What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

22.04.2015 | 10:29
Τελευταία ενημέρωση: 22.04.2015 | 14:52

Κακουργιοδικείο: Αποφασίζει στις 5 Μαΐου για τα προδικαστικά αιτήματα των κατηγορουμένων της Τρ. Κύπρου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στις 5 Μαΐου το πρωί θα ανακοινωθεί η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για τα προδικαστικά αιτήματα που έχουν εγείρει οι δικηγόροι υπεράσπισης της τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου ολοκλήρωσε την αγόρευσή της ενώπιον του δικαστηρίου επί των προδικαστικών αιτημάτων της υπεράσπισης.

Αντέκρουσε τα επιχειρήματα των συνηγόρων του πρώην Προέδρου της Τράπεζας Κύπρου Αντρέα Αρτέμη, οι οποίοι έχουν ζητήσει απαλλαγή του από τη διαδικασία στη βάση της αρχής “autrefois acquit”, δηλαδή ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε απαλλάξει τον κ. Αρτέμη από την επιβολή διοικητικών προστίμων, ισχυριζόμενοι ότι η απόφαση της Κεφαλαιαγοράς βασίστηκε σε γεγονότα που είναι «ουσιωδώς τα ίδια» με το κατηγορητήριο. Είχαν επίσης επικαλεστεί, μεταξύ άλλων, πρόσφατη νομολογία του ΕΔΑΔ σύμφωνα με την οποία η επιβολή διοικητικού προστίμου, που συνιστά ποινή, σημαίνει ότι δεν μπορεί να προωθηθεί ποινική διαδικασία όταν εκπηγάζει από τα ίδια γεγονότα.

Παράλληλα είχε προηγουμένως εγερθεί από όλους τους δικηγόρους υπεράσπισης θέμα «κατάχρησης διαδικασίας» abuse of process λόγω του ότι εκκρεμούν στο Ανώτατο προσφυγές όλων των κατηγορούμενων πλην του κ. Αρτέμη εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Συγκεκριμένα, η κ. Ευθυβούλου επιχειρηματολόγησε ενώπιον του τριμελούς Κακουργιοδικείου ότι τα αδικήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι αφορούν διαφορετικά γεγονότα από αυτά για τα οποία τους επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ή στην περίπτωση του κ. Αρτέμη απαλλάχθηκε, από την Κεφαλαιαγορά, καθώς και ότι είναι συνεχιζόμενα μέχρι τις 27 Ιουνίου 2012.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ανέφερε η κ. Ευθυβούλου, επέλεξε να διερευνήσει την παράβαση του νόμου για υποχρέωση δημοσιοποίησης εμπιστευτικών πληροφοριών, ενώ στην πορεία των ερευνών της ήρθαν εις γνώση της άλλα στοιχεία για τα οποία και καθηκόντως, όπως ανέφερε, αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα για να αποφασίσει κατά πόσο δικαιολογείται ποινική δίωξη.

Η επιστολή και τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στον Γενικό Εισαγγελέα, υποστήριξε, ήταν το έναυσμα για την έναρξη της διαδικασίας αλλά δεν ήταν αρκετά για να προχωρήσει με τη σύνταξη κατηγοριών. Εν τέλει, η Νομική Υπηρεσία για τη σύνταξη κατηγορητηρίου εναντίον 6 προσώπων για αριθμό αδικημάτων, σε διάφορες ημερομηνίες, χρειάστηκε τη μαρτυρία 33 προσώπων, ανέφερε.

Ο χρόνος, επιχειρηματολόγησε η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Επικαλούμενη σημείο από απόφαση του ΕΔΑΔ σύμφωνα με το οποίο τα γεγονότα πρέπει να είναι «ουσιαστικά τα ίδια» (substantially the same) καθώς και ότι πρέπει να είναι «άρρηκτα συνδεδεμένα με το χρόνο και το χώρο» (inextricably linked together in time and space).

Στην προκειμένη περίπτωση, ανέφερε, συμπίπτει μόνο για μια ημέρα την 15η Ιουνίου 2012. Αν λείπει ένα συστατικό, πρόσθεσε, που είναι ο χρόνος, τότε, υποστήριξε, «καταρρέει όλο το οικοδόμημα της ένστασης». Κάλεσε το Δικαστήριο να δει πρώτα αν υπάρχει ταύτιση στο χρόνο και μετά των γεγονότων.

Πέραν της εταιρείας, κατηγορούμενοι είναι οι πρώην Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς καταδολίευση και της χειραγώγησης της αγοράς αναφορικά με «τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της 1η κατηγορούμενης (η τράπεζα) είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατ. που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναβολή για τις 20 Απριλίου στη δίκη των 5 πρώην ισχυρών της Τρ. Κύπρου

Τράπεζα Κύπρου: Βαριές κατηγορίες και stop list στους «5» πρώην ισχυρούς άνδρες – Βαρύτερες για Ανδρέα Ηλιάδη και Θεόδωρο Αριστοδήμου

Καταχωρήθηκαν οι ποινικές διώξεις των «5» της Τρ. Κύπρου – Στις 30 Ιανουαρίου θα παρουσιαστούν στο Δικαστήριο 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Χρεοκοπία και εκκαθάριση για την τράπεζα ABLV στη Λετονία
  2. Νέες εξελίξεις στο «Τατουάζ»! Ο Ανδρέας Γεωργίου σε ρόλο έκπληξη [vid]
  3. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: Η Κατηγορούσα Αρχή ολοκλήρωσε την υπόθεσή της - 13/3 οι αγορεύσεις υπεράσπισης για το εκ πρώτης όψεως
  4. Υπ. Πετρελαίου: Συμφωνία με ΕΕ για αγωγό μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου θα υπογραφεί το 2018
  5. Δίκη ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ: Ένσταση από κατηγορούμενους στην κατάθεση εκθέσεων για τραπεζικά δεδομένα
  6. Ξανά στο δικαστήριο ο 72χρονος που μαχαίρωσε τον σκύλο Max