What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

Υπ. Μεταφορών: Αύριο στο Υπουργικό οι αλλαγές για νόμο Αρχής Λιμένων

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 21.04.2015 | 20:51
Πρώτη δημοσίευση: 21.04.2015 | 20:28

Αύριο, Τετάρτη, πάει στο Υπουργικό νομοσχέδιο που αφορά τις τροποποιήσεις που χρειάζεται να γίνουν στην νομοθεσία της Αρχής Λιμένων για σκοπούς της διαδικασίας ανάθεσης των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα βρίσκεται στην Βουλή εντός των αμέσως επόμενων ημερών.

Ο κ. Δημητριάδης μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη και τον Αντιπρόεδρο Σάββα Φιλίππου τους οποίους και ευχαρίστησε «για την ευκαιρία που μας έχουν δώσει μαζί με τους συνεργάτες μου να τους ενημερώσω για τη διαδικασία ανάθεσης των εμπορικών δραστηριοτήτων στο λιμάνι της Λεμεσού».

«Τους έχω ενημερώσει που βρισκόμαστε τώρα, ποια θα είναι τα επόμενα μας βήματα, το οποίο συμπεριλαμβάνει κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε ακούσει τις ανησυχίες τους και σίγουρα θα τις λάβουμε υπόψη».

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια διαδικασία η οποία μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την Κυπριακή οικονομία», σημείωσε ο Υπουργός Μεταφορών.

Σε ερώτηση για τις νομοθετικές ρυθμίσεις απάντησε ότι «πρόκειται για τροποποιήσεις που αφορούν κάποιες πρόνοιες της νομοθεσίας της Αρχής Λιμένων που θα πρέπει ν` αλλάξουν πριν να προχωρήσουμε στη διαδικασία». Φυσικά, υπενθύμισε, «η συμφωνία βάση του νόμου των αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή πριν να υπογραφεί».

Παράλληλα κληθείς να πει αν αναμένεται οι τροποποιήσεις αυτές αναμένεται να προωθηθούν στη Βουλή σύντομα ο κ. Δημητριάδης είπε ότι προτίθεται να τις παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη, στο Υπουργικό και ότι «εντός των επόμενων ημερών» αναμένεται να αποσταλούν στη Βουλή.

Θέματα πιθανής κατάχρησης της μονοπωλιακής θέσης ενός ενδεχόμενου επενδυτή, εξασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ασφάλειας και περιβάλλοντος έθεσε ο Γιώργος Περδίκης.

Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο και καυτό θέμα αλλά και πολύ προκλητικό». Ευχαριστώντας τους εμπειρογνώμονες για την ενημέρωση είπε ότι η βασική προσέγγιση τους «είναι ότι εάν θέλουμε να λειτουργήσει πλέον το λιμάνι της Λεμεσού ως ένα ανταγωνιστικό λιμάνι στη Μεσόγειο και να προσελκύσει κίνηση πλοίων, εμπορίου και φορτίων για να φέρει στον τόπο οφέλη η υλοποίηση αυτού του οράματος, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την προσέλκυση επενδυτών, οι οποίοι θα αναλάβουν τις δραστηριότητες του λιμανιού της Λεμεσού».

Βέβαια, ανέφερε, «το λιμάνι Λεμεσού δεν είναι μόνο εξαγωγικό ή μεταβίβασης εμπορευμάτων, είναι και εισαγωγικό λιμάνι και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε και ο Υπουργός, ότι θα πρέπει να γίνουν κανονισμοί, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν ότι αφού δυστυχώς πρόκειται για μονοπώλιο, δεν έχουμε άλλο λιμάνι στην Κύπρο εισαγωγικό, αυτός που θα το διαχειρίζεται το λιμάνι δεν θα αξιοποιήσει αυτή την μονοπωλιακή του θέση εις βάρος της Κυπριακής οικονομίας, εις βάρος των εισαγωγέων και των εξαγωγέων, να μην είναι υπερβολικά τα κόστη τα οποία θα μεταφέρονται στην κυπριακή οικονομία».

Είναι, πρόσθεσε, «ένα κρίσιμο θέμα».

Βεβαίως, συνέχισε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, «το τελευταίο ζήτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με το προσωπικό της Αρχής Λιμένων, του οποίου θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα».

Είπε ακόμη ότι για το Κίνημα «υπάρχουν και θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την ασφάλεια». Έχοντας και την εμπειρία του αεροδρομίου, ανέφερε, «πρέπει να είναι πολύ πιο αυστηροί πλέον οι κανονισμοί και ο έλεγχος του ιδιώτη που θα διαχειρίζεται το λιμάνι σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια, το περιβάλλον και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη με πολλή προσοχή και πολύ ενδιαφέρον και θα επέμβουμε όπου διαπιστώσουμε ότι δεν γίνονται σωστές ενέργειες», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρεις επενδυτές για το λιμάνι Λεμεσού – Πριν το τέλος του μήνα ο διαγωνισμός

Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται από σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Λάρνακας

Οι πρώην εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές ζητούν τα δικαιώματα τους

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Απίστευτο! Οι άνεμοι παρέσυραν ακυβέρνητο πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά!
  2. Αδειάζουν τον Τσαβούσογλου οι τ/κ συντεχνίες: Είσαι ΥΠΕΞ στην Τουρκία και όχι στη δικής μας χώρα
  3. Παμπορίδης: «Κρίνετέ με για το έργο μου και όχι για το ύφος μου»
  4. Τούρκος υπουργός: «Στέλναμε όπλα στην Κύπρο πριν το 1974»
  5. Έδεσε στο λιμάνι Λάρνακας το πρώτο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης που κατασκευάστηκε στο Ισραήλ [pics]
  6. Παραμένει το πέπλο μυστηρίου με τη νεκρή του παλιού λιμανιού της Λεμεσού - Την ταυτοποίησαν από το κινητό της τηλέφωνο