What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Κατηγορητήριο της Κομισιόν κατά της Gazprom

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 22.04.2015 | 18:08
Πρώτη δημοσίευση: 22.04.2015 | 15:34

¨Δήλωση αντίρρησης¨ - που ισοδυναμεί με κατηγορητήριο - απέστειλε σήμερα η Κομισιόν στο ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom, με την οποία η εταιρεία κατηγορείται για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην παροχή φυσικού αερίου σε κοινοτικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Οπως ανακοίνωσε μετά τη σύγκληση του κολεγίου των Επιτρόπων η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Επίτροπος Μαργκαρέτε Βεστάγκερ, διαπιστώθηκε ότι στα συμβόλαια που έχει συνάψει η Gazprom οι χώρες δεσμεύονται να μην επανεξάγουν το φυσικό αέριο σε άλλες κοινοτικές χώρες, ενώ ισχύουν αδικαιολόγητα υψηλές τιμές λόγω κακής χρήσης της διασύνδεσης με την τιμή του πετρελαίου. Επιπλέον, περιλαμβάνονται μη σχετιζόμενες δεσμεύσεις όσον αφορά την υποδομή φυσικού αερίου κ.α.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, η Gazprom έχει στη διάθεσή της 12 εβδομάδες για να απαντήσει στο κατηγορητήριο.
Η ίδια διευκρίνισε πως από τις οκτώ χώρες στις οποίες έγινε διερεύνηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Gazprom, διαπιστώθηκε ότι οι πέντε υφίστανται άδικη τιμολόγηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το κατά πόσον η υπόθεση έχει πολιτικό χαρακτήρα - δεδομένου ότι η Gazprom ανήκει στο ρωσικό κράτος - κι αν το θέμα εμπλέκεται στην εξωτερική πολιτική, η κ. Βεστάγκερ είπε πως για την Κομισιόν πρόκειται για μια εταιρεία κρατικής ιδιοκτησίας που δραστηριοποιείται στην ΕΕ.

Λαβρόφ: Απαράδεκτες οι κατηγορίες της ΕΕ για την Gazprom

Οι κατηγορίες της ΕΕ εναντίον της Gazprom αποτελούν μια απαράδεκτη απόπειρα αναδρομικής εφαρμογής των τελευταίων κανόνων ενέργειας του μπλοκ σε συμβόλαια που έγιναν παλαιότερα, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σε συνέντευξή του με τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς ζητήθηκε από τον κ. Λαβρόφ να σχολιάσει την υπόθεση.

«Όλα τα συμβόλαια που η Gazprom υπέγραψε με τους εταίρους της και βρίσκονται σε ισχύ τώρα, υπογράφηκαν με πλήρη σεβασμό στο νομοθετικό ισχύον πλαίσιο της ΕΕ εκείνη την εποχή», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «μετά την υιοθέτηση από την ΕΕ του λεγόμενου τρίτου ενεργειακού πακέτου... έχουν υπάρξει απόπειρες και συνεχίζονται τώρα, να εφαρμοστούν εκ των υστέρων, αναδρομικά αυτές οι απαιτήσεις και σε παλιά συμβόλαια».

Αυτό, είπε, «είναι παντελώς απαράδεκτο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η συμφωνία και τα οφέλη ενός ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου στη συνάντηση με το αφεντικό της Gazprom

Το αφεντικό της Gazprom στην Ελλάδα για επαφές με την κυβέρνηση για αγωγό μέσω Τουρκίας

Την Αθήνα θα επισκεφθεί το «αφεντικό» της Gazprom

Η MEES βλέπει αποχώρηση της ENI και ΤΟΤΑL από την κυπριακή ΑΟΖ

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Ο λαθρέμπορος οργάνων που δικάζεται στην Κύπρο για να εκδοθεί στην Ρωσία έχει ήδη καταδικασθεί στο Ισραήλ!
  2. Με την τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν να «καρκινοβατεί» συναντώνται οι Πρόεδροι Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν
  3. Τηλεφωνική επικοινωνία για Αφρίν Ερντογάν – Πούτιν και Ιντλίμπ
  4. Κομισιόν σε Τουρκία: Να αποφεύγονται αρνητικές δηλώσεις στον δρόμο προς τη Βάρνα
  5. Gazprom: Ενδέχεται να υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη στα προσεχή 10 χρόνια
  6. Κομισιόν: Η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου