What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΛΙΒΑΝΟΣ·

INFO

BOCY: Κατά προτίμησιν ξένος τραπεζίτης ο διάδοχος του Τζόν Χούρικαν

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 22.04.2015 | 09:47
Πρώτη δημοσίευση: 21.04.2015 | 21:59

- Για οικογενειακούς λόγους παραιτήθηκε ο Τζόν Πάτρικ Χούρικαν από την Τράπεζα Κύπρου
- Ανάμεσα στις επιλογές και Κύπριοι τραπεζίτες
- Υποχρεωμένος να παραμείνει στη θέση του για ακόμα ένα τετράμηνο
- Ο κ. Χούρικαν δεν πρόκειται να αποχωρήσει πριν το Σεπτέμβρη
- Το Δ.Σ. της τράπεζας αναζητεί ήδη τον αντικαταστάτη του

Επί τάπητος έχει τεθεί ήδη η διαδικασία της διαδοχής του παραιτηθέντος Ανώτατου Διευθύνοντα Σύμβουλου της Τράπεζας Κύπρου Τζον Πάτρικ Χούρικαν, κατά τη συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου.

Τα σενάρια για τον αντικαταστάτη του δίνουν και παίρνουν και το μοναδικό δεδομένο είναι ότι η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, τάσσεται υπέρ της αντικατάστασης του κ. Χούρικαν με ξένο έμπειρο τραπεζίτη.

Βέβαια ανάμεσα στις επιλογές "παίζουν" και ονόματα Κυπρίων τραπεζιτών, τραπεζικοί κύκλοι όμως τονίζουν πως οι ανάγκες που έχει η τράπεζα αυτή τη στιγμή είναι τέτοιες που το ιδανικότερο σενάριο για την αντικατάσταση του Τζον Χούρικαν είναι ο διορισμός ενός ξένου τραπεζίτη που θα έχει διεθνή εμπειρία προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει καλύτερα σε ότι χρειαστεί η τράπεζα.

Συγκεκριμένα ο διάδοχος του Τζον Χούρικαν, θα πρέπει να χειριστεί με επιτυχία την πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου για είσοδο της Τράπεζας σε χρηματιστήριο ισχυρού κράτους της Ε.Ε. και να καταφέρει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν μετά τη ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις και του πλαισίου αφερεγγυότητας, ώστε να καταφέρει να διαχειριστεί άμεσα και με επιτυχία το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μεγαλύτερος βέβαια στόχος είναι να καταφέρει να φέρει τους μεγαλοοφειλέτες στο τραπέζι των συζητήσεων και σε περίπτωση που αυτό δεν πετύχει τότε η Τράπεζα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε εκποιήσεις των περιουσιών τους.

Το Δ.Σ. το οποίο ήταν προφανώς ενημερωμένο για την αποχώρηση του κ. Χούρικαν τρεις μήνες πριν τη λήξη του συμβολαίου του είχε συμπεριλάβει ήδη στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίας και το θέμα του προφίλ του νέου Ανώτατου Διευθύνοντα Συμβούλου της BOCY.

Το συμβόλαιο το οποίο είναι δυο χρόνια συν ένα έληγε τέλος του χρόνου με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμη ένα έτος. Ο ίδιος επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους αποχώρησε από τη θέση του σε φιλικό κλίμα και δεν πρόκειται να αποχωρήσει πριν το Σεπτέμβρη, θέλοντας να ολοκληρώσει κάποιες εκκρεμότητες.

Όπως ο ίδιος ο κ. Χουρικαν, είπε η απόφαση οφείλεται σε προσωπικούς λόγους και ο ίδιος προσβλέπει στην επιστροφή του στην Ιρλανδία για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του. Ο ίδιος έχει ενημερώσει την Τράπεζα πως δεν έχει αποδεχτεί άλλη θέση εργασίας σε άλλο οργανισμό.

Πάντως πηγές από τη BOCY, δηλώνουν ότι η διεύθυνση της τράπεζας θεωρεί ότι ο κ. Χούρικαν ολοκλήρωσε τον κύκλο του αφού πέτυχες τους στόχους που είχε θέσει.

