What's hot? ΑΟΖ· ENI· ΤΑΣΟΣ ΙΣΑΑΚ· ΤΡΑΜΠ·

INFO

22.04.2015 | 16:03
Τελευταία ενημέρωση: 22.04.2015 | 18:08

Αντίκρισμα για τους δανειολήπτες του Φορέα από μείωση επιτοκίων ζητά η Επιτροπή Προσφύγων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Το θέμα της μείωσης του ποσοστού που πρέπει να πληρώνει ο δανειζόμενος από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, μετά τη μείωση των επιτοκίων, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, την Τετάρτη και διατυπώνει τη θέση ότι της μείωσης πρέπει να επωφεληθούν οι δανειολήπτες και όχι ο Φορέας.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι, είναι γνωστό πως στις περιπτώσεις που δίνονται δάνεια από το φορέα χωρίς κρατική εγγύηση , υπάρχει ρύθμιση μέσα από τους κανονισμούς της λειτουργία του Φορέα ότι ο δανειολήπτης επιδοτείται με μέγιστο επιτόκιο 3,5% και ο ίδιος θα πρέπει να πληρώνει τουλάχιστο 2%.

Τώρα με μείωση των επιτοκίων υπήρχε ένας προβληματισμός και αιρωρείται το ερώτημα ποιος θα επωφελείται τη μείωση 2% επιτοκίων στην οποία προχώρησαν κάποιες τράπεζες κυρίως του Συνεργατισμού, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το θέμα συζητείται και στον Φορέα.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι η Επιτροπή θα αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών καλώντας τον να προωθήσει ρύθμιση ώστε να επωφεληθεί τη μείωση των επιτοκίων ο δανειολήπτης και να απαληφθεί η διάταξη για υποχρέωση του δανειολήπτη να καταβάλει τουλάχιστον 2% επιτόκιο.

Σημειώνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν ήταν 2%, αλλά υπήρχαν επιτόκια 7,5% στα οποία ο Φορέας επιδοτούσε 3,5% και ο δανειολήπτης πλήρωνε το 4% είπε πως η Επιτροπή θεωρεί ότι τη μείωση πρέπει να επωφελείται ο δανειολήπτης.

Η κ. Κουκουμά είπε ακόμα πως η μείωση επιτοκίου θα επηρεάσει 1.754 περιπτώσεις .

Περαιτέρω υπενθυμίζοντας ότι δεν δίνονται πλέον δάνεια μέσω του Κεντρικού Φορέα (στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια) με κρατική εγγύηση, είπε πως έγινε αποδεκτο από την Τρόικα να παραχωρηθούν με κρατικές εγγυήσεις δάνεια για ποσό 15 εκ, ανέφερε ότι προωθούνται και θα παραχωρηθούν με κρατική εγγύηση δάνεια 7- 8εκ.

Ανέφερε πως το αίτημα της Επιτροπής είναι όπως η Κυβέρνηση ζητήσει το συνολικό ποσό δηλαδή 15 εκ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι ενώ σε όλη την Ευρώπη τα επιτόκια μειώνονται, στα δάνεια που παραχωρούνται μέσω του Φορέα ισχύει ότι ο αιτητής πρέπει να πληρώνει το 2% του επιτοκίου του δανείου, γεγονός που προκαλεί στρέβλωση στον καθορισμό των επιτοκίων.

Διατύπωσε τη θέση πως πρέπει να φύγει η ρήτρα του 2% που υποχρεούται να πληρώνει ο δανειζόμενος τουλάχιστον στα στεγαστικά του Φορέα που δεν έχουν κρατική εγγύηση.

Είπε πως στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα το επιτόκιο που πληρώνει ο δανειζόμενος έχει μειωθεί μέχρι και στο 0,25 %.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νίκος Αναστασιάδης: Δεν αποκλείω σύγκρουση εάν χρειαστεί – Δεν είμαι επιβάτης της εξουσίας θα κάνω μια πετυχημένη 5ετία

Κώστας Κληρίδης: «Οργανωμένη προσπάθεια κάποιων να με πλήξουν... Δεν θα ζητήσω εγώ συνάντηση με Πρόεδρο»

Δεύτερη ημέρα κατάθεσης Ρ. Ερωτοκρίτου – Στα μαχαίρια με Γενικό Εισαγγελέα εδώ και μήνες δεν αντάλλασσαν ούτε καλημέρα   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Επίτροπος Αβραμόπουλος: Βελτιωμένη η κατάσταση του προσφυγικού στην Ελλάδα
  2. ΔΟΛ - τέλος εποχής: Δεν θα κυκλοφορούν οι εφημερίδες «Νέα» και «Βήμα»
  3. Η «εισβολή» των απεγνωσμένων - 1,000 Αφρικανοί κρατώντας ρόπαλα επιχείρησαν να μπουκάρουν στην Ισπανία
  4. Οργή για Τούρκους στρατιώτες που φόρεσαν σε προσφυγές γυναικεία εσώρουχα [pics]
  5. Αυτές είναι οι ημερομηνίες για αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου από εκτοπισθέντες και παθόντες φοιτητές
  6. Πικάντικες αποκαλύψεις για πασίγνωστο και παντρεμένο Έλληνα πολιτικό και 24χρονη καλλονή