What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

«Βόμβες» Συλλούρη: Γνώριζε εδώ και 2 μήνες για παραίτηση Χούρικαν - Δεν είναι εντελώς για προσωπικούς λόγους η παραίτηση

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 22.04.2015 | 22:01
Πρώτη δημοσίευση: 22.04.2015 | 13:54

-Πριν 2 μήνες μιλώντας με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο του είπε ότι εκτιμά ότι πριν από το τέλος του 2015 ο κ. Χούρικαν θα αποχωρήσει
-Ο Π. Ιωάννου του έκανε κάποιες αναλύσεις τις οποίες σε αυτό το στάδιο δεν θέλει να δώσει στη δημοσιότητα
-Συλλούρης: “Θεωρώ ότι κάποια ζητήματα δεν είναι τόσο προσωπικά όσο φαίνονται”
-Χρηματοοικονομικός Επίτροπος: Η παραίτηση Χούρικαν ουδόλως επηρεάζει την πορεία της Τράπεζας Κύπρου
-Ο κ. Ιωάννου επιβεβαιώνει ότι είχε εκφράσει την εκτίμηση για ενδεχόμενη αποχώρηση του κ. Χούρικαν

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε σήμερα πως γνώριζε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν θα υπέβαλλε την παραίτηση του, αφού όπως αποκάλυψε πριν δύο περίπου μήνες και μιλώντας με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου του είπε ότι εκτιμά ότι πριν από το τέλος του 2015 ο κ. Χούρικαν θα αποχωρήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τη λειτουργία της οικονομίας και της Τράπεζας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Συλλούρης είπε ότι “επειδή το θέμα της παραίτησης Χούρικαν μπορεί να μην είναι εντελώς προσωπικό, όπως παρουσιάστηκε, θέλω να αποκαλύψω ότι πριν δύο περίπου μήνες, μιλώντας με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, μου είπε ότι εκτιμά ότι πριν από το τέλος του 2015 ο κ. Χούρικαν θα αποχωρήσει, μέσα από εκτιμήσεις της λειτουργίας της οικονομίας και της Τράπεζας”.

“Ο Παύλος Ιωάννου μου έκανε αυτή την πρόβλεψη, την οποία με τις εξελίξεις, θεωρώ ότι δεν δικαιούμαι να την αφήσω για προσωπικούς μου λόγους και προσωπική μου γνώση μόνο και πρέπει να το δώσω στη δημοσιότητα”, είπε.

Όπως είπε ο κ. Ιωάννου του έκανε κάποιες αναλύσεις, μέσα από συζητήσεις που είχαν, για προβληματισμούς που του χρειάζονταν για περαιτέρω ζητήματα, τις οποίες σε αυτό το στάδιο δεν θέλει να δώσει στη δημοσιότητα, αλλά από την άλλη πρόσθεσε, δεν μπορεί να δεχθεί ότι η παραίτηση -εφόσον κάποιοι μπορούσαν να το προβλέψουν στη βάση αναλύσεων- ήταν καθαρά για προσωπικούς λόγους.

“Θέλω”, σημείωσε, “να προβληματίσω για αυτό, ως επίσης νομίζω ότι θα πρέπει να πάμε πίσω, για να αναλύσουμε κάποια πράγματα”.

Κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Συλλούρης είπε: “Σε αυτό το στάδιο δεν θέλω να πω την ανάλυση. Μπορεί ο ίδιος ο κ. Ιωάννου να το αναλύσει αν θέλει. Έχω τη σύμφωνο γνώμη του να το δώσω στη δημοσιότητα. Εξάλλου, θεωρώ ότι κάποια ζητήματα δεν είναι τόσο προσωπικά όσο φαίνονται”.

Ερωτηθείς για την παραίτηση Χούρικαν, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε πως δεν είναι μια θετική είδηση, προσθέτοντας ότι “το τραπεζικό σύστημα, μετά και τη ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, μπαίνει σε ένα πιο θετικό ορίζοντα και αυτή η εξέλιξη πισωγυρίζει κάπως τα πράγματα”.