«Σήμερα η Τράπεζα διαθέτει επαρκεί ρευστότητα, αύξησε την κεφαλαιακή της βάση, είναι σε πολύ καλύτερη θέση να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, να προσφέρει ευκαιρίες στους υπαλλήλους της και να αυξήσει τις αποδόσεις στους μετόχους της» τονίζουν.

Η Τράπεζα έχει ξεκάθαρη στρατηγική για να ακολουθήσει. Η συγχώνευση με την Λαϊκή έχει ολοκληρωθεί. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στη μείωση στην αποξένωση ενεργητικών και τη μείωση του ρίσκου στο εξωτερικό. Η καταθετική βάση έχει σταθεροποιηθεί και η Τράπεζα έχει ήδη αρχίσει να σημειώνει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων των πελατών της. Η χρηματοδότηση από τον ELA έχει μειωθεί δραματικά και η Τράπεζα έχει αυξήσει τα κεφάλαιά της κατά 1 δισ. Ευρώ με νέους επενδυτές, κάτι που την έχει καταστήσει μια από τις πιο υψηλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη.

Αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν κάτω από μια ισχυρή διοικητική ομάδα που θα λειτουργήσει κάτω από την καθοδήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για το καλώς νοούμενο συμφέρον των καταθετών και δανειζομένων της Τράπεζας, αλλά και προς όφελος της κυπριακής οικονομίας στο σύνολό της, αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας.

Σε δήλωσή του προς το προσωπικό της Τράπεζας, ο κ. Χούρικαν δήλωσε: «Είμαι περήφανος που έγινα μέλος της οικογένειας της Τράπεζας Κύπρου και που ηγήθηκα της προσπάθειας σε αυτό το δύσκολο κεφάλαιο αποκατάστασης της Τράπεζας. Για μένα αποτελεί τιμή να εργάζομαι με τόσο ταλαντούχους ανθρώπους και να διαδραματίσουμε μαζί ένα σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία των θεμελίων για μια καλύτερη Τράπεζα που να εξυπηρετεί καλύτερα την κυπριακή οικονομία σήμερα και στο μέλλον".

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Δρ. Τζόσεφ Άκερμαν, δήλωσε: «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες και την εκτίμηση μου για την αξιόλογη πρόοδο που καταγράφηκε κάτω από την ηγεσία του Τζον Χούρικαν. Αφήνει πίσω του μια ισχυρή διευθυντική ομάδα και μία τράπεζα που βρίσκεται σε μια όλο και καλύτερη οικονομικά κατάσταση, με πλήρη επαναφορά της εμπιστοσύνης των υπαλλήλων, των επενδυτών και των πελατών. Του ευχόμαστε ότι το καλύτερο στα μελλοντικά του σχέδια και προσδοκούμε στη συνέχιση της στενής μας συνεργασίας τους επόμενους μήνες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τράπεζα Κύπρου: Άρχισε η διαδικασία διαδοχής του Τζον Χούρικαν – Αναζήτηση Συμβουλευτικού Οίκου για αναζήτηση υποψηφίων σε εξωτερικό και Κύπρο


Τζον Πάτρικ Χούρικαν: Παραιτήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου

Χούρικαν: Καλός εταίρος η Κεντρική Τράπεζα και η Χρυστάλλα

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε τις ζημιές της για το έτος 2014

Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της τράπεζας Κύπρου


Τράπεζα Κύπρου: «Κατά χάριν» διορισμός δημοσιογράφου από Χούρικαν – Καταγγελίες «φωτιά» από πρώην μέλος ΔΣ


   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Αλ Σίσι: «Στηρίζουμε το EuroAfrica Interconnector» - Ο ρόλος της Κύπρου
  2. «Διακήρυξη της Λευκωσίας» στην 5η Τριμερή Κύπρου, Ελλάδος, Αιγύπτου και στο «βάθος»... τριπλή οριοθέτηση ΑΟΖ [vids, pics]
  3. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: Η κατάθεση του πρώτου μάρτυρα
  4. John Travolta: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση από 21χρονο μασέρ
  5. Moody's: «Καμπανάκι» για «κόκκινα» δάνεια στην Κύπρο
  6. Απολογία Δίπλαρου στις αδελφές Χριστόφια ενώπιον δικαστηρίου - «Εν γνώσει του ότι η δήλωση ήταν ψευδής…» [vid]