επιτροπή Ελέγχου από το 2007.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια αύξηση των ανεκτέλεστων ενταλμάτων ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τους πολίτες της χώρας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι μεθοδεύσεις και η υλοποίηση των προτάσεων της Επιτροπής αλλά και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση».

Σε σχέση με ανεκτέλεστα ποινικά εντάλματα, ο κ. Δαμιανού επικαλέστηκε σχετικές αναφορές του Γενικού Ελεγκτή και πρόσθεσε ότι “υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις αλλά η μεγάλη εικόνα – και πρέπει να είμαστε δίκαιοι σε σχέση με τη δουλειά που γίνεται από την Αστυνομία – λέει ότι ένεκα της οικονομικής δυσπραγίας η πλειοψηφία των ανεκτέλεστων ενταλμάτων σχετίζεται με δυσπραγούντες συμπολίτες μας οι οποίοι ένεκα της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να βγάλουν τα προς το ζην πόσον μάλλον να πληρώσουν και ανεκτέλεστα ποινικά εντάλματα”.

Ανέφερε ότι ορθά πράττει η Αστυνομία και δείχνει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο είτε εισπράττοντας με δόσεις είτε δείχνοντας μια κατανόηση στην αδυναμία του κόσμου να καταβάλει τα ποσά που οφείλει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κοιλιάρης: «Φοβάμαι για Κεντρική Τράπεζα, επικίνδυνη η Γιωρκάτζη – Να μην μιλήσει και να παραμείνει ο Συρίχας»

Κουβέντα για παραίτηση η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη - Εμμένει στη διάψευση την καταγγελιών Κοιλιάρη για Βοηθό Γεν. Εισαγγελέα

Και πολιτικοί αρχηγοί στη λίστα Γιωρκάτζη – Δάνεια βουλευτών που αγγίζουν και τα 28,2 εκ. ευρώ!

Αυτούσια τα πρακτικά Επιτροπής Θεσμών στα χέρια Γ. Εισαγγελέα - Την Τρίτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή

«Στριμωγμένη» η Γιωρκάτζη - Ο Ν. Κωνσταντίνου μέλος του Δ.Σ. επιβεβαιώνει Κοιλιάρη - Συλλούρης, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ ζητούν παραίτηση του Δ.Σ. της Κ.Τ.

Έκρηξη Ρ. Ερωτοκρίτου: Εάν σε 24ωρες η κα. Γιωρκάτζη δεν επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς Κοιλιάρη τότε να παραιτηθεί 

Ζητά παραίτηση Γιωρκάτζη ο παραιτηθείς Στ. Κοιλιάρης - Έκκληση για παραμονή στο Δ.Σ. της Κ.Τ. σε Γ. Συρίχα


   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Υπόθεση Novartis: Το FBI στέλνει ηχητικά ντοκουμέντα και στοιχεία για Offshore
  2. Λακκοτρύπης: Αρνητική εξέλιξη η νέα παρεμπόδιση του SAIPEM1200 – Συνεχίζουμε τον ενεργειακό μας σχεδιασμό
  3. Τούρκος Υπουργός: Λάθος η μονομερής στάση της ΕΕ στην Α. Μεσόγειο
  4. Εγκρίθηκε από τη ελληνική Βουλή η πρόταση για Προανακριτική για το σκάνδαλο Novartis
  5. Γ. Εισαγγελέας: Κάποιοι βιάζονται να με συνταξιοδοτήσουν
  6. Στα άκρα οδηγείται σήμερα η συζήτηση στην ελληνική Βουλή για τη Novartis