Χρηματοοικονομικός Επίτροπος: Η παραίτηση Χούρικαν ουδόλως επηρεάζει την πορεία της Τράπεζας Κύπρου


Η παραίτηση του Τζον Πάτρικ Χούρικαν ουδόλως επηρεάζει την προσπάθεια της Τράπεζας Κύπρου να διαδραματίσει αποτελεσματικά το ρόλο του στυλοβάτη της κυπριακής οικονομίας, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.


Ο κ. Ιωάννου επιβεβαιώνει ότι σε συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη είχε εκφράσει την εκτίμηση για ενδεχόμενη αποχώρηση του κ. Χούρικαν από τη θέση του πριν το τέλος του 2015, στην οποία κατέληξε «στη βάση ανάλυσης σειράς πληροφοριών από ανοικτές πηγές (δημοσιεύσεις στον εγχώριο και ξένο τύπο, σε περιοδικά και σχετικές αναρτήσεις σε διάφορες ιστοσελίδες της Κύπρου και του εξωτερικού και άλλων συναφών δεδομένων)».

Διευκρινίζει πως «οι οποιεσδήποτε ενδεχόμενες αναφορές μου στην εν λόγω συζήτηση, σε οικονομικά θέματα αφορούσαν στις επιπτώσεις της καθυστέρησης της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις και του πλαισίου αφερεγγυότητας και στο γεγονός ότι οι καθυστερήσεις αυτές, μεταξύ άλλων, μας έφεραν εκτός μνημονιακής τροχιάς, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την οικονομία, ζητήματα που είχα θίξει σε πολλές περιπτώσεις, σε συζητήσεις και με βουλευτές όλων σχεδόν των κομμάτων».

Διατυπώνοντας τη θέση ότι ουδείς αναντικατάστατος, ο κ. Ιωάννου σημειώνει ότι δεν έχει «την αμφιβολία ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θα εξεύρει απολύτως κατάλληλο αντικαταστάτη του αποχωρήσαντος C.E.O. και θα συνεχίσει να διαδραματίζει αποτελεσματικά τον ρόλο του στυλοβάτη του τραπεζικού συστήματος και της αναπτυξιακής προσπάθειας, η οποία σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη συνέχιση της εφαρμογής του Μνημονίου θα οδηγήσει την Κύπρο στην ανάπτυξη».

«Η εν λόγω προσπάθεια της Τράπεζας Κύπρου, ουδόλως επηρεάζεται από την εν θέματι παραίτηση και ούτε, προφανώς, σχετίζεται μ’ αυτήν», προσθέτει.

Καταλήγοντας ο κ. Ιωάννου επαναλαμβάνει την πεποίθησή του «ότι ο μοναδικός δρόμος για έξοδο από την κρίση είναι η πιστή εφαρμογή των μνημονιακών μας υποχρεώσεων σε ολόκληρο το εύρος των δομών της οικονομίας. Η εν λόγω πιστή εφαρμογή του μνημονίου είναι και η βασιλικότερη οδός, η άγουσα στην έξοδο από το μνημόνιο, το συντομότερο δυνατό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τράπεζα Κύπρου: Άρχισε η διαδικασία διαδοχής του Τζον Χούρικαν – Αναζήτηση Συμβουλευτικού Οίκου για αναζήτηση υποψηφίων σε εξωτερικό και Κύπρο

Τζον Πάτρικ Χούρικαν: Παραιτήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Χρεοκοπία και εκκαθάριση για την τράπεζα ABLV στη Λετονία
  2. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: Η Κατηγορούσα Αρχή ολοκλήρωσε την υπόθεσή της - 13/3 οι αγορεύσεις υπεράσπισης για το εκ πρώτης όψεως
  3. Υπ. Πετρελαίου: Συμφωνία με ΕΕ για αγωγό μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου θα υπογραφεί το 2018
  4. Οδηγός λεωφορείου παρέδωσε 10.000 ευρώ και τιμήθηκε από τον Συλλούρη
  5. ΔΗΚΟ: Παραιτήθηκε ιδρυτικό μέλος! [επιστολή]
  6. «Φάκελος Κύπρου»: Αντίστροφη μέτρηση για τους πρώτους δύο τόμους